Als je denkt aan solliciteren en de daarmee vaak gepaard gaande stekelige vragen breekt bij de meesten onder ons het angstzweet uit. Je vindt op internet natuurlijk hele lijsten met vragen, maar het is interessant een selectie daarvan door te nemen met iemand die weet waarover ze spreekt.
“Kan je iets over jezelf vertellen?”
Deze vraag staat al jaren bovenaan het lijstje en geeft je de gelegenheid zowel over je professionele als over je privéleven te vertellen, want een mens is meer dan zijn/haar job. Annelies Quaegebeur (Loopbaanbegeleiding A-Lissome) herinnert zich een kandidaat die haar vertelde dat hij niet goed wist wat hij op die vraag moest antwoorden, omdat die recruiter toch niet geïnteresseerd kon zijn in het feit dat hij voetbalde en voorzitter was van een vzw. “Ik antwoordde hem dat hij die beide hobby’s natuurlijk ter sprake kon brengen, omdat ze van teamgeest en engagement getuigden. Denk dus vooraf goed na wat je de recruiter zoal kan vertellen en dan heb ik het niet alleen over je jobs. In het voorbeeld dat ik net gaf, zegt dat voorzitterschap meer dan een of andere werkervaring.“
“Wat zijn jouw negatieve eigenschappen?”
“Sommige zwaktes kan je gewoon toegeven,” zegt Annelies op deze klassieker, “als je maar toont hoe je er mee aan de slag gaat. Zo wilde een kandidate uit schaamte niet dat haar toekomstige werkgever wist dat ze hooggevoelig was. Ik vertelde haar dat ze kon zeggen dat hoewel ze meer last had van lawaai en prikkels dan anderen, collega’s altijd naar haar kwamen omdat ze hen beter aanvoelde en naar hen luisterde. Een andere kandidate vertelde de recruiter met succes dat ze ongeduldig was, maar dat ze dit positief probeerde te gebruiken als een gedrevenheid om dingen gedaan te krijgen. Probeer dus, indien mogelijk, om je negatieve kant een positieve draai te geven.”
“Hoe ga je om met het aanpakken van problemen?”
“Een kandidaat vertelde dat hij in een bedrijf werkte waar veel geroddeld werd over collega’s die een steekje lieten vallen. Omdat hij meer hield van een directe aanpak, ging hij met hen een gesprek aan en zochten ze samen een oplossing. Probeer je vooraf te herinneren hoe je reageerde in enkele moeilijke werksituaties. Als je kan aantonen dat je iemand bent die initiatief neemt, komt dit later bijvoorbeeld van pas bij moeilijke klanten of leveranciers”.
LEES OOK: Wat is het beste moment om te solliciteren?
“Ben je bij je vorige werkgever ontslagen?”
Ben je in je vorige job ontslagen, wees er dan maar zeker van dat de interviewer je naar het waarom vraagt. Annelies: ”Dat lijkt een heel vervelende vraag, maar je kan gewoon vertellen wat er gebeurd is en dat je eruit geleerd hebt. Zo had ik een kandidate die uit onzekerheid vaak input vroeg aan het management. Toen ze bij een herstructurering haar ontslag kreeg, was ze eerst helemaal overstuur, totdat ze besefte dat ze in feite niet dezelfde waarden had als dat bedrijf. Je kan bijvoorbeeld ook zeggen dat je ontslag je de gelegenheid gaf je carrière eindelijk een nieuwe wending te geven.”
“Aan welk loon had je gedacht?”
Wellicht komt deze vraag niet in het eerste gesprek aan bod, maar het is in elk geval nuttig dat je erop voorbereidt. Annelies: “Vraag even na bij een sociaal secretariaat of vakbond wat het minimumloon voor een job in die sector is, rekening houdend met je leeftijd en diploma. Zo heb je toch al een idee. Daarna heb je twee mogelijkheden: of je zegt zelf wat je minimumloon is of je vraagt hen een fair voorstel te doen. Hou ten slotte in gedachten dat het brutoloon niet altijd een juist beeld geeft van wat je verdient. Je moet ook rekening houden met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, pensioenplan, onkostenvergoeding enz.”
“En heb je nog vragen?”
Heeft de recruiter geen vragen meer, dan is het jouw beurt om zelf vragen stellen. Een sollicitatiegesprek is immers geen eenrichtingsverkeer en het toont dat je je niet beperkt hebt tot het louter opzoeken van de bedrijfswebsite. Vraag bijvoorbeeld hoe lang mensen gemiddeld binnen dit bedrijf blijven werken, want een groot personeelsverloop kan wijzen op een slecht management of te veel stress. Een andere vraag die Annelies iedereen aanraadt te stellen, is dat je vraagt of je vóór je het contract tekent een dag mag meelopen met de persoon van wie je de job gaat overnemen, ’schaduwen’ heet dat. Annelies doet een greep uit haar rijke ervaring: “Een kandidaat vertelde dat zijn huidige werkgever hem dit had voorgesteld. Het had hem niet alleen de gelegenheid gegeven al zijn collega’s te ontmoeten, maar hij kreeg er ook een heel duidelijk beeld van de jobinhoud door. Op het einde van die dag tekende hij meteen zijn contract.”
Ontvang jobs via e-mail
Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!