Sollicitatietraining met StepStone: een goede voorbereiding op solliciteren

Wat zijn de must-do's bij het voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Wij overlopen voor jou een checklist met alle vragen die je maar kan hebben!


20.07.2018

Een sollicitatiegesprek is een belangrijk moment in jouw carrière. Je kan je er maar beter zo goed mogelijk op voorbereiden.

Inhoudsopgave

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Of je nu een starter, een ervaren professional of een jobstudent bent: een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is altijd nodig. Belangrijke vragen zullen tijdens het solliciteren in sneltempo op je afkomen en niet altijd zal je meteen het antwoord ter plekke kunnen geven.

Er is dan ook niets mis met het oefenen op een sollicitatie. Integendeel. Het vermindert de stress en nervositeit. Bovendien zal je werkgever meteen een goede en professionele indruk van je krijgen. Zo stijgen dus ook automatisch je slaagkansen. StepStone helpt je dan ook graag bij deze belangrijke fase voor je sollicitatiegesprek.

 

Op weg naar het sollicitatiegesprek

  • Zorg ervoor dat je goed weet waar je moet zijn voor het sollicitatiegesprek. Vraag aan de recruiter die je uitnodigt waar het bedrijf gevestigd is en waar je je moet aanmelden. Vooral bij grote bedrijven kan dat belangrijk zijn.
  • Vraag eventueel of ze een wegbeschrijving hebben. Zo vind je nog makkelijker de juiste plaats van afspraak.
  • Kom zeker niet te laat. Als je niet weet hoe lang je onderweg zal zijn naar het bedrijf, ga er dan indien mogelijk één of twee dagen voordien al eens naartoe. Doe dat het liefst op het uur waarop het sollicitatiegesprek zal plaatsvinden. Zo kan je rekening houden met eventuele files of andere vertragingen.
  • Als je met de auto naar het sollicitatiegesprek gaat, hou er dan rekening mee dat je waarschijnlijk nog een parkeerplaats moet zoeken.
  • Is het niet gelukt de weg op voorhand al eens af te leggen, vertrek dan zeker goed op tijd.
  • Noteer ook het telefoonnummer van de persoon waar je een sollicitatiegesprek mee hebt, zodat je hem of haar kan verwittigen als je toch te laat zou komen.

 

Wat neem je mee naar een sollicitatiegesprek? 

1. Je CV en motivatiebrief

Onvermijdelijk wordt er tijdens het sollicitatiegesprek naar je CV gekeken. Zelfs als je je document helemaal uit het hoofd kent, kan het handig zijn om je eigen exemplaar bij de hand te hebben. Zo kan je snel nog even iets – onderweg én ter plekke – nalezen of voorbereiden. Om dezelfde reden pak je ook maar best je sollicitatiebrief mee.

2. Een notebook en een pen

Zelfs in dit digitale tijdperk hebben pen en papier nog hun nut. Zeker bij een sollicitatiegesprek. Niet alleen oogt het zakelijk, vooral is het ook erg praktisch. Geeft je werkgever belangrijke informatie of data mee tijdens het gesprek? Dan kan je die maar beter neerpennen. Door de stress en vele vragen vergeet je die info misschien. Zorg er wel voor dat je een neutrale notebook hebt, zonder eventueel logo van de concurrentie.

3. Een flesje water

Misschien geraak je niet meteen uit je woorden tijdens een sollicitatiegesprek. Begrijpelijk, het is dan ook een stresserende bedoening. Des te lastiger wordt het echter wanneer je met een droge keel zit. Een klein flesje water in je tas brengt gelukkig soelaas!

4. Een zakdoek en deodorant

Solliciteren is altijd een beetje stressen. Stress gaat gepaard met zweten en klamme handen. Een lastige situatie voor zowel jou als je gesprekspartner, maar een veilige oplossing zijn een zakdoek en deodorant. Overdrijf natuurlijk niet! Niet iedereen hoeft jouw nieuwe geurtje te beleven.

5. Je goed humeur!

Glimlachen maakt je sympathieker en schept meteen al een band met de andere persoon. Laat dat nu twee belangrijke zaken zijn bij een sollicitatiegesprek! Laat je zenuwen je dus niet weerhouden van een occasionele glimlach!

 

Glimlachende man tijdens sollicitatiegesprek

 

Wat neem je niet mee naar een sollicitatiegesprek?

1. Iemand anders

Of het nu gaat om een overbezorgde moeder of een attente vriend of vriendin die je een lift gaf, je neemt geen anderen mee als je op sollicitatiegesprek gaat. Nee, zelfs niet tot aan de receptie. Neem voor de deur al afscheid en laat de ander liever niet in de auto wachten waar iedereen hem of haar kan zien. Zo lijkt het alsof je voor alles iemand nodig hebt om je hand vast te houden. Spreek liever af dat je vriend, vriendin of moeder ondertussen even een wandelingetje maakt of ergens een koffie gaat drinken.

2. Een take-away koffie

Heb je ‘s ochtends een gesprek en had je geen tijd om thuis een koffie te drinken? Kom dan niet binnengewaaid met een take-away espresso in je handen. Het komt niet echt professioneel over en je kan er alleen maar mee morsen. Idem voor blikjes cola of andere frisdrank. Wacht liever tot je ter plaatse een drankje aangeboden krijgt.

3. Je telefoon

Je mag tijdens het solliciteren je telefoon natuurlijk op zak hebben, maar vergeet het geluid niet af te zetten voor je binnen gaat en leg hem zeker niet op tafel. Als je tijdens een sollicitatiegesprek al telefoontjes verwacht die dringend genoeg zijn om het gesprek te onderbreken, zal de interviewer denken dat je ook tijdens de werkuren voortdurend afgeleid zal worden door je telefoon. En dan hadden we het nog niet over de onprofessionele indruk die je maakt met die grappig-bedoelde-maar-gênante beltoon.

4. Een product van de concurrentie

Op sollicitatiegesprek bij een sterk merk? Breng dan zeker geen product mee van de concurrentie. De interviewer gelooft daardoor misschien niet dat je alleen maar producten van zijn merk in huis hebt. Maar je toont op zijn minst dat je attent en slim genoeg was om er rekening mee te houden.

5. Foute lectuur

Kom je met de trein en wil je onderweg iets lezen? Dat mag natuurlijk, al loop je beter niet te koop met het feit dat je houdt van roddelblaadjes of erotische romans. Toch niet tijdens je sollicitatiegesprek, waar men enige sérieux van je verwacht. Lees in plaats daarvan voor een keertje de krant. Wie weet leer je er wel iets uit dat van pas komt tijdens het interview.

 

Een checklist als voorbereiding op het interview

1. Organisatorische voorbereiding

✓ Heb je de afgesproken datum onmiddellijk schriftelijk of telefonisch bevestigd?

✓ Weet je wat je wilt dragen bij het solliciteren? Is alles schoon en gestreken?

✓ Heb je een papieren kopie van je sollicitatiebrief en CV bij je?

✓ Ken je de weg naar het bedrijf en weet hoe je er moet komen zonder je zorgen te maken over de tijd (denk aan het verkeer).

✓ Is de contactpersoon genoemd in de uitnodiging? Heb je deze naam onthouden?

 

2. Voorbereiding van de inhoud

✓ Zorg ervoor dat je goed weet wat er in je CV staat en probeer antwoorden te bedenken op alle mogelijke vragen die recruiters stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Stel je in de plaats van de werkgever en bedenk wat je zou vragen als je je CV ziet.

✓ Bevat je CV moeilijke punten, zoals een ontslag of een periode van werkloosheid? Bereid je dan voor op vragen hierover. Bedenk wat je zal antwoorden als daar naar gevraagd wordt tijdens een sollicitatiegesprek.

✓ Wees eerlijk – het straalt maturiteit uit als je tijdens een sollicitatiegesprek kan uitleggen waarom je bepaalde beslissingen hebt genomen.

✓ Denk ook zeer goed na over de argumenten die je kan aanhalen om aan te geven dat jij de ideale kandidaat bent voor de functie.

✓ Heb je alle beschikbare en belangrijke informatie over het bedrijf verkregen? Ga zeker zelf ook op zoek op het internet en de officiële website.

✓ Ken jezelf. Bepaal voor jezelf je sterke en zwakke punten, maar vooral ook hoe je je zwakheden kan verkopen als sterke punten.

✓ Bereid ook zelf vragen over de functie en het bedrijf voor.

 

3. Gedrag tijdens het gesprek

✓ Ga vriendelijk, glimlachend en zelfverzekerd binnen.

✓ Neem een ​​open houding aan.

✓ Spreek luid en duidelijk.

✓ Luister aandachtig.

✓ Vermijd lange monologen en onderbreek het gesprek niet.

✓ Vergeet niet dat dit een sollicitatiegesprek is. Zelfs in een ontspannen sfeer praat je misschien beter niet over privé-aangelegenheden of bedrijfsgeheimen.

✓ Hou er ook rekening mee dat je uitgenodigd kan worden voor een tweede sollicitatieronde.

 

Extra coaching

Ben je na al onze tips nog niet helemaal overtuigd van je eigen kunnen en heb je graag professionele begeleiding? Dat kan zeker en vast. 

Bij sollicitatietraining begeleiden een coach en ervaringsdeskundige je tijdens verschillende fictieve sollicitatiegesprekken en verwante oefeningen bij het solliciteren. Je krijgt als het ware psychologische training om je meester te maken van de vragen, het verloop en de belangrijke punten van het gesprek. Maar ook zal het overwinnen van je zenuwen en stressbeheersing aan bod komen.

 

Heb je nog vragen over solliciteren en het verloop ervan? Bekijk dan zeker eens ons uitgebreide sollicitatie-artikel!

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Recente jobs voor Sollicitatiegesprek

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!