Een loonsopslag is de komende twee jaar helaas niet mogelijk. Daarover was het loonakkoord van oktober 2022 klaar en duidelijk. Wat betekent dat concreet voor jou? Zit er echt geen enkel financieel duwtje in de rug in?
Wat betekent de loonnorm van 0%?
Het loonakkoord laat geen enkele ruimte voor structurele loonsverhogingen. De regering legde de loonnorm voor 2023 en 2023 namelijk op 0%. Dat betekent dat de lonen twee jaar lang niet mogen stijgen vergeleken met de periode van 2021-2022. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de Belgische lonen concurrentieel blijven met die van Nederland, Frankrijk en Duitsland. Belangrijk, want ons land is en blijft een exportland bij uitstek.
De index blijft
Aan de automatische loonindexering wordt niet geraakt. De lonen in ons land blijven dus ook de volgende jaren gekoppeld aan de inflatie om zo de koopkracht te beschermen. Op een historisch hoge indexering van meer dan 10%, zoals afgelopen januari, hoef je evenwel niet meteen te hopen. De inflatie blijft hoog, maar is stilaan wel in dalende lijn. Al blijft elke bruto-loonsverhoging uiteraard welkom.
Premie is mogelijk
Een structurele loonsopslag zit er op korte termijn niet in. Toch doet het loonakkoord wel een toegeving naar bedrijven ‘die het goed gedaan hebben in 2022’. Net zoals in coronatijden kunnen zij hun personeel belonen met een eenmalige netto koopkrachtpremie. Voor bedrijven die hoge winsten maakten, bedraagt het maximale premiebedrag 500 euro. Bedrijven die uitzonderlijk hoge winsten boekten, kunnen premies tot 750 euro uitdelen. Wat er precies verstaan wordt onder (uitzonderlijk) hoge winsten en welke bedrijven dus juist premies mogen toekennen, blijft voorlopig de vraag. Voer voor onderhandelingen door de sociale partners in jouw sector!
Extra werkbonus
Het loonakkoord wijzigt deze keer ook de besteding van de welvaartsenveloppe: een potje van een klein miljard euro dat gewoonlijk gebruikt wordt om de sociale uitkeringen te verhogen en zo onder meer de koopkracht van werklozen en gepensioneerden te beschermen. Een deel van de welvaartsenveloppe gaat in 2023-2024 naar de werkende bevolking. De werkbonus zorgt voor een verhoging van de minimumlonen, boven op de stijging die vorig jaar al afgeklopt werd. Door het netto-inkomen van laagbetaalde werknemers op te krikken, hoopt de regering werkloosheidsuitval zoveel mogelijk in te perken.
Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels
Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.