Wat doet een IT consultant?

Wij lichten de functie IT consultant toe zodat je niet alleen een duidelijk beeld krijgt van de inhoud van deze functie, maar ook van de eisen die aan een kandidaat worden gesteld.


27.06.2017

Wat is de basis van je job?

Een IT consultant voorziet bedrijven van advies of helpt hen met de implementatie van informatietechnologie. Hierbij houdt hij altijd rekening met de doelstelling van het bedrijf waarvoor hij werkt. De diensten die hij levert zijn meestal eenmalig. Hij zal bijvoorbeeld geen netwerken onderhouden of infrastructuur beheren.

Hierdoor is deze functie vooral te vinden bij IT-consulting bedrijven waarbij je steeds voor een andere klant zal werken. Grote bedrijven die voortdurend nieuwe IT-toepassingen implementeren, kunnen je natuurlijk ook rechtstreeks in dienst nemen.

Wat zijn je belangrijkste taken?

De exacte taken die je moet uitvoeren zullen verschillen van project tot project. Veel hangt af van de klant voor wie je aan de slag bent. Welke doelstellingen heeft hij, waarvoor heeft hij je diensten gevraagd, wat is de omvang van de opdracht? Een aantal van de taken die je vaak zal tegenkomen in deze functie, zijn de volgende:

1. IT-vraagstukken oplossen bij klanten
2. Implementeren van IT-infrastructuur
3. Advies geven betreffende de IT-strategie van een bedrijf
4. Applicaties ontwikkelen
5. Systeemintegratie
6. Content management systemen opleveren

 

Combinatie van functies

Daarnaast kan je ook gevraagd worden om websites te bouwen, processen uit te tekenen die IT-gerelateerd zijn of zelfs om IT-opleidingen aan medewerkers te geven. Dit zijn niet de hoofdtaken van een IT consultant, maar steeds meer werkgevers zijn op zoek naar iemand die een combinatie van verschillende IT-functies kan bieden. Ook consulting-bedrijven bieden steeds vaker een team van experts aan in plaats van slechts één consultant. Hierdoor kunnen ze de klant een veel ruimere oplossing bieden zonder al te veel te moeten uitbesteden.

 

Welke vaardigheden moet je hebben?

Eerst en vooral moet je gebeten zijn door alles wat met informatica te maken heeft. Doordat je mensen gaat adviseren over diverse aspecten van hun informaticasystemen is een doorgedreven kennis van zowel IT-infrastructuur als programmatie een absolute must. Een voorgeschiedenis als programmeur, systeembeheerder of informatieanalist helpt je zeker op weg.

Daarnaast zijn ook je sociale vaardigheden erg belangrijk. Je moet een klant kunnen overtuigen, informeren en opleiden. Daarbij moet je naast voldoende vakkennis ook over de nodige portie flexibiliteit beschikken. De kans is groot dat je steeds voor een ander bedrijf zal werken en je je ook steeds zal moeten aanpassen aan de regels binnen dat bedrijf.

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.