Collega’s én geliefden: zo lukt samenwerken met je partner wel

7 tips voor een sterke relatie, op én naast de werkvloer.


06.02.2020

Met je partner samenwerken is niet altijd evident. Zelfs de beste koppels botsen weleens, zeker als je business met pleasure mengt. 7 tips voor een sterke relatie, op én naast de werkvloer.

Wees mild

De kans is klein dat je een collega op een oogrol onthaalt of verwijtend toesnauwt dat je ‘altijd alles zelf moet doen’. Behandel je partner even goed als een collega, en het liefst zelfs nog een tikje beter.

Laat je partner uitpraten en zijn ideeën toelichten, ook al heb je zelf een andere kijk op de zaken. Onderbreken en kritiek spuien is een van de grootste partnervalkuilen op de werkvloer. Maak van respect een prioriteit en wees bereid om compromissen te sluiten. Iedereen maakt fouten, ook je partner. Met een portie mildheid komen jullie al een heel eind.

 

Bewaak je eigen ruimte

Samen wonen én werken kan op termijn het gevoel geven dat jullie non stop bij elkaar zijn. Iedereen heeft ruimte nodig. Waak erover dat je je identiteit en individualiteit bewaart en zorg voor voldoende afstand. Voor sommige koppels helpt het om apart naar het werk te gaan. Anderen geven er de voorkeur aan om op de werkvloer zoveel mogelijk via e-mail te communiceren. Zoek uit wat voor jullie werkt.

 

Spreek met elkaar

Duidelijke regels helpen om samenwerken vlotter te laten verlopen. Wees open en eerlijk met elkaar en spreek jullie verwachtingen uit. Hoe gaan jullie met elkaar om op het werk? Wat verwachten jullie van elkaar op vlak van lunchpauzes, bedrijfsfeestjes etc? Wat met ruzies? Op voorhand over mogelijke moeilijkheden nadenken loont.

 

Hou werk en privé gescheiden

Breng relationele dipjes en discussies niet mee naar het werk. Een ochtendlijke ruzie in de badkamer? Eens op het werk, parkeer je die irritaties maar beter en stap je in je professionele rol. Hetzelfde geldt natuurlijk ook omgekeerd. Heeft je partner niet het gewenste professionele resultaat behaald? Jammer, maar laat je teleurstelling achter op kantoor. Een scheiding tussen werk en privé is cruciaal om zowel thuis als op kantoor door dezelfde deur te kunnen.

 

Investeer in Q-time

Samenwerken met je partner kan ervoor zorgen dat de werkmodus ook thuis aan blijft staan. Let erop dat jullie geen collega’s worden, die toevallig onder hetzelfde dak wonen. Duidelijke afspraken kunnen helpen. Spreek bijvoorbeeld af dat er aan tafel nooit over het werk gesproken wordt. Plan een wekelijkse date night en laat het werk thuis. Kortom, investeer in je relatie.

 

Wees open

Dat jij en je partner in hetzelfde bedrijf werken, hoeft natuurlijk geen impact te hebben op je job. Toch doe je er goed aan om HR op de hoogte te brengen. Een relatie geheimhouden werkt roddels en problemen alleen maar in de hand. Eerlijk duurt altijd het langst!

 

Denk na over een plan B

Slagen jullie er ondanks bovenstaande tips niet in om zowel op als naast de werkvloer de liefde te bewaren? Samenwerken met je partner is niet voor iedereen haalbaar. Durf ook je bezorgdheden, twijfels en frustraties met elkaar bespreken. Geraken jullie er echt niet uit? Dan kan een andere professionele uitdaging rust brengen. Jullie relatie is en blijft tenslotte het allerbelangrijkste.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Recente jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.