Je werkdag écht afsluiten: tips voor een goede shutdown-routine

We zetten enkele tips op een rij voor een goede shutdown- of afsluitroutine.


14.06.2023

Vervelend: je werk en je taken blijven maar malen in je hoofd, ook als je werkdag al uren voorbij is. Waarom blijven je gedachten toch telkens terugkeren naar die to-dolijst? En hoe kan je dit verhelpen? We zetten enkele tips op een rij voor een goede shutdown- of afsluitroutine.

Waarom blijven we aan het werk denken?

Voor we overgaan naar concrete tips kan het interessant zijn om te begrijpen hoe het komt dat ons brein steeds maar terugkeert naar werkgerelateerde taken.

 

1) Een overladen werkgeheugen

Ons werkgeheugen staat in voor het kort vasthouden van informatie. Wanneer er véél werkgerelateerde info op ons afkomt of wanneer we complexe taken moeten verwerken, dan kan het werkgeheugen overladen geraken. Gedachten over het werk blijven zich daardoor herhalen in ons hoofd.

2) Extra aandacht voor problemen

Het mensenbrein is zo geprogrammeerd dat het extra veel aandacht schenkt aan mogelijke bedreigingen en problemen. Dat stamt nog uit de tijd dat we alert moesten zijn voor natuurlijke vijanden. Vandaag zorgt dit mechanisme ervoor dat vooral de zorgen en problemen van het werk in onze gedachten blijven hangen, nog lang nadat de werkdag voorbij is.

3) Het ‘nog niet af’-alarm

Wanneer taken nog niet af zijn, gebeurt het vaak dat ons brein zich gefocust houdt op de stappen die we nog moeten zetten. Het blijft die plannen maar naar boven duwen in onze gedachten, zodat we zeker niets zouden vergeten.

Op zich zijn deze eigenheden van ons brein best handig bij het uitvoeren van onze job, alleen zou er een uit-knop moeten bestaan die we op het eind van elke werkdag kunnen indrukken.

 

Zo help je je brein om de werkdag af te sluiten

1. Weg met de spanning

Wanneer je thuis moeilijk kan ontspannen na een drukke werkdag, dan kan je je lichaam en geest een handje helpen. Er bestaan tal van ademhalings- en meditatietechnieken die de spanning kunnen verminderen. Op YouTube vind je veel opties, maar er bestaan ook goede smartphone-apps die je hierbij kunnen helpen. Probeer er enkele uit tot je er een te pakken hebt die echt werkt voor jou.

 

2. Een shutdown-routine aan het eind van de werkdag

Wanneer je een vaste afsluit-routine inbouwt op het eind van de werkdag, dan maak je je brein duidelijk dat het tot rust mag komen. Zo’n routine helpt daarnaast ook om stress te verminderen en om de volgende werkdag beter opgeladen te starten.

 

a) Creëer een vaste routine

Leg enkele acties vast die je op het einde van je werkdag kan doen, en bepaal er een vaste volgorde voor. Je kan er eventueel een vaste song bij kiezen en die altijd in je oren laten klinken tijdens het afsluiten van de dag. Zo leer je je brein nog sneller dat dit ritueel gelijk staat aan: einde werkdag & stoppen met malen.

 

b) Maak een to-dolijst voor de volgende dag

Zet de taken die je morgen zal aanpakken op een nieuwe to-dolijst. Dat helpt om je gedachten te ordenen en geeft je de volgende dag een headstart. Door de to-do’s neer te schrijven, weet je brein dat je ze niet zal vergeten, en zet hij het ‘nog-niet-af-alarm’ uit – of in ieder geval wat stiller.

 

c) Zet je ‘ta da’s’ op een rijtje

Sommige mensen maken een enthousiaste ‘ta da’-lijst met alle zaken die ze die dag konden afvinken. Het leidt je misschien wat ver om ook daar een lijst van te maken, maar het kan geen kwaad om bij het afsluiten van je werkdag even na te denken over alle taken die je die dag hebt gedaan. Even stilstaan doet je beseffen dat je best goed bezig bent, en geeft je motivatie voor de volgende dag.

 

d) Ruim je werkplek op

Een clean desk schept rust en ruimte, ook in je brein. Sorteer dus elke avond de paperassen die zich opstapelden, breng koffiebekers naar de keuken en veeg koekkruimels weg. Ook dit korte opruimritueel draagt bij aan de boodschap die we ons brein willen geven: berg werkgerelateerde zaken op.

 

e) Sluit je computer af

Velen laten hun computer tot in de oneindigheid aan staan, of in slaapstand gaan. Dat is niet alleen nefast voor de werking van de computer, het verbruikt ook een pak meer. Sluit dus netjes je computer af volgens de regels van de kunst. Ook hier is de boodschap naar je brein: shut down, net als deze computer .

 

Het effect van een vaste shutdown-routine?

Een goede shutdown-routine aan het eind van je werkdag is even wennen. Maar het is een investering in je welzijn en in je productiviteit. Je zal merken dat je de stress van de werkdag veel makkelijker los kan laten en dat je veel sneller kan ontspannen en genieten van je vrije tijd. Ook merk je dat je de volgende dag een pak frisser kan starten.

 

Een sluit-je-werkdag-écht-af-routine? Het is een mega dikke aanrader!

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Recente jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.