Zo geef je antwoord op de vraag: waarom wil je bij onze organisatie werken?

Vermijd ongemak en stel een slim, strategisch antwoord op. Vind hier alvast wat inspiratie!


29.08.2023

Zo van die sollicitatievragen waar je maar beter al even vooraf over nadenkt. Een klassiekertje is waarom wil je bij ons bedrijf werken? Onvoorbereid breekt het zweet je uit en stamel je maar wat. Terwijl je hier ook subtiel en strategisch een vlot antwoord op kan formuleren. Hier is wat inspiratie.

Waarom wil je voor dit bedrijf werken?

Vooraleer we enkele mogelijke antwoorden op deze typische vraag oplijsten, raden we je aan om goed de website van de organisatie door te nemen. Check welke waarden, welke visie en missie het bedrijf hanteert en ga bij jezelf na of je daar parallellen vindt. Bouw op die basis alvast een deel van je antwoord, op jouw persoonlijke manier.

Zie je geen enkele gemeenschappelijke waarde, of krijg je niet echt zin om mee te bouwen aan de missie van het bedrijf in kwestie? Dan moet je je misschien écht hardop afvragen: Ja, waaróm wil ik daar in godsnaam werken? Je bent het gelukkigst op je werk als je persoonlijke waarden en visie gelijklopend zijn bij die van je werkgever, dus hou dat in het achterhoofd als je een nieuwe job kiest.

 

Drie mogelijke antwoorden op de vraag ‘waarom wil je in onze organisatie werken’.

Je kan uit deze antwoorden fragmenten halen en combineren. Mix & match, dus, maar zorg dat je niks zegt dat niet bij de organisatie in kwestie past.

1. Jullie bedrijf staat al lang op mijn lijst van droomplekken om te werken. Toen ik de job zag passeren, dacht ik dan ook van: yes! Ik besef dat ik hier veel en snel zal kunnen leren en een meerwaarde zal betekenen voor het team. Wat me zo aantrekt in de job zelf is dat ik mijn talenten als x, y en z volop zal kunnen inzetten om de doelen van de organisatie te behalen.

2. Julie bedrijf heeft een hele goede reputatie in de sector. Inhoudelijk sluit dat erg aan bij mijn interesses en vaardigheden. Daarnaast vind ik het ook een groot pluspunt dat jullie HR-beleid sterk inzet op welzijn op het werk, inclusiviteit en anti discriminatie. Dat zijn waarden die ik zelf hoog in het vaandel draag, dus het voelt heel fijn als mijn werkgever er ook zo over denkt.

3. Ik voel dat ik in jullie organisatie mijn carrière next level zal kunnen tillen, want next level, dat zijn jullie in sector x. Mijn vaardigheden op vlak van a, b en c zal ik grondig kunnen opkrikken. Ik ben ook heel benieuwd om te werken in een omgeving met zelfsturing en een vlakke beslissingsstructuur. Ik werk graag zelfstandig én ik hou van een hecht teamgevoel, dus jullie organisatie lijkt heel goed bij mij te passen.

 

3 x hoe je zeker NIET antwoordt op die vraag:

  • Laat je antwoord niet té hard over jezelf gaan. Dit is een vraag waarbij je de kans hebt om volop de positieve punten van het bedrijf in de verf te zetten. En dat horen ze natuurlijk graag.
  • Lijst geen negatieve kanten van je vorige werkgever op. Dat komt niet goed over. Beter is om daar discreet over te blijven, waardoor ze zien dat je ondanks negativiteit toch diplomatisch en loyaal blijft.
  • Een antwoord zonder inhoud komt de vibe van het gesprek niet ten goede. Zeg dus zeker niet iets clichématigs of onsamenhangend. Focus op de impact en de waarden van het bedrijf en personaliseer je antwoord op maat van de organisatie waar je op dat moment mee in gesprek bent.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.