4 op de 10 Belgische werknemers niet tevreden met hun loon


20.06.2019

Belgische werknemers in de overheidssector zijn het meest tevreden met hun loon. Werknemers in telecommunicatie en horeca lijken het minst tevreden. Een nieuwe StepStone-studie op basis van onze recent gelanceerde Salarisvergelijker onthult enkele interessante inzichten:

  • Slechts 58 % van de Belgische werknemers is tevreden met zijn loon
  • In de publieke sector ligt het tevredenheidspercentage over het loon 24% hoger dan bij de gemiddelde werknemer
  • Meer loonsverhogingen zorgen voor tevredener werknemers

 

Werknemers in de publieke sector zijn het meest tevreden met hun loon

Wie actief is in de publieke sector, zoals het onderwijs, de overheid en de wetenschap, is over het algemeen meer tevreden met zijn huidige loon dan de gemiddelde Belgische werknemer.

Een mogelijke verklaring hiervoor zijn de vaste loonschalen. Daarnaast mogen we ervan uitgaan dat onderhandelingen, proactieve vragen voor loonsverhogingen en een gebrek aan transparantie over het loon van collega’s leiden tot meer onzekerheid en dus ook tot meer ontevredenheid in de private sector.

Belgische werknemers in de horeca- en telecommunicatiesector zijn dan weer het minst tevreden met hun loon.

 

Hoe meer loonsverhogingen, hoe tevredener de werknemers

Het ligt misschien voor de hand, maar hoe vaker werknemers loonsverhogingen krijgen, hoe tevredener ze zijn. De precieze richting van dit oorzakelijk verband is onduidelijk. De elementen die tot een loonsverhoging leiden, zoals goede prestaties en de erkenning van deze prestaties door het management, hebben immers ook een impact op de werknemerstevredenheid.

Werknemers die tijdens hun loopbaan meer dan 4 loonsverhogingen hebben gekregen, zijn tot 42% tevredener. Wie meer dan 9 loonsverhogingen heeft gekregen, is zelfs 54% tevredener met zijn loon dan wie er nooit een heeft gekregen (50%).

 

Zelf aan de slag met onze Salarisvergelijker

Vandaag lanceert StepStone een nieuwe Salarisvergelijker waarmee Belgische werknemers kunnen nagaan hoe hun loon zou evolueren als hun beroepssituatie verandert.

Deze interactieve tool vergelijkt niet alleen uw loon met dat van anderen, maar laat u ook zien welke factoren u kunt beïnvloeden om uw huidige loon te wijzigen.

Ontdek onze interactieve Salarisvergelijker.

 

Methodologie

Deze studie is gebaseerd op de resultaten van de StepStone-Salarisvergelijker, die duizenden datasets omvat. Meer informatie hierover vindt u op onze pagina.

De cijfers geven het percentage personen weer dat tevreden is met hun loon, per specifieke categorie.

We voegen graag enkele verhelderende voorbeelden toe. Uit de sectorgrafiek (#1) blijkt bijvoorbeeld dat 72 % van alle respondenten in onderwijs en vorming (zeer) tevreden is met zijn loon (en 28 % is dat niet). De tweede grafiek geeft aan dat 77% van de personen die 10 of meer loonsverhogingen hebben gekregen, tevreden is met zijn loon (en 23% is dat niet).

Over StepStone

Jobwebsite StepStone is de Belgische marktleider voor het invullen van vacatures. Elke dag werkgevers in contact brengen met hun droomkandidaten en duizenden werknemers hun droombaan bezorgen, dat is het geheim achter het succes van StepStone.

StepStone is momenteel actief in 23 landen en is een van de medeoprichters van ‘The Network’, een wereldwijde alliantie van meer dan 50 marktleiders op het vlak van recruitmentwebsites.

Resultaten zijn erg belangrijk, maar StepStone is in de eerste plaats een bedrijf waar mensen centraal staan. Wereldwijd zetten meer dan 3000 medewerkers zich elke dag opnieuw in voor alle klanten. Dat is waarom StepStone dé place to be is voor talent en werkgevers.

Vragen? Contacteer:
Killian Cramers
+32 2 209 97 44 of +32 472 55 00 97
killian.cramers@stepstone.be