Solliciteren als laatstejaarsstudent: loopbaancoaches geven advies

Werken of verder studeren, welke richting wil je uit, en hoe vind je een toffe job als je nog geen ervaring hebt? Carrièreadvies voor laatstejaarsstudenten.


11.04.2018

Ga je binnenkort op zoek naar een job of volg je een bijkomende opleiding? Welke richting wil je uit met je diploma? En hoe vind je een toffe job als je nog geen ervaring hebt? Als laatstejaarsstudent heb je binnenkort enkele belangrijke knopen door te hakken. En daarbij kan je wel wat advies gebruiken. We staken daarom ons licht op bij Eva Booms van de Dienst Studieadvies van Arteveldehogeschool (Gent) en Anne Trio van Kompas Loopbaanbegeleiding (Leuven).

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid

Anne Trio, loopbaancoach bij Kompas Loopbaanbegeleiding

“Pas afgestudeerd of vele jaren ervaring, iedereen zou zijn zoektocht naar een job moeten starten met zelfreflectie”, vindt Anne Trio. “Mensen doen het te weinig, waardoor ze verkeerde keuzes maken. Na een jaar komen ze dan bij ons terecht, omdat de job niet aansluit bij hun interesses of omdat er geen match is met de waarden van de organisatie. Denk er dus goed over na voor je begint te solliciteren. Ben je gesteld op je autonomie of heb je van tijd tot tijd behoefte aan een schouderklopje? Wil je voluit gaan voor je carrière of moet er voldoende tijd overblijven voor je hobby’s, je gezin, andere interesses?” Stof tot nadenken dus, maar daar heb je als laatstejaars gelukkig nog even de tijd voor.

 

Voortstuderen of werk zoeken?

Voor studenten is de arbeidsmarkt onbekend terrein, en dan is het misschien verleidelijk om toch maar een jaar – of twee – langer te studeren. “Veel professionele bachelors maken die keuze”, bevestigt Eva Booms, “een bijkomend diploma is een goede manier om zich te onderscheiden van de concurrentie. Bovendien zijn onze bachelors nog jong wanneer ze afstuderen. Maar het is ook belangrijk dat ze overtuigd te zijn van hun keuze. Wij begeleiden hen als ze hulp nodig hebben om alles op een rijtje te zetten. Hoe groot is je motivatie, hoe lang wil je verder studeren, ga je voor een master, een bachelor na bachelor, een postgraduaat? En wil je je kennis verdiepen of verbreden? Zeker als je gaat verbreden, is het belangrijk om de link met de arbeidsmarkt te behouden. Je moet je keuze kunnen uitleggen.”

Weet je niet zeker of voortstuderen een meerwaarde is voor de job die je wil doen, steek dan desnoods je licht op bij de werkgevers zelf. “Bezoek jobbeurzen, praat met mensen en stel zo veel mogelijk vragen”, luidt Anne Trio’s advies. “Welke competenties zoeken ze in een kandidaat en welke opleiding zien ze als een meerwaarde?”

 

Verken je sector en je vakgebied

Je zo goed mogelijk informeren over wat er leeft in je sector of vakgebied is overigens altijd een gouden raad. Anne Trio: “Mensen reageren soms heel enthousiast op een vacature, en moeten vervolgens vaststellen dat hun beeld van de job niet strookt met de realiteit. Dat kan je vermijden door zo veel mogelijk info te verzamelen. Hou je oren en ogen open. Zoek mensen die het soort werk doen dat jij zoekt en ga met hen praten, ook als je ze niet kent. Mensen vinden het fijn om over hun job te vertellen, zeker als ze die met veel plezier en overtuiging doen.”

 

Je hebt wél een netwerk, gebruik het!

Eva Booms, loopbaancoach bij de Dienst Studieadvies van Arteveldehogeschool

Een professioneel netwerk heb je als laatstejaarsstudent nog niet echt, al durven beide loopbaancoaches dat tegen te spreken. “Het netwerk van jonge werkzoekenden is vaak groter dan dat van ervaren professionals”, zegt Anne Trio, “het is een generatie die is opgegroeid met social media. Ik raad hen dus aan om dat netwerk te schakelen bij hun zoektocht naar een job.”

Eva Booms: “Tijdens de sollicitatietrainingen die we organiseren voor studenten blijkt steevast dat hun netwerk veel groter is dan ze zelf denken. Mensen die je kent uit de sportclub, van school of uit het verenigingsleven zijn vaak nuttige professionele contacten. Of je kan buren, vrienden van je ouders, familieleden of oude vrienden uit je lagere school aanspreken. Via social media kom je heel makkelijk met die mensen in contact. Gebruik die kanalen zeker, maar hou wel even grote kuis in je profielen. Recruiters kijken namelijk ook weleens op Facebook.” 

 

 Wacht niet tot juli of september

Succesvol je studies afronden, voor laatstejaarsstudenten blijft het prioriteit nummer één. Toch hebben sommige studenten nog voor het einde van het schooljaar een arbeidscontract in handen, vertelt Eva Booms. “We zien dat vooral bij knelpuntberoepen zoals verpleegkundigen. Maar je hebt ook andere profielen die soms al in het voorjaar solliciteren om de concurrentie voor te zijn. Zie je voor het einde van het schooljaar ergens de ideale vacature, dan kan je daar dus zeker op reageren. In je CV kan je in dat geval de vermoedelijke afstudeerdatum vermelden.”

Informatie verzamelen, uitzoeken wat je wil, je netwerk versterken, een LinkedIn-profiel aanmaken, een sterk CV opstellen, het zijn bij uitstek manieren om je nog voor je afstudeert voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Anne Trio: “Solliciteren kan eventueel ook al, op voorwaarde dat je goed weet wat je wil. Maar let op dat je niet op een spoor belandt waarin je liever niet blijft hangen.” Het risico is namelijk dat je een job kiest die je eigenlijk niet ligt, maar die financieel wel comfortabel is. Kom je enkele jaren later tot de conclusie dat je de verkeerde keuze maakte, dan is het op dat moment vaak moeilijk om nog een andere richting in te slaan. “Voor je het weet, bevind je je in een gouden kooi waar je maar moeilijk weer uit raakt”, zegt Anne Trio.

 

Geen ervaring, wel andere troeven

Als starters worden afgewezen, is het vaak wegens te weinig ervaring. Tja, ooit moet je natuurlijk de kans krijgen om die ervaring op te doen… Maar hoe doorbreek je die vicieuze cirkel? “Pas afgestudeerden hebben veel troeven die ze kunnen uitspelen”, zegt Eva Booms. “Ze zijn dynamisch, flexibel en vaak heel leergierig. Zoek uit wat je sterktes zijn, leer ze te verwoorden en leg er de nadruk op. Tijdens sollicitatiegesprekken, maar ook in je CV. Voeg bovenaan je CV bijvoorbeeld een korte persoonsomschrijving toe, waarin je benadrukt waar je voor staat. Kort en krachtig, zonder op te scheppen. Vraag desnoods of je een vrijwillige stage mag doen, of kijk of je misschien dagje kan meelopen. Zo kan je meteen tonen wat je waard bent.”

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.