Habit stacking: als gewoontes aanleren een makkie wordt

Nieuwe gewoontes starten en volhouden op de werkvloer? Dankzij de slimme strategie van ‘habit stacking’ heb je méér kans op slagen.


29.08.2023

September. Da’s traditioneel het moment om voornemens te maken en van start te gaan met goeie gewoontes. De vraag is alleen: hoe slaag je er in godsnaam in? Ons antwoord: met ‘habit stacking’!

Je hoort wel eens dat het 21 dagen duurt voor een nieuwe gewoonte een automatisme wordt. Best lang, kan je denken, maar in vele gevallen kom je er zelfs niet met die drie weken, en duurt het nog veel langer, afhankelijk van persoon tot persoon.

 

Als je iets nieuws wil leren,

moet je nieuwe neurologische paden leggen in je brein.

 

Waarom? Als je iets nieuws wil leren, moet je nieuwe neurologische paden leggen in je brein. Je hersenen bouwen als het ware een sterk netwerk van neuronen om je gedrag te ondersteunen. Hoe vaker je iets doet, hoe sterker dat netwerk wordt.

Niet te onderschatten dus, die goeie voornemens! Gelukkig bedacht de Amerikaanse gedragswetenschapper B.J. Fogg een slimme, strategische methode om ons nieuwe gewoontes eigen te maken.

Het fenomeen ‘habit stacking’ was geboren.

 

Wat is habit stacking?

Letterlijk betekent het ‘stapelen van gewoontes’. Je combineert een bestaande gewoonte met een nieuwe actie. Omdat je deze actie niet uit het niets opbouwt, maar koppelt aan een andere gewoonte, heb je meer kans dat het een routine wordt.

Cliché voorbeeld? Squatten nadat je tandenpoetst. Proberen? Oefening baart kunst!

 

Omdat je deze actie niet uit het niets opbouwt,

maar koppelt aan een andere gewoonte,

heb je meer kans dat het een routine wordt.

 

Habit stacking op de werkvloer

Niet alleen thuis, maar ook op ’t werk kunnen we nog heel wat goeie gewoontes kweken: voor meer mentale of fysieke gezondheid, een betere communicatie of een stijgende productiviteit.

Wat denk jij van deze reeks?

✓ E-mails checken? Tijd om armen en benen te strekken.

✓ Even bellen? Da’s wandelen en stappen tellen.

✓ Tijd om te lunchen: da’s nadien nog even wandelen.

✓ Kopje koffie om te verteren? Da’s 1 minuutje mediteren.

✓ Naar toilet? Perfect moment om je waterglas bij te tanken.

✓ Je bureau opruimen? Da’s ook even je hoofd leegmaken.

 

Gewoontes stapelen in 4 simpele stappen

 

1. Welke gewoonte heb je al?

Tandenpoetsen, koffiedrinken, de trap nemen of je e-mails lezen. Kies een gewoonte die je consistent uitvoert om op verder te bouwen.

2. Pik een nieuwe gewoonte uit

Wil je mediteren, meer water drinken of je spieren trainen? Bepaal hoeveel minuten je eraan wil spenderen en hoeveel herhalingen je doet.

3. Koppel je gewoontes aan elkaar

Stapel je gewoontes op, door ze vlak na elkaar te doen. Niet op hetzelfde moment, want je wil je focus natuurlijk wel behouden.

4. Herhaal en hou vol

Blijf je gestapelde gewoontes herhalen tot het een routine wordt. Plak eventueel een post-it op een zichtbare plaats om je eraan te helpen herinneren.

 

 

Je nog meer verdiepen in ‘habit stacking’?

Lees zeker de New York Times bestseller ‘Atomic Habits’ of ‘Elementaire gewoontes’ van gewoonte-expert en auteur James Clear.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Recente jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.