Arbeidsovereenkomst getekend: is alles nu definitief?

Wij vertellen je met wat je allemaal nog rekening dient te houden.


27.06.2017

Proficiat! Je tekende zonet een arbeidsovereenkomst met je nieuwe werkgever. Maar is nu écht alles in kannen en kruiken? Kan er niets meer mislopen? Kan je werkgever je niet alsnog laten staan? Of andersom: kan je er zélf nog onderuit als je een nieuwe en betere aanbieding krijgt?

Wat als u of uw werkgever van gedachten verandert?

Het is mogelijk dat een andere werkgever u, voordat uw arbeidsovereenkomst daadwerkelijk van start gaat, een interessanter aanbod doet of dat uw werkgever er de voorkeur aan geeft om iemand anders in dienst te nemen. In dat geval moet u uw arbeidsovereenkomst zorgvuldig onderzoeken.

Principe: ondertekend is ondertekend

Als je een arbeidsovereenkomst hebt gesloten met een nieuwe werkgever, moet deze overeenkomst worden uitgevoerd, ook als je nog niet daadwerkelijk bent begonnen met werken. De reden hiervoor is dat de arbeidsovereenkomst in werking treedt op de datum waarop deze wordt ondertekend. Als u van gedachten verandert, hebt u geen andere keuze dan de arbeidsovereenkomst te beëindigen – hopelijk met wederzijds goedvinden.

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst

Als u of uw werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet u de principes van het ontslag- of ontslagrecht respecteren.

Het eerste wat u moet weten is dat er vanaf 1 januari 2014 geen sprake meer is van een proefperiode in de contracten die worden gesloten, of het nu gaat om contracten voor onbepaalde tijd, contracten voor bepaalde tijd of ‘contracten voor een duidelijk omschreven baan’. De enige uitzonderingen zijn studentencontracten en tijdelijke arbeidsovereenkomsten.
Hoe beëindigt u dan uw arbeidsovereenkomst? Het hangt af van het type contract:

  • Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd: een “overeenkomst voor een duidelijk omschreven functie” moet normaal gesproken worden uitgevoerd tot de overeengekomen termijn, behalve om ernstige redenen, overmacht of in onderling overleg tussen de werkgever en de werknemer. Indien een van de partijen het contract eenzijdig wenst op te zeggen, zonder ernstige reden, kan dit alleen in de eerste helft van het contract (tot maximaal 6 maanden). Ze zal het moeten opzeggen. Anders zal de partij die het contract opzegt, een opzeggingsvergoeding moeten betalen aan de andere partij.
  • Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: beide partijen kunnen te allen tijde besluiten de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Partijen hebben de keuze om de uitvoering van de arbeidsovereenkomst op te zeggen (verlof met opzegging) of deze onmiddellijk te beëindigen, tegen betaling van een beëindigingsvergoeding (onmiddellijke opzegging).

Of het nu gaat om een contract van bepaalde of van onbepaalde duur, de opzegtermijn wordt berekend aan de hand van 3 criteria:

  • In geval van ontslag of ontslag;
  • Jouw beloning;
  • Je anciënniteit.

Als u bijvoorbeeld minder dan een maand bij het bedrijf bent, bedraagt de opzegtermijn slechts één week. Daarom heeft uw nieuwe werkgever er weinig belang bij om u koste wat het kost aan het werk te krijgen als u hen vertelt dat u het wilt opgeven.

Let op: dit artikel is geen bindend juridisch advies. Het is een leidraad om u te helpen bij het vinden van antwoorden op uw vragen. Maar onze arbeidswetgeving is zo complex dat het onmogelijk is om elk geval in een kort artikel samen te vatten. Als je belangrijke vragen hebt, aarzel dan niet om een advocaat of een specialist van je vakbond te raadplegen.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Recente jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.