Belgische werknemer neemt kortste middagpauze in vergelijking met andere Europese landen


22.08.2019

Na de studie begin 2019 over lunchpauzes in België maakt jobsite StepStone nu de vergelijking met de rest van Europa. Vandaag maken we de resultaten bekend van onze enquête met meer dan 10.000 deelnemers in enkele belangrijke buurlanden.

 

Kortste lunchpauze voor Belgische werknemers, langste voor Franse collega’s
Voor Belgische werknemers duurt de gemiddelde middagpauze slechts 22 minuten, terwijl de Britten, Duitsers & Fransen respectievelijk 24, 25 en 29 minuten aan hun maaltijd besteden. Er is ook een duidelijk verschil in de toegelaten duur van de lunchpauze.
Hieronder vindt u een overzicht van de toegestane en gebruikte tijd voor lunchpauzes volgens de deelnemers.
  
Meeste Europese werknemers nemen geen volledige lunchpauze
Zoals blijkt uit de onderstaande grafieken, benutten heel wat Europese werknemers (49 % tot liefst 60 %) hun lunchpauze niet volledig.
Duitsland staat op dat vlak duidelijk op de eerste plaats, terwijl België de nummer twee is. In Frankrijk zien we dat meer dan 50 % wel de volledige toegestane tijd benut, in tegenstelling tot de andere afgebeelde landen.


 

 


Te veel werk voor een middagpauze
De belangrijkste reden om geen volledige middagpauze te nemen, is dezelfde in alle landen: er is gewoon te veel werk. In Duitsland, België, Oostenrijk & het Verenigd Koninkrijk voelt 65-75 % dit zo aan. In Frankrijk zegt 41 % van de deelnemers om die reden geen lunchpauze te nemen.
Andere genoemde redenen zijn de mogelijkheid om het werk vroegtijdig te verlaten en taken van collega’s die moeten worden overgenomen.
Vragen? Contacteer:
Killian Cramers
+32 2 209 97 44 of +32 472 55 00 97
killian.cramers@stepstone.be