“Bankieren bij Beobank? Da’s allesbehalve saai!”

Als pas afgestudeerde dierenarts volgde Pieter zijn passie voor bankieren. Bij Beobank mocht hij meteen aan de slag. Maak kennis met deze Young Talent.


26.09.2023

Pieter Vanhoutte is een jonge professional met een opmerkelijk verhaal. Een jaar en drie maanden geleden maakte hij een drastische carrièreswitch. Als pas afgestudeerde dierenarts volgde hij zijn passie voor … bankieren. Bij Beobank mocht hij meteen beginnen aan een traineeship als Young Talent. Hoe hem dat bevalt? Dat horen we graag van Pieter zelf.

Inhoud:

 

 

Van diergeneeskunde naar de financiële sector: geen voor de hand liggende overstap. Waarom die wending in je carrière?

Pieter: “Tijdens mijn studies was ik vooral geïnteresseerd in het behandelen van katten, maar het beroep van dierenarts is natuurlijk een pak veelzijdiger. De studie an sich interesseerde me wel, maar toen ik afgestudeerd was, koos ik toch een andere professionele richting, die voor mij wat ruimer aanvoelde.

Mij verdiepen in de bankenwereld, was altijd een kinderdroom. Het is een heel brede sector, die volop in verandering is dankzij de digitale revolutie, AI, het vraagstuk of agentschappen open moeten blijven … Aangezien banken volop rekruteren, besloot ik mijn kans te wagen.”

 

 

Waarom koos je voor Beobank?

Pieter: “In de eerste plaats omdat Beobank voor mij koos. Heel veel banken knapten af op mijn diploma. Twee banken waren wel geïnteresseerd: een grootbank en Beobank. Die laatste kende ik eigenlijk niet, maar ik was nieuwsgierig. Ik wou wel eens weten hoe een bank precies werkt. Na mijn sollicitatie kon ik na twee weken al starten als Young Talent in het kantoor van Menen.”

“Het cliché leeft nog altijd dat werken in een bank saai is.
Maar da’s allesbehalve waar.”

“Ik werd er goed ontvangen en het klikte meteen met de collega’s. De toon was onmiddellijk gezet. Het cliché leeft nog altijd dat werken in een bank saai is. Maar da’s allesbehalve waar. Zowel in de agentschappen als in het hoofdkantoor is er veel ruimte voor humor en is er een collegiale sfeer.


Quatuor Building – SA M. & J.M. Jaspers et J. Eyers & Partners, architectes / architecten

 

 

Hoe ziet een traineeship als Young Talent eruit?

Pieter: “Eerst werk je 6 maanden in verschillende Beobank-kantoren. Het is een eerste kennismaking met de bank. Je zit aan het loket, je informeert de klanten, regelt afspraken, helpt ze met de app … In die periode biedt Beobank je ook veel opleidingen over de verschillende producten, compliance, processen …

“Sinds mei ben ik aan de slag bij het departement sales, in het hoofdkantoor. Ik doe nu aan business development voor beleggingen en ik ondersteun de premium bankers. Geen dag is dezelfde. Ik help de premium bankers met vragen, kijk wat ze nodig hebben en ik ga op zoek naar nieuwe klanten door samenwerkingen met andere departementen, sponsoring, acties … Daarnaast hou ik me bezig met partnerschappen, interne evenementen, uitbreiding van producten of de samenwerking met verzekeringsmaatschappijen.”

“Uiteraard mag ik ook af en toe van thuis werken.
Dat vertrouwen en die vrijheid krijg je hier ook.”

Ik leer ontzettend veel bij van mijn collega’s: een heel divers team, met mensen van alle leeftijden met uiteenlopende ervaring. Een extra plus is dat ik op het hoofdkantoor mag werken: een gloednieuw gebouw in de Noordwijk in Brussel. Met flexibele ruimtes, een fitness, een park … Uiteraard mag ik ook af en toe van thuis werken. Dat vertrouwen en die vrijheid krijg je hier ook.

Na mijn periode bij sales ga ik nog voor 6 maanden aan de slag bij de marketingafdeling. Mijn rol daar is om marketingacties mee op touw te zetten om de beleggingsoplossingen van Beobank te promoten en nieuwe beleggers aan te trekken.”

In een derde fase van mijn traineeship leg ik me toe op de financiële producten zelf. Wat bieden we aan, welke fondsen selecteren we, wat zijn de noden van onze klanten … Het fundament van onze business, zeg maar. Na het traineeship kan je instromen als er een vacature vrijkomt die bij je past.

 

 

Cliché sollicitatievraag: waar zie je jezelf binnen 5 jaar?

Pieter: “Eerst wil ik mezelf verder verdiepen in economie en de financiële markten, en in functie van de noden specialiseren. Binnen vijf jaar hoop ik op een job met veel verantwoordelijkheden en concrete impact. Het liefst samen met een projectteam. Bij Beobank zijn er heel wat doorgroeimogelijkheden. Je evolutie en groei worden opgevolgd en geëvalueerd.”

“Ben je flexibel en wil je bijleren?
Dan word je daarvoor beloond.”

“Ben je flexibel en wil je bijleren? Dan word je daarvoor beloond. Zelf heb ik het gevoel dat ik eerst nog wat moet inhalen, omwille van mijn studies diergeneeskunde. Maar met een traineeship geraak je wel zo snel mogelijk zo ver mogelijk.

 

 

Waarom zouden anderen ook solliciteren bij Beobank?

Pieter: “Beobank is een challenger: een dynamische bank met een vlakke structuur. Er heerst een familiale sfeer. Iedereen kent iedereen, inclusief de CEO. Je wordt hier met de voornaam aangesproken. Dat alleen al verkleint de afstand. Als beginneling bouw je hier makkelijk een netwerk op.

“Je wordt ook goed begeleid. In mijn huidige job is dat door mijn baas en mentor Sylvain: iemand met ontzettend veel ervaring. Ik leer heel veel bij, maar krijg ook de nodige vrijheid om taken op te nemen en aan te geven wat ik interessant vind. Met zijn tweeën bekijken we jaarlijks wat mijn doelstellingen zijn en hoe ik die kan bereiken: in mijn job, maar ook in het team.”

“De baseline van Beobank luidt: ‘Je bent goed omringd’.
Dat geldt niet alleen voor klanten, maar ook voor medewerkers.”

De baseline van Beobank luidt: ‘Je bent goed omringd’. Dat geldt niet alleen voor klanten, maar ook voor medewerkers. HR is altijd dichtbij en je bent hier geen nummer. Er wordt veel aandacht besteed aan mentaal welzijn en werkgeluk. Daarnaast kan je 4/5 werken, thuis werken, of je hart luchten bij een ombudspersoon …”

 

 

Staat er tussen het werken door ook plezier op het programma

Zeker. We maken plezier tijdens onze werkuren, en er wordt ook af en toe iets georganiseerd. Er is een jaarlijks personeelsfeest en een driejaarlijkse roadshow voor sales met een receptie achteraf. In het kader van 10 jaar Beobank waren er een aantal wedstrijdjes. Zo wonnen we met 30 man een initiatie padel, tennis en hockey en we gingen ook op bezoek in het Paleis op de Koudenberg. Van tijd tot tijd dineren we ook samen met collega’s na een vergadering. Nee nee, aan brood en spelen hier geen gebrek …

 

Pieters sollicitatietip:

Als je solliciteert bij Beobank, draait het niet enkel om je diploma. Wat telt is je motivatie, intelligentie, talenkennis, soft skills … en je eerste indruk. Met de juiste attitude heb je alvast een streepje voor. Trek dus gewoon je stoute schoenen aan. Een nee heb je, een ja kan je krijgen.

 

Je carrière een wending geven net zoals Pieter?
Bekijk de vacatures bij Beobank >

 

Geen tijd om te lezen?
Bekijk de video >