Dresscodes op het werk

Business formal, business casual of 'gewoon' casual? Dresscodes op het werk kunnen behoorlijk verwarrend zijn. Wij hebben voor jou enkele vaak gebruikte termen op een rijtje gezet.


27.06.2017

Wat draag je tijdens een sollicitatiegesprek of op je eerste werkdag? Met wat geluk geeft het bedrijf je een dresscode, maar wat betekent dat dan? Wij hebben voor jou enkele vaak gebruikte termen op een rijtje gezet.

1. Business formal

Dit is de meest formele dresscode.

Voor mannen betekent dit: een donker pak met vest, das en hemd. Je draagt best een donkergrijs, donkerblauw of zwart pak. Het mag wel gestreept zijn. Zorg ervoor dat je schoenen gepoetst zijn. Je kan eventueel ook manchetknopen dragen, maar onthoud vooral dat de das zeker verplicht is.

Vrouwen dragen best een rok of een pak, liefst in een donkere kleur. Combineer dit met een effen hemd of een hemd met een subtiel patroon en deftige schoenen. Als je voor een feest of diner ‘business formal’ gekleed moet zijn, kan je een lang kleed dragen.

 

2. Business informal

Hoewel deze outfit misschien minder formeel is dan de vorige, is hij nog steeds een stuk formeler dan de andere dresscodes of kledingstijlen.

Mannen dragen een pak met een stropdas en ook de dames kleden zich ingetogen, bijvoorbeeld met een eenvoudige jurk. De voorkeurkleuren zijn zwart, marineblauw, grijs en bruin. De dames dragen hoge hakken als ze dat willen. Deze kledingstijl is geschikt voor formele feestjes waarbij geen driedelig pak of avondjurk nodig is. Dit is het soort outfit dat ook bij religieuze plechtigheden kan worden gedragen.

 

3. Business casual

Dit is een ‘casual’ kledingstijl, maar toch nog vrij formeel.

Je kan zeker niets fout doen als je als man een polo shirt draagt, een hemd in een neutrale kleur, een gebreide sweater en een katoenen broek. Tegenwoordig kunnen donkere jeansbroeken ook. Wat absoluut taboe is, zijn shorts.

Vrouwen kunnen een rok dragen tot onder de knie of een broek (maar geen jeans) met een top. Ze kunnen ook een kleedje dragen dat minstens tot onder de knie komt. Voor alle werkgerelateerde situaties kan je beter diepe decolletés vermijden.

 

4. Smart casual

Casual, maar stijlvol: de stijl “Smart Casual” is een nette combinatie van casual, business casual en andere kledingstijlen. Heren kunnen bijvoorbeeld een nette spijkerbroek dragen, vanzelfsprekend zonder gaten, met mocassins en een goed gesneden blazer. Of een katoenen broek met een mooi shirt met open kraag. De dames combineren bijvoorbeeld een donkere jeans met een kleurrijke blouse en een meer formele jas.
Dit is de ideale stijl voor mensen die niet naar huis gaan tussen hun werkdag en een minder formele vergadering in de avonduren.

 

5. Casual

Voor een sollicitatiegesprek of een bedrijfsevenement mag je soms casual gekleed gaan. Let hier wel mee op, dit moet je wat afwegen volgens de situatie. Voor een sollicitatiegesprek draag je toch best geen short of minirok. Je hoeft zeker geen pak te dragen, maar zorg ervoor dat je verzorgd voor de dag komt.

Als de dresscode voor je bedrijfsevenement ‘casual’ is, moet je afwegen wat je zal doen. Als je een sportieve teambuilding gaat doen, kan je je echt casual kleden, maar voor een activiteit met een diner, trek je toch beter geen short aan.

Voor een sollicitatiegesprek kan je altijd beter net iets te formeel gekleed zijn. De interviewer zal zich een eerste indruk van je proberen te vormen tijdens dit gesprek, kleding speelt daarbij een heel belangrijke rol. Meer kledingtips voor je sollicitatiegesprek vind je hier.

 

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.