Mobiele sollicitaties in België opnieuw stevig in opmars


10.02.2020

Voor het eerst solliciteerde meer dan een op de drie Belgische werkzoekenden via de smartphone. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Antwerpen is het aandeel sollicitaties via de mobiele telefoon het hoogst, terwijl dat in Namen en Luxemburg significant lager ligt.

Voorts kwam men tot de bevinding dat vacatures in de bouwsector een belangrijke mobiele mijlpaal bereikten in 2019. Een analyse van StepStone, gebaseerd op eigen data en studies, wijst uit dat werving geoptimaliseerd voor mobiele apparaten meer dan ooit de toekomst is.

 

1 op 3 Belgen solliciteerde in 2019 via de smartphone

In 2019 startte ruim 33% van de Belgische werkzoekenden het sollicitatieproces via zijn/haar smartphone. De voorbije twee jaar steeg dit aandeel van 19,8 % (in 2017) naar 21,4% (in 2018). Dit betekent dat het aandeel mobiele sollicitaties de afgelopen twaalf maanden is toegenomen met 12,3 procentpunten.

We zien echter dat het aantal mobiele bezoekers in 2019 heel wat hoger lag (55 %) dan het aantal uiteindelijke sollicitaties via smartphone. We kunnen stellen dat werkzoekenden nog altijd graag hun computer gebruiken om uiteindelijk te solliciteren en het comfort van hun toetsenbord en muis verkiezen.

 

Hoogste aandeel mobiele sollicitaties in Brussel en Antwerpen, laagste in Namen en Luxemburg

Splitsen we deze cijfers uit, dan zien we kleine verschillen tussen de verschillende Belgische provincies in het voorbije jaar. In 2019 zagen we in de regio’s de volgende mobiele sollicitatiepercentages: 

Enerzijds stellen we vast dat de provincies in het Noorden van België een groter aandeel mobiele sollicitaties hebben. Allemaal scoren ze hoger dan hun Zuiderse tegenhangers in de bovenstaande tabel.

Anderzijds lijken provincies met grotere steden, en daardoor een groter bevolkingsaandeel, ook meer gewicht in de schaal van de smartphonesollicitaties te leggen.

 

Belangrijke mijlpaal in 2019: ruim de helft van de vacaturebezoekers in de bouwsector waren mobiele gebruikers

In 2019 bezochten meer mobiele gebruikers dan ooit vacatures in de bouwsector. Voor het eerst werd de drempel van 50% overschreden, waarbij meer dan de helft van de gebruikers vacatures raadpleegde via de smartphone (52%). Wanneer we vergelijken met de gemiddelde groei in procentpunten (+5 % voor 2018 tot 2019) zien we dat de bouwsector een snellere groei kende (+6 %).

Vergelijken we met sectoren met de meeste & minste mobiele bezoeken, dan ziet het aandeel mobiele bezoekers van vacatures er als volgt uit:

Hoewel onze data niet wezen op een duidelijke reden voor het verschil tussen de sectoren, valt het ons op dat sectoren met een lager aandeel mobiele bezoeken vaak werknemers hebben die dagelijks een computer gebruiken, hetzij op het werk, hetzij thuis.

 

StepStone als officiële HR-partner voor BATIBOUW

Om deze mobiele groei en dit evoluerende gedrag te stimuleren is StepStone opnieuw geselecteerd als officiële HR-partner voor BATIBOUW in 2020. Je mag op de beurs onder andere een echte “Job Wall” verwachten, waarop vacatures voor de bouwsector weergegeven worden.

Ontmoet StepStone op BATIBOUW 2020 van zaterdag 29 februari tot zondag 8 maart in Brussels Expo. Praktische informatie vind je op de officiële website.

 

Methodologie

Het percentage van het aantal (mobiele) sollicitaties is gebaseerd op alle sollicitatieprocessen opgestart op StepStone.be in 2017, 2018 & 2019. Alle vermelde data zijn intern verzameld en op juistheid getoetst door onze data-analisten.

 

Over StepStone

Jobwebsite StepStone is de Belgische marktleider voor het invullen van vacatures. Elke dag werkgevers in contact brengen met hun droomkandidaten en duizenden werknemers hun droombaan bezorgen, dat is het geheim achter het succes van StepStone.

StepStone is momenteel actief in 23 landen en is een van de medeoprichters van ‘The Network’, een wereldwijde alliantie van meer dan 50 marktleiders op het vlak van recruitmentwebsites.

Resultaten zijn erg belangrijk, maar StepStone is in de eerste plaats een bedrijf waar mensen centraal staan. Wereldwijd zetten meer dan 3000 medewerkers zich elke dag opnieuw in voor alle klanten. Dat is waarom StepStone dé place to be is voor talent en werkgevers.

Meer informatie vindt u op de officiële website: www.stepstone.be.

Vragen? Contacteer:
Killian Cramers
+32 2 209 97 44 of +32 472 55 00 97
killian.cramers@stepstone.be