Jezelf voorstellen tijdens een sollicitatiegesprek? Zo doe je dat!

Hoe kan je deze vraag het best beantwoorden? We leggen het je graag uit.


27.06.2017

‘Vertel eens iets over jezelf?’: het is een eenvoudige vraag, maar rekruteerders kunnen er veel uit afleiden. Hoe kan je deze vraag het best beantwoorden?

 

Wanneer je jezelf voorstelt, kunnen rekruteerders al nagaan wat voor iemand je bent, wat je interesses zijn, welk werk je in het verleden deed, … Deze is dan ook bepalend voor de eerste indruk die je geeft en voor het verdere verloop van het sollicitatiegesprek. Hoe je deze vraag moet beantwoorden? Boeiend maar bondig, en dat doe je zo.

Wat je (niet) moet vertellen

Hoeveel huisdieren je hebt, naar waar je op huwelijksreis trok of met wie je graag een pintje drinkt op vrijdagavond,… Dat wil de interviewer niet weten. Waar hij wel interesse in heeft, zijn zaken die verband houden met je werk. Of meer concreet: wat kan je, waar kom je vandaan en waar wil je naartoe op professioneel vlak. Gebruik die thema’s dus als handvat wanneer je ‘iets moet vertellen over jezelf’ tijdens een sollicitatiegesprek.

Je achtergrond

Een werkgever die je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek heeft je CV al gelezen, en vaak ligt dat CV ook voor hem tijdens het interview. Het heeft dus weinig zin om een opsomming te geven van de opleidingen die je volgde en de functies die je uitoefende, want die heb je al opgelijst in je CV. Je mag die zaken natuurlijk wel vermelden, maar vertel er dan iets meer over. Bedenk voor het sollicitatiegesprek een drietal professionele uitdagingen die je tot een goed einde bracht, of iets wat je realiseerde tijdens je opleiding en waar je trots op bent. De zaken die je vermeldt moeten wel verband houden met de job waarvoor je solliciteert.

Schep niet op over hoe fantastisch goed je die projecten hebt aangepakt, maar zeg iets over de moeilijkheden die je pad kruisten en hoe je daar bent mee omgegaan. Zo maak je meteen duidelijk hoe jij problemen aanpakt en dat je een doorzetter bent, en tegelijk geef je aan waar jij concreet ervaring mee hebt.

Je vaardigheden

Je volgde misschien heel wat bijscholingen om Photoshop, zakelijk Chinees, people management skills en andere vaardigheden onder de knie te krijgen. Maar je hoeft die echt niet allemaal op te sommen tijdens het sollicitatiegesprek om te bewijzen hoe veelzijdig en leergierig je wel bent. Vertel enkel iets over de vaardigheden die belangrijk zijn voor deze specifieke job, en zeg ook iets over hoe en waarom je die verworven hebt. Zo komt de interviewer veel te weten over hoe je die vaardigheden gebruikt hebt in je vorige jobs.

Je motivatie en toekomstperspectieven

Dat je niet de volgende CEO wil worden, zal niemand je kwalijk nemen. Maar bedrijven zijn toch op zoek naar mensen met een beetje ambitie. Dat kan een groeitraject zijn binnen het bedrijf, maar ook een stabiele carrière uitbouwen bij een werkgever is een vorm van ambitie. Wees in elk geval eerlijk tijdens een sollicitatiegesprek, maar leg altijd het verband tussen jouw eigen wensen en vooruitzichten en hoe het bedrijf die kan invullen. Zeg dus niet dat je ervan droomt om zelf een bloeiend boekhouderskantoor op te richten als je solliciteert voor een job als accountant. De werkgever moet voelen dat je van plan bent om een samenwerking met zijn bedrijf aan te gaan op langere termijn.

Als je al deze zaken kan bundelen in een boeiend verhaal, zal je zeker een goede indruk maken. Wij wensen je alvast veel succes bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Recente jobs

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!