Wat gebeurt er met je vakantiedagen na ontslag?

Je neemt ontslag of wordt ontslagen, maar kreeg nog niet de kans om al je vakantiedagen op te nemen ?


08.04.2020

Naast gewone vakantiedagen heb je bovendien nog recht recupdagen en extra verlof dat werd vastgelegd in een cao.

Inhoudstafel

  1. Nam je zelf ontslag en doe je nu je opzegtermijn uit

  2. Word je ontslagen door je werkgever,

Neem je ze beter nog snel op voor het eind van je opzegtermijn? En mag dat überhaupt? We zetten het voor je op een rij.

 

Ontslag nemen of ontslag krijgen: het maakt een verschil

De regels rond vakantiedagen en ontslag verschillen naargelang je zelf besliste om je ontslag in te dienen of ontslagen werd door je werkgever.

 

1.Nam je zelf ontslag en doe je nu je opzegtermijn uit

Dan blijft die opzegtermijn ook verder lopen wanneer je verlof opneemt. Dat is ook het geval als je bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof gaat of bevallingsrust neemt, enkele dagen inhaalrust – de zogenaamde ‘recup’ – opneemt of arbeidsongeschikt bent. Neem je die vakantiedagen of inhaalrust niet op, dan krijg je ze uitbetaald bij je uitdiensttreding.

Opgelet: bijkomende vakantiedagen, bijvoorbeeld anciënniteitsverlof vastgelegd in een cao, vervallen automatisch op het moment dat je contract afloopt. Voor die zogenaamde cao-vakantiedagen ontvang je op dat moment geen loon meer.

Wil je nog wat verlof nemen tijdens je opzegperiode, dan doe je er dus goed aan om eerst die bijkomende cao-vakantiedagen ‘op te gebruiken’. Wat je met de overblijvende vakantiedagen doet, kies je zelf: je kan ze opnemen zonder dat je opzegtermijn daardoor verlengd wordt of je ze laten uitbetalen wanneer je contract stopt.

 

2.Word je ontslagen door je werkgever

Dan is de situatie anders. Je opzegtermijn stopt dan tijdelijk met lopen wanneer je vakantie opneemt, arbeidsongeschikt bent, inhaalrust of bevallingsrust neemt. Met andere woorden: je opzegtermijn zal verlengd worden met het aantal dagen vakantie of arbeidsongeschiktheid. Vakantiedagen die je niet opneemt, worden wel uitbetaald aan het einde van de opzegperiode.

Uitzondering: de schorsing van de opzegperiode geldt niet wanneer je sollicitatieverlof opneemt. Je sollicitatieverlof kan je dus – met behoud van loon – gewoon opnemen zonder dat je opzegperiode verlengd wordt.

 

Een kortere opzegtermijn? Enkel in overleg

Je opzegtermijn inkorten met de cao-vakantiedagen die je nog overhebt – en die dus vervallen bij je uitdiensttreding – kan volgens de wetgeving niet. Alleen in overleg met je werkgever kunnen jullie samen beslissen om de opzegperiode korter te maken.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.