Arbeidsovereenkomst getekend: is alles nu definitief?

Wij vertellen je met wat je allemaal nog rekening dient te houden.
Proficiat! Je tekende zonet een arbeidsovereenkomst met je nieuwe werkgever. Maar is nu écht alles in kannen en kruiken? Kan er niets meer mislopen? Kan je werkgever je niet alsnog laten staan? Of andersom: kan je er zélf nog onderuit als je een nieuwe en betere aanbieding krijgt?

Wat als jij of je werkgever zich bedenken?

De kans bestaat dat je vóór de effectieve start van je arbeidsovereenkomst een betere job aangeboden krijgt. Of dat je werkgever plots iemand anders wil aanwerven. Op dat moment moet je goed kijken naar je arbeidscontract.

 

Het principe: getekend is getekend

Jij en je nieuwe werkgever hebben een contract getekend en dat moet uitgevoerd worden. Ook al ben je nog niet aan de slag: je arbeidsovereenkomst geldt vanaf de datum van de handtekening. Daar kan je dus niet meer onderuit.

 

Opzegperiode en -vergoeding

Willen jij of je nieuwe werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen? Dan gelden de principes van het ontslagrecht, en hangen de praktische gevolgen af van wat er in je overeenkomst staat:

  • Je hebt geen proefbeding – Een arbeidsovereenkomst zonder proefbeding kan meteen opgezegd worden. Zelfs nog voor je effectief aan het werk bent. De opzegtermijn (doorgaans één week) begint dan onmiddellijk te lopen en kan dus ook al aflopen voor je eerste werkdag. Dan is niemand een vergoeding verschuldigd. Loopt de opzegtermijn nog een stukje door na de voorziene startdatum? Dan moet je je aanbieden bij je werkgever om het laatste stuk van de opzegtermijn af te werken.
  • Je hebt wél een proefbeding – Arbeidsovereenkomsten mét een proefbeding kunnen niet opgezegd worden voor de uitvoering van het contract. Bovendien is ontslag bij bedienden pas mogelijk na de eerste maand. Voor arbeiders duurt die periode zonder ontslag een week. Daarna kan een bediende ontslagen worden of ontslag nemen met een opzegtermijn van 7 dagen. Voor arbeiders geldt geen opzegtermijn tijdens de proefperiode. Anders gezegd: je zal als bediende sowieso een periode van een maand moeten presteren. Je timet je opzeg best zo dat de opzegperiode van een week ingaat tijdens de laatste week van de eerste maand. Zo moet je geen extra dag presteren.

 

Verbreking van de arbeidsovereenkomst

Uiteraard kunnen jij of je werkgever de overeenkomst ook eenzijdig verbreken. Dan wordt de opzegperiode omgezet in een opzegvergoeding die overeenkomt met het loon voor de dagen die normaal gepresteerd zouden moeten worden.

Pas op: dit artikel is geen sluitend juridisch advies. Het is een nuttige leidraad bij je zoektocht naar antwoorden op je vragen. Maar onze arbeidswetgeving is zo complex dat we onmogelijk elke case correct in een kort artikel kunnen vatten. Raadpleeg bij belangrijke vragen zeker een advocaat of een specialist bij de vakbond.

 

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen

De nationale feestdagen in België van 2019

Een feestdag is altijd leuk, zeker als je dan een extra dagje vrij hebt van werk! Wij geven je een overzicht van de wettelijke feestdagen in 2019.

Generatie Z: klaar voor de arbeidsmarkt

Wat onderscheidt generatie Z (geboren tussen 1995 en 2010) van alle vorige generaties? En hoe wordt dat zichtbaar op de arbeidsmarkt?