Alles wat je moet weten over je vakantiegeld

Wie heeft er recht op, hoe wordt het vakantiegeld berekend en hoe wordt het belast? Wij geven meer uitleg.
In mei of juni, afhankelijk van je werkgever, wordt het dubbel vakantiegeld uitbetaald.

Inhoudsopgave

 

Heb je recht op vakantiegeld?

Iedereen heeft recht op vakantiegeld, zowel bedienden, arbeiders als uitzendkrachten. Vakantiegeld is een toelage die werknemers krijgen met de bedoeling extra kosten van vakantie te dekken. Ben je pas afgestudeerd en bouwde je als starter nog geen vakantiedagen op? Dan kan je een beroep doen op een jeugdvakantieuitkering van de RVA.

  • Als bediende krijg je van je werkgever zowel enkel vakantiegeld – het loon dat je werkgever gewoon doorbetaalt wanneer je vakantie neemt – en dubbel vakantiegeld. Dat dubbel vakantiegeld is een extra vergoeding die je krijgt vlak voor de zomervakantie. Deze wordt berekend op basis van je prestaties van het jaar voordien en bedraagt 1/12 van 92 procent van je brutomaandloon. Daarop betaal je nog een percentage bedrijfsvoorheffing,  afhankelijk van je brutojaarsalaris en het aantal kinderen dat je ten laste hebt.
  • Als arbeider krijg je het vakantiegeld via de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie of het sectorale vakantiefonds. Het enkel en het dubbel vakantiegeld worden in één keer uitbetaald op het moment dat je de vakantie opneemt en ten vroegste op 2 mei. Het vakantiegeld bedraagt 15,38 procent van je brutoloon x 108 procent.

 

Vakantiegeld en overschakelen naar deeltijds werk

Schakel je als bediende over van een fulltime naar een deeltijdse job? Dan wordt ook het aantal betaalde vakantiedagen waarop je recht hebt herberekend. De vakantiedagen die je daardoor niet meer kan opnemen, krijg je uitbetaald samen met je loon van december. 

 

Nieuwe job: uitbetaling vakantiegeld in één keer

Als je verandert van werkgever, dan krijg je in de maand na je vertrek het vakantiegeld voor de dagen die je hebt opgebouwd in datzelfde jaar (vervroegd vakantiegeld). Je ontvangt ook het vakantiegeld voor de dagen die je het jaar voordien opbouwde (saldo vakantiegeld). Je nieuwe werkgever zal die bedragen echter verrekenen, waardoor je in mei of juni – bij de uitbetaling van het vakantiegeld – in bepaalde gevallen vrijwel geen loon ontvangt. Je zet daarom het best een gedeelte van het geld opzij.

 

Is je werkgever verplicht vakantiegeld te betalen?

In de privésector hebben alle werknemers recht op vakantiedagen en -geld. Dit wordt berekend op basis van de prestaties die ze geleverd hebben. Voor arbeiders wordt het vakantiegeld betaald door de vakantiekas of een fonds. Voor bedienden betaalt de werkgever het vakantiegeld. Je werkgever is verplicht je jaarlijkse vakantiedagen en -geld toe te kennen, zelfs wanneer je er niet om vraagt. Je werkgever kan zelfs sancties oplopen bij een overtreding hierop.

 

Voorbeeld berekening van jouw vakantiegeld

Hoeveel vakantiegeld je precies krijgt, is dus afhankelijk van je salaris, je gezinssituatie en je werkregime. In elk geval is het een mooi extraatje dat je tijdens de zomervakantie zeker kan gebruiken. Om het makkelijk te kunnen berkenen, hebben we voor jou een voorbeeld voorzien.

 

Voorbeeld berekening vakantiegeld

berekening vakantiegeld

Bron: Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie

 

Pas op: dit artikel is geen sluitend juridisch advies. Het is een nuttige leidraad bij je zoektocht naar antwoorden op je vragen. Maar onze arbeidswetgeving is zo complex dat we onmogelijk elke case correct in een kort artikel kunnen vatten. Raadpleeg bij belangrijke vragen zeker een advocaat of een specialist bij de vakbond.

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Nieuwste jobs

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Stuur mij relevante jobs

Verder lezen

Ben jij klaar voor teambuilding 2.0?

Wat is er beter dan een originele teambuilding om de band met je collega’s te versterken? Wij zochten 3 leuke formules voor je uit.