Guy maakte een radicale carrièreswitch: “Ik wil geen spijt hebben van dingen die ik niet gedaan heb”

Een familiale gebeurtenis deed hem de stap zetten om eindelijk zijn droom achterna te gaan. Deze zomer verhuist hij met zijn gezin naar het buitenland.


13.07.2023

Een stabiele job opzeggen om in een ander land te gaan wonen, waar je niemand kent en zonder zicht op nieuw werk: daar heb je heel wat lef voor nodig. Volharden in je keuze en je gezond verstand gebruiken, dat is de boodschap van Guy Van de Weyer. Een familiale gebeurtenis deed hem de stap zetten om eindelijk zijn droom achterna te gaan. Deze zomer verhuist hij met zijn gezin naar het buitenland.

Na zijn studies industrieel ingenieur maakte Guy Van de Weyer (35) relatief snel carrière als Operations Manager in een Nederlands bedrijf.

“Ik had een goeie job, een mooi loon en kreeg veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik deed mijn job graag, maar zag me dit niet mijn hele leven doen. Na acht jaar voelde ik dat mijn pad bij dat bedrijf ten einde was, en dat ik er niet meer verder kon groeien.”

 

Wat deed je dan uiteindelijk de stap zetten om je job op te zeggen?

“De zwangerschap van mijn zus, die als bewust alleenstaande mama een tweeling verwachtte. Ik ben zelf papa van 2 jonge kinderen, dus ik weet hoe pittig het kan zijn. (lacht) Mijn zus had haar hele leven al klaargestaan voor mij, en ik voelde dat dit het moment was om iets terug te doen. Ik nam een carrièrebreak om haar gedurende 6 maanden te begeleiden in het prille moederschap. Doordat mijn werkgever mij op dat moment niet veel toekomstperspectief meer kon bieden, viel de stap om het bedrijf te verlaten me niet zo zwaar.”

 

Wat gebeurde er nadat je je zus had bijgestaan?

Wanneer duidelijk werd dat zij de situatie alleen aankon, ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Mijn vrouw en ik koesterden al lang de droom om naar het buitenland te trekken, en nu leken alle puzzelstukjes op hun plaats te vallen. Zij werkt voor het farmabedrijf Johnson&Johnson en tekende in voor een opdracht in Ierland vanaf september. Zelf ben ik nog op zoek naar een job ter plaatse, maar we verhuizen sowieso deze zomer naar daar, samen met onze zoontjes van 3 en 5 jaar. In tussentijd deed ik 6 maanden een vervangingsopdracht in het onderwijs om een langdurig zieke leerkracht te vervangen.

 

Hoe heb je die zijstap naar het onderwijs ervaren, na jaren in de privésector?

Het was een ontzettend positieve ervaring die mij veel voldoening gaf. Ik kan anderen zeker aanraden om het ook te doen. Enerzijds kon ik mijn eigen praktijkervaringen delen met de leerlingen, wat de leerstof voor hen veel concreter maakte. Anderzijds kreeg ik inzicht in de manier van denken en handelen van de volgende generatie werknemers. Ik zag vooral ook een lerarenkops dat tot het uiterste gaat om de leerlingen zoveel mogelijk bij te brengen en bagage mee te geven.”

 

Hoe verloopt je zoektocht naar een job in het buitenland?

Het is niet eenvoudig, maar wellicht komt dit doordat ik nu nog vanuit België solliciteer. Eens we in Ierland zijn en ik ter plaatse op gesprek kan gaan bij bedrijven, ga ik ervan uit dat het vlotter zal gaan. In de paasvakantie gingen we al enkele dagen op verkenning naar daar en ik was toen aangenaam verrast door de open en hartelijke mentaliteit van de mensen, zowel persoonlijk als professioneel.”

 

Welke lessen heb je al geleerd en wil je graag doorgeven aan anderen?

Een stap zoals deze is een sprong in het onbekende. Ondanks de opwinding voor al wat komen gaat, komen er uiteraard ook veel onzekerheden en soms twijfels bij kijken. Vaak heeft het te maken met praktische zaken zoals het vinden van een woning of een geschikte school voor de kinderen. Het is ook niet eenvoudig om om te gaan met de teleurstelling wanneer je niet weerhouden bent voor een functie terwijl je zelf dacht dat je de geknipte kandidaat was.

Doorbijten en volharden in je keuze is heel belangrijk. Dat mijn vrouw en ik al zo lang wisten dat we samen dit avontuur wilden ondernemen, hielp wel om de twijfels weg te nemen. Je moet altijd het ‘hoger doel’ in gedachten houden, de reden waarom je ontslag nam op je vorige job.

 

Heb je tips voor mensen die ook een carrièreswitch overwegen?

Ik heb ondervonden dat het heel belangrijk is om over je plannen te vertellen aan zoveel mogelijk mensen. Af en toe bleek iemand een kennis te hebben in Ierland. Zo kwam ik al in contact met interessante mensen en bedrijven daar. Ik kreeg bovendien veel leuke reacties op mijn carrièreswitch, wat mij motiveert om te blijven uitkijken naar een job en niet op te geven.

Ik merk ook dat veel mensen met het idee rondlopen om hun job op te geven voor iets totaal anders, maar dat ze de stap niet durven zetten. Vandaar dat ik graag mijn eigen ervaringen wil delen. Ten slotte nog een laatste tip: maak een duidelijk onderscheid tussen droom en realiteit. Ook al ben je bezig met het verwezenlijken van een lang gekoesterde droom, je moet altijd rationeel blijven. Want er komt veel bij kijken, er moet vanalles geregeld worden op financieel en op praktisch vlak. Hou daar rekening mee. Het is een spannend, en tegelijk zeer berekend avontuur. Het is een open verhaal, we weten zelf niet goed waar het zal eindigen… Maar we zullen alleszins geen spijt hebben van iets dat we niét gedaan hebben.

 

Bedankt voor je verhaal, Guy. Veel succes in Ierland samen met je gezin!

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Recente jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.