Zo overleef je een telefonisch interview

Wij verzamelden alvast enkele tips die jou kunnen helpen bij het volgende telefonisch interview.
Wanneer je solliciteert voor een job maken recruiters of medewerkers van de HR-afdeling van een bedrijf meestal een voorselectie aan de hand van een telefonisch interview. Dat interview kan wel eens doorslaggevender zijn dan je denkt. Een eerste indruk bepaalt namelijk veel en is dus een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Maar hoe kan je een recruiter overtuigen via een telefonisch interview? Enkele belangrijke factoren zijn je stem, je intonatie en de manier waarop je informatie overbrengt naar de interviewer. Maar dat is niet alles. Wij verzamelden alvast enkele tips die jou kunnen helpen bij het volgende telefonisch interview.

 

Onze tips

  • Antwoord enthousiast en opgewekt wanneer je de telefoon opneemt. Bedank de interviewer al op voorhand om jou op te bellen. Antwoord vervolgens niet enkel met ‘ja’ of ‘neen’ op de vragen maar met volledige zinnen.

 

  • Zorg ervoor dat het omgevingslawaai beperkt is. Sluit de deur en desnoods de ramen, maak het volledig stil in de ruimte zodat je je ten volle kan concentreren op het telefonisch interview. Achtergrondgeluiden zorgen voor afleiding en kan eveneens een storend element zijn voor de interviewer.

 

  • Tijdens het interview kan je best rustig gaan zitten, het liefst gericht naar een neutrale muur. Zo zorg je ervoor dat je het interview op een rustige manier kan afleggen en je je focus niet verliest tijdens het gesprek.

 

  • Print je CV en relevante informatie uit en houd deze bij de hand. Wanneer de interviewer verwijst naar iets op jouw CV, kan je eenvoudig volgen en extra informatie geven. Houd eveneens een pen en een notitieblok klaar voor eventuele nota’s te maken.

 

  • Heb je voorbereidingen gemaakt voor het interview? Houd deze dan klaar en zorg ervoor dat je deze op voorhand goed doorgenomen hebt. Niets is zo vervelend tijdens een interview dan dat je nog dingen moet gaan zoeken wanneer de interviewer hierom vraagt.

 

  • Probeer tijdens het telefonisch interview ook zelf vragen te stellen. Zo maak je een geïnteresseerde en zelfverzekerde indruk. Zorg dat je enkele vragen klaar hebt wanneer je opgebeld wordt.

 

  • Wanneer het interview ten einde loopt, bedank de interviewer voor zijn tijd en informeer naar de volgende stappen of wanneer je verdere informatie krijgt. Dit toont dat je interesse hebt en enthousiast bent over de job. Word je dan toch niet uitgenodigd voor een verder gesprek? Vraag dan een woordje uitleg en leer uit de feedback.

 

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen