Werken én kinderen in huis: zo overleef je deze zomervakantie

Thuiswerken terwijl je kinderen in volle vakantiemodus zijn? Een goede planning doet wonderen. Caroline en Maarten delen hun beste tips.


16.08.2020

Kleutermama Caroline, communicatiemarketeer bij Protime (een softwarebedrijf gespecialiseerd in onder meer tijdregistratie en personeelsplanning) werkt ook deze zomer thuis. Thuiswerken is al sinds midden maart het nieuwe normaal bij Protime. “Ook voor de lockdown was telewerken hier al goed ingeburgerd, maar de combinatie met de zorg voor de kinderen was toch even wennen.

Mijn man mocht niet meteen thuiswerken, dus moest ik alles alleen zien te managen. Pittig. Eens ook hij niet langer naar kantoor hoefde te pendelen, hebben we meteen duidelijke afspraken gemaakt. Wie een call heeft, installeert zich boven. We hebben geen apart bureau, maar een tafel in de kinderkamer werkt prima. Na de middag wisselen we van plek. Zo krijgen we allebei de nodige tijd en rust om goed door te werken.”

 

Dagplanning

Een duidelijke planning heeft voor het gezin een groot verschil gemaakt. “Die eerste weken lieten we de kinderen uitslapen, maar we voelden als snel dat een vaste structuur beter werkt voor iedereen.” Ook in de vakantieperiode probeert het gezin het vertrouwde schoolritme zoveel mogelijk aan te houden. “We staan op tijd op, ontbijten samen, overlopen de dagplanning en beginnen dan alle vier aan onze dag.

’s Ochtends mogen de kinderen een uurtje tv kijken. Die twee kinderheadsets waren een geweldige aankoop! Om tien uur pauzeren we voor een stuk fruit en is er tijd om even samen te spelen. En ook na de middag voorzien we bewust tijd voor de kinderen in onze werkplanning. Even samen op de trampoline springen of in de tuin spelen, die korte momenten van aandacht hebben ze echt nodig.  Ze zijn 3 en 4,5 en kunnen zich niet urenlang alleen bezighouden. En hen een hele dag voor tv plaatsen, voelt niet goed.”

 

Extra ouderschapsverlof

 Tijdens de zomervakantie gaat het er niet veel anders aan toe dan in volle coronacrisis. “Op vrijdag nemen we beide wel ouderschapsverlof om leuke dingen te doen met de kinderen. We zijn even op vakantie geweest, maar verder zijn ze ook tijdens de vakantie vaak thuis. Gelukkig zijn we dat intussen wel gewoon.

Onlangs heb ik de livingtafel ingeruild voor een nieuw thuiskantoor dat vlak aan de kinderspeelhoek grenst. Gek zou je zeggen, maar het heeft zo zijn voordelen: gedaan met rondslingerende werkspullen, eindelijk een eigen werkplekje én de kinderen zijn dichtbij. Ze weten intussen goed wanneer ze me niet mogen storen. Al kijkt niemand er intussen nog van op als er tijdens een call een kind op de schoot springt (lacht).

 

6 tips van Caroline

*Bouw structuur in: goed voor jou én de kinderen

*Neem samen pauze. Zo kan jij even ontspannen en krijgen je kinderen wat aandacht.

*Zorg voor goede afspraken met je partner.

*Maak gebruik van je flexibiliteit en werk eventueel vroeg in de ochtend of na bedtijd van je kroost.

*Investeer in een stel goede kinderhoofdtelefoons zodat zij hun favoriete programma kunnen kijken zonder dat jij er horendol van wordt.

*Het is verleidelijk om thuis langer door te werken. Klap op het tijdstip waarop je vroeger in de auto zou stappen je laptop dicht (en leg hem uit het zicht).

 

Creative copywriter Maarten De Maayer (37) werkt sinds maart fulltime in eigen kot en zal dat voor oktober zeker niet veranderen.

Op een break van drie weken na zit Maarten ook deze zomer thuis aan de laptop gekluisterd “Net zoals ieder jaar hebben we voor onze oudste zoon Simon (5) twee zomerkampjes gepland. De jongste, Victor (2), gaat drie dagen per week naar de crèche. Af en toe gaan slapen bij de tante of de grootouders hoort er ook bij, maar over het algemeen zijn de kinderen wel thuis. En wij dus ook.

Het is soms zoeken (en vloeken), maar we hebben deze zomer zelfs twee weken gezamenlijk verlof kunnen regelen. Dat zal aan mijn vrouw liggen. Zij is een geniale planner. En tussendoor lassen we beide af en toe een snipperdag in.”

 

Vast ritme

Ook Maarten gelooft in structuur. “Elke dag verloopt min of meer volgens hetzelfde ritme. Opstaan, samen ontbijten, de kinderen wegbrengen (of entertainen op een vrije dag) en tegen 8u30 beginnen de eerste video calls. In het begin was het even wennen, maar eens je als gezin een ritme gevonden hebt, valt dat wel mee.

De kinderen weten dat ik moet werken, al laten ze me daarom niet minder met rust.” Een aparte bureauruimte helpt. “Mijn “working man cave”. Ook daar weten ze me te vinden, maar daar zijn trucjes voor. Voor tips om een deur te barricaderen: call me! De kinderen weten intussen goed hoe een thuiswerkdag eruitziet. Na het ontbijt mogen ze een uurtje TV kijken, daarna gaan we even wandelen. Die structuur zorgt voor rust in huis.

 

Niet te streng

Dat er af en toe wat slijtage op het strakke schema komt, is normaal. ‘Dat zorgt dan even voor chaos. Op zo’n momenten moet je de teugels loslaten om er de volgende dag weer met volle moed tegenaan te gaan. Het is niet altijd makkelijk, maar ik denk dat we er sterker zijn uitgekomen. Als gezin, maar ook als koppel. Als je maandenlang met z’n tweetjes kan thuiswerken met twee jonge kinderen zonder elkaar elke dag in de haren te vliegen, dan kan je samen de wereld aan.”

 

Tips:  

  • Probeer te genieten van de ongebruikelijke momenten. Van het hier en nu. Ik snap dat velen vloeken, maar voor een gezin met jonge kinderen – dat nog nooit zoveel tijd samen doorbracht als nu – is het echt niet the end of the world.
  • Vergeet geen gezamenlijk verlof in te plannen.
  • Losse snipperdagen tussendoor zorgen voor zuurstof.
  • Een vast schema biedt houvast voor de kinderen.
  • Maak gebruik van de vakantieopvang die wél mogelijk is.
  • Af en toe de deur barricaderen om je bengels buiten te houden: ook dat moet kunnen.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.