Twijfels of je wel juist zit in je job? Loopbaanadvies kan je helpen om een (nieuwe) koers te bepalen. An en Emilie kregen loopbaanbegeleiding en delen hun ervaringen. Loopbaancoach Jan kadert hun verhaal.
Dit artikel start met een bekentenis: 3 jaar geleden volgde ik zélf een traject loopbaanadvies. Ik was toen 7 jaar aan de slag als freelance journalist en copywriter, had tussendoor twee kinderen op de wereld gezet, een huis gekocht… En plots begon ik te twijfelen: was dit het nu? Zou ik voor de rest van mijn carrière een freelance schrijver blijven?
Job kneden door loopbaanadvies
Op aanraden van een vriendin nam ik contact op met een centrum voor loopbaanbegeleiding, waarmee zij een goeie ervaring had. Na een korte kennismaking aan de telefoon maakte ik een afspraak met een coach. Want hier en daar wrong het in mijn job: ik kreeg weinig feedback, zat vaak de hele dag alleen aan de computer, ik miste sociaal contact en maatschappelijk engagement. Na vier sessies loopbaanadvies was de uitkomst duidelijk: schrijven was nog steeds mijn grote passie, maar de omstandigheden waarin ik mijn job uitoefende, kon ik béter kneden, op mijn maat.
Ik nam een abonnement bij een coworkingplek om meer sociaal contact in mijn werkdag te hebben, schrapte weinig inspirerende opdrachten én begon meer samen te werken met een andere copywriter. Zo had ik niet enkel een klankbord, ik kon ook grotere, meer uitdagende projecten aannemen. Geen spectaculaire carrièreswitch dus, maar wél kleine ingrepen die een groot effect hadden op mijn welbevinden in mijn werk.
Is dit het nu?
Bij An Cornelis liep het anders. Zij werkte 9 jaar voor de overheid als recruiter voor de bouwsector. “Een job die ik graag deed, waarin ik veel geleerd heb en leuke kansen kreeg. Maar ik bleef een beetje op mijn honger zitten en had een “is dit het nu”-gevoel.”
“Op aanraden van een leidinggevende ging ik loopbaancoaching volgen. Mijn eerste gesprek met de loopbaancoach was meteen heel verhelderend. Ik moest als voorbereiding twee tijdlijnen maken voor mezelf, één op professioneel vlak en één privé, met de piek- en dalmomenten. De lijn van mijn carrière bleek heel vlak te zijn, zonder veel pieken. Dat was best confronterend op 9 jaar tijd.”
“We kwamen snel tot het inzicht dat ik eigenlijk niet op mijn plaats zat in de structuur van een groot bedrijf. Ik ben wel een sociaal persoon, maar werk niet graag in team.” Na het eerste gesprek nam An een drastische beslissing: ze schreef haar ontslagbrief zonder goed te weten welke richting ze zou uitgaan. “Dat was niet evident, maar gelukkig steunde mijn man mijn beslissing”, vertelt ze.
LEES OOK: Ontslag nemen en een ontslagbrief schrijven
Drastische carrièreswitch
An: “Voor de tweede sessie kreeg ik als opdracht om vijf dingen neer te schrijven waaruit ik voldoening haalde. Ik was thuis met de kinderen en vond het niet makkelijk om dingen te vinden. Ik ben helemaal niet zo’n huishoudelijk type. Ik noteerde bijna beschaamd dingen als ‘de plantjes verzorgen in de tuin’, ‘de kinderen van mijn schoonzus oppassen’, … en toch haalde mijn coach daaruit waardevolle inzichten.”
“We pasten de puzzelstukjes in elkaar en kwamen tot enkele sterktes: ik ben een geboren organisator, hou ervan om dingen mooi te maken, ben zorgzaam, … Ik kon me in die eigenschappen vinden, maar wist niet meteen hoe ik die in een job kon vertalen.” Dat inzicht groeide bij An in de dagen nadien.
“Ik herinnerde me een weekend waarbij ik vriendinnen blij maakte door ze mooi te maquilleren”, vertelt ze. “En ik dacht aan mijn broer die op zijn 25ste kanker kreeg. In die periode trouwden net mijn twee zussen en hij vond het heel vervelend om die feesten bij te wonen omdat hij commentaar kreeg over hoe ziek hij eruitzag.”
An combineerde die twee elementen en kwam tot het idee om Bien Swanjee, een make-upstudio voor mensen die lijden aan een ernstige ziekte, op te richten. Ze werkte een businessplan uit dat ze besprak met haar loopbaancoach.
“Op amper drie weken tijd heb ik het roer helemaal omgegooid. Intussen zijn we een paar jaar verder en ben ik nog steeds héél blij met mijn keuze. Ik koos niet het makkelijkste pad – op financieel vlak is het soms puzzelen – maar ik haal nu veel meer voldoening uit mijn job. En dat is goud waard.”
Geen crisismiddel
Loopbaancoach en methodoloog bij My Future Works, Jan De Keyser beaamt dat loopbaanadvies vele vormen en uitkomsten kan hebben. “Loopbaancoaching is interessant voor alle mensen die vragen hebben rond hun loopbaan”, vertelt hij. “Mensen die willen uitvissen of hun job nog wel bij hen past of welke stappen ze kunnen ondernemen om hun job te boetseren zodat die helemaal aansluit bij hun passies en talenten.”
“Het is dus niet noodzakelijk een middel dat je pas inschakelt bij een crisis, zoals een burn-out of ontslag. Daar bestaat soms misverstand over. Loopbaanadvies is veel krachtiger als preventietool. Het helpt je om dingen op een rij te zetten. Je kan een loopbaancoach zien als een extern klankbord dat je inzet om een duidelijk beeld te krijgen van je talenten en van de richting die je uit wil met je job.”
Loopbaanvraag scherpstellen
“Loopbaanbegeleiding is een proces dat van binnen naar buiten werkt”, licht Jan nog toe. “Een loopbaancoach helpt je in het scherpstellen van je intern kompas, het geheel van waarden, talenten en sterktes die jou kenmerken. Wat zijn de dingen waar je goed in bent? Waar krijg je energie van? In welke werkomgeving voel jij je goed?”
“Eerst willen we de loopbaanvraag scherpstellen waarmee jij worstelt. Dan maken we samen je kompas, een samenspel van je talenten, sterktes, waarden en de contexten waarin je tot bloei komt. Dat kompas zal je richting geven bij de professionele keuzes die je maakt. Dan brengen we de loopbaanvraag terug. Idealiter kunnen we ze beantwoorden – al hoeft dat niet.”
En dan actie!
“Het allerbelangrijkste is dat loopbaancoaching niet vrijblijvend mag zijn. Het is de bedoeling dat je met een actieplan buiten stapt en weet welke eerste stap je wil zetten. Loopbaanadvies leidt niet altijd tot schokkende veranderingen, bij sommige mensen is het net een bevestiging dat ze juist zitten in hun job. Het gaat om je verantwoordelijkheid nemen om je job werkbaar te houden voor jezelf.”
Loopbaancheques Door de loopbaancheques van de Vlaamse overheid is loopbaanadvies heel betaalbaar. Bijna elke werkende in Vlaanderen en Brussel heeft recht op terugbetaling van loopbaancoaching. Van zodra je één jaar aan de slag bent als werknemer of zelfstandige, kan je loopbaancheques bestellen bij de VDAB. Die kan je gebruiken in een van de erkende loopbaancentra die je op de website van VDAB vindt. Een traject duurt vier tot maximaal acht uur en je kunt het om de zes jaar doen. Je betaalt dan zelf nog 10 euro per uur. |
Ontvang jobs via e-mail
Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!