Welk lettertype gebruik je het best in je CV?

Welke lettertypes volgens typografie-experts professionaliteit uitstralen en welke font types mogelijk een verkeerde indruk geven, zetten we hier voor jou op een rij.
Het eerste wat een werkgever opvalt als hij je CV ziet, is de lay-out en het lettertype dat je hebt gebruikt. Geen wonder dus dat het lettertype dat je gebruikt- samen met de inhoud van je CV - je kansen op een sollicitatiegesprek kan verhogen.

Non-verbale communicatie

Het juiste lettertype zal je niet noodzakelijk sneller aan een job helpen, maar de keuze voor een ‘fout’ lettertype kan er wel voor zorgen dat je een verkeerde indruk nalaat. Net als de outfit die je draagt voor een sollicitatiegesprek, zijn het lettertype en de lay-out van je CV een vorm van non-verbale communicatie. De font die je gebruikt kan dus wel degelijk het beeld bepalen dat een werkgever van jou krijgt.

 

Het twijfelgeval

In sommige werkomgevingen is het een vaste waarde, andere werkgevers zouden het lettertype Times New Roman beschouwen als het summum van saaiheid of – erger nog – desinteresse. Dat laatste heeft wellicht te maken met het feit dat het lettertype zo ingeburgerd en dus ‘gewoon’ is. Je CV in Times New Roman zetten, zou je kunnen vergelijken met standaarduitdrukkingen gebruiken in je sollicitatiebrief, of je CV niet aanpassen aan de vacature. Je maakt er met andere woorden geen erg frisse, creatieve of gemotiveerde indruk mee. Solliciteer je dus voor een job waarvoor er enige creativiteit van je verwacht wordt of wil je écht op zeker spelen, kies dan liever voor een ander lettertype.

 

Onprofessionele uitstraling

Je wil natuurlijk opvallen met je CV, maar dat doe je beter niet met een lettertype met een uitgesproken design. Heel zwierige lettertypes zoals Lucida Calligraphy zijn bijvoorbeeld erg mooi voor een huwelijksuitnodiging, maar voor je CV zijn ze niet geschikt. Dat geldt trouwens ook voor je sollicitatiebrief: schrijf hem desnoods écht met de hand – iets wat overigens niet elke werkgever weet te appreciëren – maar gebruik zeker geen lettertype dat een handschrift nabootst. Ook overdreven nonchalante fonts zoals Comic Sans of Apple Casual geven een onprofessionele indruk, net als een lettertype als Courier, dat getypt lijkt op een ouderwetse typemachine.

 

De ‘nieuwe’ vaste waarden

Welk lettertype dan wel in de smaak valt bij werkgevers? Vrijwel alle typografie-experts zien Helvetica als een veilige keuze omdat het makkelijk leesbaar is en licht en professioneel oogt. Andere lettertypes die een professionele indruk geven en makkelijk leesbaar zijn, zijn onder meer Proxima Nova (een betalend lettertype), Didot, Calibri, Cambria en Verdana. Nog een laatste tip: kijk welk lettertype het bedrijf zélf gebruikt in zijn communicatie (advertenties, brochures, website) en stem de font van je CV daarop af.

 

Stel je je nog vragen bij het opstellen van een CV? Of heb je graag enkele voorbeelden? Geen zorgen. Dat kan je allemaal terugvinden in ons uitgebreide CV-artikel

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Nieuwste jobs

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Mijn CV uploaden

Verder lezen

Voorbeelden van een goed CV

Sta je op het punt om te solliciteren, maar ben je nog niet zeker van jouw CV? StepStone heeft alvast enkele goede voorbeelden van een curriculum vitae voor je verzameld, die je als inspiratie kan gebruiken.