Elke recruiter is anders. Elke sollicitatie verloopt anders. Maar sommige aspecten van het solliciteren kan je perfect voorbereiden.
Inhoudsopgave
- Intro: StepStone Academy
- Je CV en sollicitatiebrief als toegangsticket voor het solliciteren
- Waaraan mag je je verwachten tijdens je sollicitatie?
- Bereid je voor en verkoop jezelf
- Een goede indruk nalaten tijdens je sollicitatiegesprek
- Onvermijdelijke vragen die de werkgever zal stellen
- Wat doe je wel/niet? De ultieme Do’s & Don’ts van je sollicitatie
- De slotzin van je sollicitatie
- Wat na je sollicitatie
Intro: StepStone Academy
Je CV en sollicitatiebrief als toegangsticket voor je sollicitatie
Proficiat! Je bent geselecteerd en mag op sollicitatie bij je potentiële werkgever. Jouw CV en sollicitatiebrief hebben je verzekerd van de volgende stap op weg naar jouw droomjob. En nu is het aan jou. Jij moet nu de job in de wacht slepen en bewijzen dat jij deze kans verdient. Niet alleen moet je je onderscheiden van andere kandidaten die op zoek zijn, maar ook moet je nu je werkgever verder overtuigen.
Om je te helpen bij je sollicitatiegesprek voor je #dreamjob, overlopen we dan ook graag hoe je het solliciteren aanpakt en geven we je onze tips. We vermelden stapsgewijs de potentiële inhoud, de basisprincipes en onvermijdelijke vragen, maar nog veel meer. Via deze digitale sollicitatietraining van StepStone maak je ongetwijfeld meer kans op de job.
BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN VACATURES & VIND JOUW DROOMJOB
|
Waaraan mag je je verwachten tijdens je sollicitatie?
Hoe verloopt zo’n sollicitatiegesprek eigenlijk? Zijn er terugkerende elementen bij het sollicitatiegesprek? En kan je je dan ook steeds voorbereiden? Jazeker:
- De ontvangst – Je komt – op tijd – toe op je toekomstige werkplek en meldt je aan. Daarna zal je waarschijnlijk even moeten wachten.
- Het eerste contact – Het is zover! Je ontmoet de recruiter, schudt stevig de hand en stelt jezelf bij naam voor.
- Het gesprek – Dit is waar het om gaat. Beginnen zal je moeten doen met je nader voor te stellen, waarna ook de recruiter dat zal doen. Daarna komt de HR-verantwoordelijke in een heen-en-weer-gesprek meer over jou te weten. Je geeft waar nodig een woordje uitleg bij je CV en sollicitatiebrief. De typische vragen keren hier terug. Vergeet natuurlijk zelf op het einde ook geen vragen te stellen!
- De test – Steeds vaker nemen recruiters bij het eerste (of tweede) gesprek ook een test of proef af. Zo kan je meteen bewijzen dat je de nodige kennis en skills voor de job beheerst.
- Tot slot – Na het afleggen van het gesprek en de tests volgt dan de afronding van je sollicitatie. Je stelt nog even je laatste praktische vragen en neemt vriendelijk afscheid. Daarna is het spannend afwachten tot je antwoord krijgt.
Deze basiselementen zullen zo goed als altijd terugkeren in een sollicitatie en zijn dus aspecten waar je je makkelijk kan op voorbereiden. Met behulp van enkele handige richtlijnen kan je je bovendien klaarstomen op onverwachte onderdelen of vragen in deze voorspelbare fasen van de sollicitatie.
Bereid je voor en verkoop jezelf
Hoewel je met je CV en sollicitatiebrief je potentiële werkgever al een eerste keer overtuigd hebt, moet je nu de buit binnenhalen. Eén van de centrale gedachten bij je solliciteren is dan ook “Verkoop jezelf”. Maar om jezelf te kunnen verkopen tijdens het solliciteren, moet je ook een goed inzicht hebben in je sterke en zwakke punten. Benadruk natuurlijk vooral die eerste. Zo kan je de HR-specialist overtuigen dat jij niet alleen deze job verdient, maar dat zij jou nodig hebben.
Natuurlijk moet je je grondig voorbereiden op jouw sollicitatie om je verkooppraatje geloofwaardig te maken. Een potentieel hulpmiddel is sollicitatiecoaching waar een ervaringsdeskundige jou de kneepjes van het vak aanleert. Onder meer hoe je zelfzeker en assertief kunt zijn tijdens je sollicitatie, zal aan bod komen. Enkele gouden regels die je alvast zullen helpen, vind je hieronder. En niet vergeten: It’s your time to shine!
1. Toon je mooiste glimlach
Dat ligt voor de hand, toch? Klopt, maar door faalangst en de stress van het sollicitatiegesprek zou je het bijna vergeten. Voor iemand die lacht tijdens het solliciteren, hebben mensen – en dus ook werkgevers – automatisch meer sympathie.
2. Overtuig eerst jezelf
Ben je op zoek en wil je geloofwaardig overkomen tijdens je sollicitatie? Dan moet je in de eerste plaats in jezelf geloven. Geloof je zelf niet dat je beschikt over sterke punten? Dan wordt het moeilijk om je gesprekspartner tijdens het solliciteren daar van te overtuigen.
3. Gebruik concrete voorbeelden
Net als in een echte verkoopssituatie helpt het ook tijdens het solliciteren om je argumenten te verduidelijken met concrete voorbeelden. Verduidelijk je sterke punten aan de hand van reële situaties uit het verleden.
4. Stel jezelf in de plaats van de interviewer
Wat voor iemand zou jij zoeken om de functie in te vullen? En met welke argumenten zou die persoon je kunnen overtuigen tijdens je sollicitatie? Probeer je in te beelden hoe de persoon aan de andere kant van de tafel denkt, en ga na hoe jij past binnen het beeld dat hij of zij heeft van de ideale kandidaat.
5. Maak sterktes van je zwaktes
Die raad mag iemand die op zoek is naar werk heel letterlijk nemen: in een andere situatie kunnen jouw zwaktes juist voordelig zijn. Ben je koppig? Dan wil dat ook zeggen dat je een doorzetter bent die elke opdracht tot een goed einde probeert te brengen.
6. Blijf jezelf
Dit is misschien wel de moeilijkste tip tijdens het solliciteren: jezelf blijven in een gesprek dat per definitie onnatuurlijk is. Maar het doel van je sollicitatie blijft dat jij een job vindt die bij je past en dat de recruiter de juiste man of vrouw vindt voor de job.
Een goede indruk nalaten tijdens je sollicitatie
Hoewel je woordgebruik en verbale communicatie bij je sollicitatie heel belangrijk zijn, zorgen die niet voor de eerste indruk. Je voorkomen en houding moeten een zekere professionaliteit en beleefdheid uitstralen. Dat is immers de indruk die bijblijft en die is doorslaggevend. Wees daarom steevast beleefd en gedraag je professioneel.
Ook je sollicitatiekleding is een belangrijke vorm van non-verbale communicatie. Een slobbertrui of een te kort topje raden we af. Ga daarentegen voor zakelijke kledij, zoals een hemd of blouse, geen te korte broek of rok en keurige schoenen. Kies daarnaast ook voor veilige kleuren zoals wit, zwart of blauw met misschien een paar andere accenten. Het zijn subtiele zaken die verzorgdheid uitstralen en daarnaast tonen dat je moeite hebt gedaan om je werkgever te overtuigen.
Onvermijdelijke vragen die de werkgever zal stellen
Het belangrijkste onderdeel van het verloop van je sollicitatie zijn de vragen. Tijdens het gesprek mag je je verwachten aan een spervuur van gerichte vragen. Je werkgever zal proberen je te doorgronden en na te gaan wie hij/zij voor zich heeft. Een paar vragen – onafhankelijk van de concrete jobs – keren daarom altijd terug:
- Vertel eens wat over jezelf
- Wat zijn je sterke punten?
- Waar liggen jouw zwakheden?
- Waarom wil je deze baan bij ons bedrijf?
- Waar wil je binnen vijf jaar staan?
- Beschrijf je huidige job en takenpakket
- Wat onderscheidt jou van de andere kandidaten?
- Heb jij nog vragen?
Meer interessante vragen vind je in ons toegespitste Vragen-artikel. Daar vind je voorbeelden van vragen voor zowel de recruiter als de sollicitant(e) voor allerlei jobs.
Wat doe je beter wel/niet? De ultieme Do’s & Don’ts van je sollicitatie
Do’s
✓ Zorg ervoor dat je voorbereid bent
✓ Buig je minder goede punten om tot sterke punten
✓ Steek een zakdoek in je tas of broekzak. Niemand heeft graag klamme handjes.
✓ Wacht drie seconden vooraleer je de vraag beantwoordt
✓ Solliciteer je via de telefoon? Glimlach dan. Het doet je vriendelijker klinken.
✓ Toon interesse in de jobs en wees zeker van je stuk bij het solliciteren
✓ Zorg ervoor dat je sociale mediaprofielen op privé staan. Dezelfde regels zoals bij het CV gelden hier.
✓ Stel vragen tijdens het solliciteren
✓ Neem een extra exemplaar van je CV mee
Don’ts
x Te laat komen
x Liegen of iets verborgen houden tijdens het solliciteren
x Onverzorgde of onaangepaste kledij dragen
x Geen vragen stellen tijdens je sollicitatie
x Iets slechts zeggen over je vorige werkgever
x Je gsm op luid laten staan
x Het vermijden om over jezelf te praten tijdens je sollicitatie
x Bij het eerste gesprek vragen stellen over loon, vakantiedagen of extralegale voordelen
De slotzin van je sollicitatie
Je sollicitatiegesprek is bijna afgerond, de vragen zijn gesteld en je hebt je potentiële werkgevers bijna overtuigd. De recruiter bedankt je voor het gesprek en zegt je op de hoogte te zullen houden, maar de buit is nog niet binnen.
Begeleid van een finale handdruk en een brede glimlach is het nu tijd om een slot te breien aan jouw hopelijk perfecte sollicitatie. Vraag daarom naar wat je net kan verwachten na het gesprek of hoe er contact opgenomen zal worden. Ook kan je even laten weten dat je het een fijn en interessant gesprek vond en de andere partij daarvoor bedanken.
Wat na je sollicitatie?
Afhankelijk van hoe jouw sollicitatie ging en andere kandidaten het deden, zijn er nu drie opties. De werkgever kan kiezen voor een selectie, een tweede sollicitatiegesprek of een afwijzing na je sollicitatie.
1. In het beste geval ben jij geselecteerd en heb je dus de job. Je wordt gecontacteerd met het positieve nieuws en zal dan worden uitgenodigd om de praktische zaken, waaronder het ondertekenen van je contract, af te handelen. De volgende stap is dan je allereerste werkdag bij jouw nieuwe (droom)job. Proficiat!
2. Niet altijd zal het zo simpel gaan. Je kan ook het bericht krijgen dat je uitgekozen bent voor een volgende ronde of een tweede sollicitatiegesprek. Dat betekent dat jij één van de finale kandidaten bent voor de job en opnieuw op gesprek zal moeten gaan. Deze tweede ronde laat ook ruimte voor andere gespreksonderwerpen. Verwacht je onder meer aan concrete tests of voorstellen over de job.
De kans is groot dat in de tweede ronde de sollicitatie er iets anders zal uitzien. Zo zal je niet alleen de recruiter of HR-verantwoordelijke opnieuw spreken, maar ook waarschijnlijk je toekomstige leidinggevende ontmoeten. Pas daarom dus ook je vragen wat aan:
- Tijd voor wat meer kritische vragen over het bedrijf en de job, uiteraard zonder té assertief te worden. Hoe speelt het bedrijf in op economische uitdagingen? Wat zijn de minder prettige of net zeer uitdagende kanten aan de jobs bij deze werkgever?
- Vraag tijdens het tweede sollicitatiegesprek waarom de functie vrijgekomen is. Kreeg je voorganger promotie? Vraag dan wat hem of haar zo succesvol maakte. Is het omdat het bedrijf uitbreidt en meer jobs kan aanbieden? Zoek dan uit welke verantwoordelijkheden je gaat krijgen.
- Vraag de leidinggevende waarom hij of zij denkt dat jij in het team past.
- Stel niet opnieuw de vragen die je al stelde tijdens je eerste sollicitatie, dat komt weinig creatief en ongeïnteresseerd over.
3. Soms krijg je, ondanks je inspanningen en al onze tips, toch geen jobaanbieding en word je na je sollicitatie afgewezen. Soms is er gewoon een andere kandidaat die een betere match is met het bedrijf, qua ervaring of persoonlijkheid. Neem je afwijzing niet te persoonlijk, maar probeer eruit te leren. Ga daarna op zoek naar andere jobs.
Bereid je dus ook op dit teleurstellende, maar belangrijke leermoment voor en vraag de recruiter ook om feedback. Misschien heb je deze job niet gekregen, maar ongetwijfeld heb je wel een paar belangrijke ervaringen opgedaan voor volgende jobs. Deze kunnen je zo helpen bij je volgende sollicitatiegesprek of volgende sollicitatie.
Hopelijk helpen deze tips bij het solliciteren en brengen ze jou al een stapje dichter bij jouw nieuwe job. Veel succes.
Vind jouw droomjob
Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!
Recente jobs
Klantenadviseur chemische voorbehandeling en anodisatie
- Andernach