Overtuig de recruiter met cijfers in je CV

Hoe zorg je ervoor dat je CV opvalt in een hoop andere kandidaturen voor dezelfde job? Door er heel duidelijk cijfers aan toe te voegen.
Volgens HR-specialist Gaëtan Van Reusel (Camario) creëren cijfers de nodige context, zodat de recruiter je CV gemakkelijker “leest”.

HR-specialist Gaëtan Van Reusel

Van Reusel: “Sollicitanten denken vaak dat cijfers enkel nuttig zijn als je een sales job zoekt, niets is minder waar.

Cijfers maken dat je gegevens concreter zijn en geven een duidelijker beeld van wie je bent en wat je tot dan toe al presteerde.” Hij geeft vier tips.

 

 

 

BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN JOBS & VIND JOUW DROOMJOB

 

 


1. Wees concreet

“Geef geen droge opsomming van je vorige jobs, maar toon je ervaring door bijvoorbeeld het aantal jaren te vermelden dat je werkzaam bent in die sector, de grootte van het bedrijf waar je werkte enz. Verduidelijk ook je vroegere functies. Was je bijvoorbeeld aankoopverantwoordelijke in een kmo van 20 personen of bij een internationaal bedrijf van 500 man? Maakte verkoop slechts een klein onderdeel uit van je takenpakket of was je de hele dag op de baan? Gebruik dus cijfers en percentages om de inhoud van je jobs concreter toe te lichten”, zegt Van Reusel.

 

2. Ook nuttig voor schoolverlaters/starters

“Ook als je nog geen werkervaring hebt, kan je met cijfers goochelen”, voegt Van Reusel toe. Misschien behaalde je goede studieresultaten? Of maakte je een eindwerk waarvoor je mooie punten kreeg en dat in de lijn ligt van de job die je op het oog hebt. Zelfs het feit dat  je al 3 jaar scoutsleider bent, is relevant want het wijst erop dat je teamgeest en leidinggevende kwaliteiten hebt.

 

LEES OOK: Hoe maak je het perfecte CV?

 

3. Plak cijfers op je prestaties

Volgens Van Reusel is er nog een belangrijke vuistregel: “Laat zien dat je goed bent in zaken die essentieel zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Moet je een project leiden en heb je daar ervaring mee, vermeld het dan niet alleen, maar leg concreet uit welk soort project het was, de duur ervan, welke rol je speelde, hoeveel personen erbij betrokken waren enz. In commerciële jobs kan je bijvoorbeeld het aantal klanten waarvoor je verantwoordelijk was, de omzet die je draaide enz. met cijfers extra in de verf zetten.” Of bedacht je als IT-verantwoordelijke een systeem dat de administratieve papiermolen een halt toeriep en daarmee je bedrijf zowel tijd als geld bespaarde? Zeg dit dan met cijfers: ‘op jaarbasis leverde mijn IT-voorstel een besparing op van 500 werkuren, wat overeenkwam met een winst van €50.000’.

 

4. Toon je impact en competenties

“Wat de recruiter interesseert in je CV is niet alleen welke resultaten je kan voorleggen, maar ook hoe je ze bereikt hebt. Bracht je een bepaalde taak alleen tot een goed einde of was het dankzij groepswerk, kwam je analytische geest van pas of was het je zin voor initiatief die de doorslag gaf? Kortom, wees niet te bescheiden en wees vooral concreet”, voegt hij er nog aan toe.

Van Reusel besluit: “Cijfers zijn een eenvoudige manier om je meerwaarde aan te duiden en ze maken dat je in een stapel van CV’s eruit springt. Bovendien weet de recruiter/toekomstige werkgever ook veel beter of jouw profiel past bij de aangeboden job en word je dus sneller uitgenodigd voor een gesprek. ”

Wij wensen je alvast veel succes bij je zoektocht naar een geschikte job!

 

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

Welk lettertype gebruik je het best in je CV?

Welke lettertypes volgens typografie-experts professionaliteit uitstralen en welke font types mogelijk een verkeerde indruk geven, zetten we hier voor jou op een rij.