Je huidige job inruilen voor een nieuw carrière-avontuur. Het is tegelijk spannend en beangstigend. Want hoe weet je nu zéker dat dit de juiste beslissing is? En is het normaal om zo lang te twijfelen?
Er zijn tal van redenen waarom mensen een jobswitch overwegen. Je bent toe aan iets anders, je haalt geen voldoening meer uit je job, je zit muurvast in je functie of er zit iets fout met de sfeer op je dienst. Wat de reden ook is, het blijft een enorme (mentale) stap om te veranderen naar een nieuwe werkplek.
Weg uit de ratrace
Benjamin Ball van YourCoach loodst als gecertificeerde coach elk jaar tientallen mensen door die twijfelfase heen. De grootste reden waarom mensen een carrièreswitch willen maken is dat ze de job al te lang doen en te goed kennen. Ball: “Het duurt ongeveer drie jaar om een job door en door te beheersen, daarna treedt herhaling in. Ieder mens heeft een bepaalde tolerantie voor herhaling. Bij sommigen is die tolerantie hoog. Anderen zullen na twee jaar al popelen om iets nieuws te doen.”
Een andere vaak gehoorde reden om een job op te geven is dat mensen niet langer willen mee lopen in dat torenhoge werktempo van vandaag. Ball: “Ook als ze de job eigenlijk graag doen, zien mensen het niet zitten om het werk van twee personen te doen, en daar komt het wel vaak op neer …”
Waarden en hiërarchie
Er zijn de laatste jaren een aantal trends die opvallen tijdens de sessies loopbaancoaching. Ball: “Mensen hechten steeds meer belang aan de waarden van het bedrijf waar ze werken. Ze gaan bij een nieuwe job vooraf na ‘Wat is de visie, waar draagt dit bedrijf aan bij, wil ik daar ook aan bijdragen, hoe zinvol zal mijn werk zijn, …’ Ze willen zich kunnen identificeren met de werkgever.” Wat ons naadloos brengt bij de volgende trend: “Heel wat – vooral jonge – mensen tolereren niet langer de ‘zwijg-en-luister’-hiërarchie. Al is dat vooral zo wanneer leidinggevenden niet blijken uit te blinken in hun job.”
Waarom wachten we te lang?
Zelfs als de werkomstandigheden verre van ideaal zijn, blijven mensen toch vrij lang in hun job hangen. Soms zelfs zo lang, dat ze een burn-out of bore-out krijgen. Waarom doen we dat met z’n allen? Ball: “Mensen gaan altijd stabiliteit nastreven. We voelen een instinctieve weerstand tegen verandering of tegen onvoorspelbaarheid. We zullen eerder het bekende negatieve verkiezen boven het onbekende positieve: waar je nu werkt, weet je perfect wie je bent en wat je kan, op die nieuwe werkplek ben je daar niet zo zeker van.”
Happy jobhopper?
Jobhoppers hebben die hang naar controle iets minder. “We hebben allemaal een bepaald niveau van risicotolerantie. Wie een hogere tolerantie heeft, kan mentaal goed om met verandering en zal doorgaans makkelijker van job veranderen,” vertelt Ball.
Toch is het niet slecht voor jobhoppers om stil te staan bij – alweer – een nieuwe job. Want waarom wil je weg uit je huidige job? En is dat niet dezelfde reden waarom je uit je vorige job wilde vertrekken? Ball verduidelijkt: “Misschien zit je in een steeds terugkerend patroon. Als je dat patroon aanpakt, kan je misschien toch blijven waar je bent, maar dan sterker in je schoenen.”
Laat het los en durf springen
Ben je al maanden aan het twijfelen, pro’s en cons aan het oplijsten, gevoel en ratio tegenover elkaar aan het afwegen? “Aanvaard dat je niet alles kan controleren. Elke keuze is onzeker en houdt een bepaald risico in. Elke veronderstelling is een gok. Maar wanneer je wacht ‘tot je het glashelder hebt’, dan wacht je oneindig lang,” leert Ball ons.
Maar hoe moet je dan wél beslissen? Ball: “Héél vaak blijkt dat onze split-second beslissingen beter uitdraaien dan een besluit dat gebaseerd is op het rationele plus-min-lijstje.”
Realistische verwachtingen
Voor je een totale switch maakt naar een andere carrière moet je zorgen dat je de nieuwe job ook echt kan. Oefen eerst in je vrije tijd, volg al een opleiding terwijl je nog je oude functie doet en praat met mensen die de job beoefenen. Wees realistisch over je eigen capaciteiten en schaaf bij waar nodig, en liefst vóór je de echte sprong maakt.
“Wees er ook op voorbereid dat het nooit helemaal zal zijn wat je verwacht: nooit zo goed, maar ook nooit zo slecht,” waarschuwt Ball. “Laat het idee los dat het allemaal goed gaat zijn, zo ben je beter gewapend tegen de minpunten die opduiken.”
Uit je comfortzone groei je
Tot slot geeft Ball nog een wijze levensles mee. “Het nemen van kleine risico’s, ook binnen je eigen job, werkt uitdagend en motiverend,” zegt hij, “veel mensen stappen pas uit hun comfortzone als ze zeker zijn van het resultaat. Jammer, want uit je comfortzone heb je het gevoel dat je groeit. En exact dat gevoel is wat mensen gelukkig maakt.”
Wat moet je dan concreet doen voor je die jobswitch maakt? “Focus op je groeipad als persoon, ga na welke factoren in het leven voor jou écht belangrijk zijn – als het even kan doe je dat samen met een loopbaanbegeleider – en streef ook in je job die persoonlijke groei na.”
Vind jouw droomjob
Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!