Ziek tijdens je vakantie? Dit gebeurt er met je verlofdagen

Word je ziek net voor of tijdens je vakantie? Niet plezant natuurlijk, maar er is goed nieuws.


14.07.2023

Word je ziek net voor of tijdens je vakantie? Niet plezant natuurlijk, maar er is goed nieuws. Sinds kort volgt de Belgische wetgeving het Europese recht, waardoor je de vakantiedagen die je verliest door ziekte later kan opnemen. De nieuwe regeling start vanaf het vakantiejaar 2024.

Vakantiedagen worden ziektedagen

Tot het vakantiejaar 2024 zijn deze regels van kracht:

  • Word je ziek net voor de start van je vakantie en zet de ziekte zich verder tijdens je vakantie? Dan kan je de verloren vakantiedagen later recupereren. Voor de ziektedagen ontvang je een gewaarborgd loon van je werkgever.
  • Word je pas ziek tijdens je vakantie? Dan worden je vakantiedagen geen ziektedagen, en ben je ze kwijt.

Dit verandert vanaf het vakantiejaar 2024. Op 16 maart 2023 verscheen in het Belgisch Staatsblad een Koninklijk Besluit dat de Belgische vakantiewetgeving gelijkstelt aan het Europese recht. Gevolg: de vakantiedagen van werknemers die ziek worden tijdens hun vakantie worden omgezet in ziektedagen. Zo kunnen ze die dagen op een later moment opnemen en verliezen ze geen vakantie meer.

 

De voorwaarde is dat je je werkgever op de hoogte brengt binnen de 2 dagen na het doktersbezoek, een medisch attest bezorgt en aangeeft dat je de vakantiedagen later wil recupereren. Een medische controle is in principe mogelijk, ook op je eventuele vakantieadres.

 

Overdragen van vakantiedagen

Ook de regelgeving met betrekking tot het overdragen van vakantiedagen werd aangepast:

  • Huidige vakantiewetgeving: werknemers moeten hun wettelijke vakantiedagen opnemen voor het einde van het vakantiejaar. Doen ze dat niet, dan zijn ze die kwijt want ze kunnen niet overgedragen worden naar het volgende vakantiejaar.
  • Vanaf vakantiejaar 2024: als je wegens ziekte niet al je vakantiedagen kan opnemen tegen het einde van het vakantiejaar, mag je ze nog opnemen tot 24 maanden na het einde van dat jaar. Let op: je ontvangt geen enkel vakantiegeld meer voor die dagen, want dat heb je al ontvangen in het voorgaande vakantiejaar.
    Bijvoorbeeld: je plant vakantie tussen Kerst en Nieuwjaar. Je wordt ziek van 29 tot 31 december 2024. De 3 vakantiedagen die je hierdoor niet kan opnemen, kan je recupereren tot 31 december 2025. Je krijgt je vakantiegeld voor die dagen al uitbetaald tegen 31 december 2024.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.