Brutoloon, belastbaar loon, RSZ-bijdrage, bedrijfsvoorheffing, vakantiedagen: begrijp jij wat er allemaal op je loonfiche staat? We lichten de belangrijkste elementen van je loonbrief toe.
Brutoloon
De loonberekening begint bij het brutoloon: de som van alle loonelementen vóór de sociale en fiscale inhoudingen. Voor bedienden is dit een maandloon, voor arbeiders een uurloon.
De loonbrief vermeldt alle onderdelen van het brutoloon: loon voor normale prestaties, loon voor betaalde afwezigheden (vakantie, feestdagen, inhaalrustdagen, ziekte, arbeidsongeval, klein verlet), toeslagen voor overuren, voordelen in natura, premies of bonussen, commissieloon, verbrekingsvergoeding bij ontslag, eindejaarspremie.
Bijdrage voor sociale zekerheid
Je loonbrief vermeldt ook de RSZ-bijdrage. Door die van het brutoloon af te houden, bekom je het belastbaar loon. Deze bijdrage wordt gebruikt voor alle uitkeringen zoals pensioenen, werkloosheidsuitkeringen en ziekte-uitkeringen.
Voor werknemers in de privésector bedraagt de RSZ-bijdrage 13,07% van het brutoloon. Hierop zijn enkele uitzonderingen, zoals jobstudenten en lage lonen. Zij ontvangen hierdoor een hoger nettoloon.
Belastbaar loon
Als je van het brutoloon de RSZ-bijdrage aftrekt, krijg je totale belastbaar loon. Hierop wordt de bedrijfsvoorheffing afgehouden.
Bedrijfsvoorheffing
De bedrijfsvoorheffing is een voorschot op de personenbelasting die je zal betalen. Heb je te veel of te weinig bedrijfsvoorheffing betaald, dan zal de fiscus dit verrekenen bij de eindbelasting. Hoeveel bedrijfsvoorheffing je betaalt, hangt af van factoren zoals de omvang van je loon, je burgerlijke staat of gezinssituatie.
Twee werknemers met een vergelijkbaar loon betalen dus niet noodzakelijk dezelfde bedrijfsvoorheffing. Het verschilt ook per loonelement. Zo betaal je een hoger tarief op exceptionele niet-periodieke loonelementen zoals een eindejaarspremie of vakantiegeld.
Nettoloon
Het bedrag dat overblijft na aftrek van de bijdrage voor de sociale zekerheid en de bedrijfsvoorheffing, is jouw nettoloon. Dit kan nog verhogen door bedragen die niet aan RSZ en bedrijfsvoorheffing onderworpen zijn, bijvoorbeeld het sociaal abonnement (vergoeding woon-werkverkeer, gedeelte onder 370 euro per jaar) of kosten terugbetaald door de werkgever (bv. vergoedingen voor parkeerbonnen, restaurantkosten,…). Die bedragen worden apart vermeld op de loonfiche.
Het nettobedrag dat effectief op je rekening gestort wordt, zal waarschijnlijk lager liggen. Je werkgever moet namelijk nog een aantal verplichte inhoudingen en verrekeningen doen. Zo betaal je als werknemer een bijzondere bijdrage voor sociale zekerheid in functie van je belastbaar gezinsinkomen. Elke maand wordt daarop een voorschot ingehouden op je nettoloon.
Het is ook mogelijk dat je een eigen bijdrage moet betalen voor voordelen zoals een groepsverzekering, bedrijfswagen of maaltijdcheques, of een bijdrage voor voordelen in natura die je privé gebruikt (bv. laptop, smartphone, bedrijfwagen).
Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels
Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.
Recente jobs
