7 tips om de werkweek goed te starten

Hier zijn een paar slimme tips om de maandagblues te overwinnen en zonder stress aan de nieuwe werkweek te beginnen!


27.07.2023

Bekruipt je op zondag al een somber gevoel over de komende werkweek? Met een paar slimme tips voorkom je de Monday blues en stap je zonder stress in de nieuwe werkweek.

Tip 1: Bewaar je energie voor het weekend 

Je de hele week uit de naad werken om in het weekend amper uit de zetel te geraken? Zonde!

Het weekend is bedoeld om leuke dingen te beleven, tijd met vrienden en familie door te brengen en creatieve ideeën over werk en leven op te doen. Heb je daar op vrijdagavond geen energie meer voor? Dan zal je de werkweek anders moeten aanpakken.

Misschien ben je iemand die geregeld overwerkt om ‘dat belangrijke project’ af te werken, maar in werkelijkheid geen stap verder geraakt? Stop dan met overwerken en bewaar je energie liever voor de volgende dag.

Werken is net zoals joggen: die twee extra kilometers die je vandaag met grote moeite aflegt, kunnen ervoor zorgen dat je morgen niet in staat bent om te lopen.  

 

Tip 2: Verspeel je zondag niet

Is het niet gek om je hele zondag te laten vergallen door de angst voor maandag? Probeer je zondag zinvol door te brengen.

’s Avonds languit in de zetel ploffen, kan eens deugd doen. Maar een etentje met vrienden, een date met je lief, sporten of een avondwandeling geeft wellicht een positievere draai aan de dag. Sommigen houden ervan om op zondagavond even achter de laptop te kruipen om de nieuwe werkweek voor te bereiden. Niets mis mee als dat jou helpt om maandagochtend rustig wakker te worden. Waak er wel over dat het werk niet je hele weekend overneemt. 

 

Tip 3: Gebruik je vrijdagnamiddag voor je maandagochtend 

Tussen vrijdagnamiddag en maandagochtend zitten meer dan 60 uren.

Begrijpelijk dat je op die tijd héél wat kan vergeten. Een vliegende start nemen op maandagochtend doe je met volgende tips: 

  • Stel op vrijdag een takenlijst op voor maandag, waarbij je kort uitlegt hoever je al staat.  
  • Schrijf een korte update over de lopende projecten. Lijst op welke e-mails of berichten je verwacht, of maak alvast wat notities om een ochtend vol vergaderingen voor te bereiden. 
  • Jouw notities zijn enkel voor jouw ogen bestemd. Vrolijk ze op met wat peptalk om de werkweek goed te starten. “Fijne maandag, jij prachtig wezen!” 

 

Tip 4: Start je maandag met een plan  

Neem op maandagochtend je takenlijst van vrijdagnamiddag bij de hand en giet de to do’s in een concrete planning.

Probeer goed in te schatten hoeveel tijd je voor elke taak nodig hebt. Vergeet je pauzemomenten niet én bouw wat extra tijd in om te vermijden dat iets onverwachts je planning om zeep helpt. Een goede mix tussen belangrijke en minder belangrijke taken, tussen leuke en minder leuke to do’s, helpt de motivatie hoog te houden.

Een todo-lijst is en blijft ook dé remedie om een malend hoofd tot rust te brengen. Niets dan voordelen dus!  

 

Tip 5: Praat met je collega’s  

Een kort babbeltje aan de koffieautomaat, een teamlunch of een korte wandeling om de middagdip te verslaan… Focus op de kleine, leuke momenten die je met je collega’s deelt.

Ze geven zuurstof aan het werk. Op voorwaarde dat je van die casual gesprekjes geen klaagzang maakt, tenminste. Je focussen op het positieve vergroot de kans dat je meer plezier beleeft aan je werk.

Lukt dat maar moeilijk? Neem de tijd om daarover na te denken en vraag jezelf af: waar maak ik me zo druk over? Is het iets dat ik nu kan oplossen? Je gedachten neerpennen kan een grote hulp zijn om nutteloze patronen of gewoonten in kaart te brengen én ze anders aan te pakken. De moeite waard!  

 

Tip 6: Pas je maandagtempo aan  

Een werkweek is een langeafstandsloop, geen marathon. Je hoeft op maandag geen bergen te verzetten of twaalf uur door te werken. Maandag is een dag zoals elke andere werkdag.

Wees mild voor jezelf. Neem de tijd om je e-mails bij te werken, bij te praten met collega’s over lopende projecten en aan je takenlijst te beginnen. Als je er té hard invliegt, ben je tegen donderdag helemaal leeggelopen.  

 

 Tip 7: Gun jezelf een extraatje 

Ben je gevoelig voor de maandag blues? Gun jezelf dan een motiverend extraatje op de eerste dag van de nieuwe werkweek.

Neem een lekkere maaltijd mee voor ’s middags, trek je favoriete kledij aan, luister onderweg naar het werk naar je favoriete muziek of podcast, maak tijd voor een snelle lunch met een vriend(in). Je hebt niet altijd veel nodig om je stemming op te fleuren. 

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Recente jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.