Wanneer kan ik op pensioen?

Misschien tel je ook al af naar de dag dat je de boeken dicht mag doen.


14.04.2020

Eindelijk tijd voor die wereldreis, de kleinkinderen of een lidmaatschap bij de petanqueclub. Tijd om Russisch te leren of alsnog die roman te schrijven. Of om gewoon achter de geraniums te gaan zitten en naar buiten te kijken. Maar hoe lang nog voor het zover is? Wanneer mag jij op pensioen?

Inhoudstafel : 

 

Pensioenhervorming: dit zal veranderen

Op dit moment is de wettelijke pensioenleeftijd in België 65 jaar. MR-politicus Daniel Bacquelaine begon bij zijn aanstelling in 2014 als minister van Pensioenen met het uittekenen van een grondige pensioenhervorming.

Het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd is een belangrijk onderdeel van die hervorming. Met het oog op de toenemende vergrijzing en om een uit de pan swingend pensioenbudget te vermijden – er komen steeds meer gepensioneerden, en die worden bovendien ook alsmaar ouder – drong een aanpassing zich op.

 

Pensioengerechtigd: is het nu 65, 66 of 67?

Nu mag je nog op pensioen op de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin je 65 geworden bent Vanaf 2025 stijgt de wettelijke pensioenleeftijd naar 66 jaar, en vanaf 2030 naar 67 jaar. Deze leeftijden gelden zowel voor werknemers, ambtenaren als zelfstandigen.

 

Vervroegd pensioen: zo bereken je het

Leeftijd is één ding, er is ook nog zoiets als een ‘volledige loopbaan’. Een loopbaan is volledig als je 45 werkjaren op de teller hebt. Wie voldoet aan de vereiste loopbaanduur – omdat je bijvoorbeeld op je 16 bent beginnen werken – mag nog voor de wettelijke pensioenleeftijd zijn collega’s al uitzwaaien.

Dit zijn de rekenregels voor vervroegd pensioen: minimum 60 jaar oud en 44 loopbaanjaren / minimum 61 jaar oud en 43 loopbaanjaren / minimum 63 jaar en 42 loopbaanjaren. Voor wie in 1957 of vroeger geboren is, gelden er iets soepelere regels.

 

Hoe lang is mijn loopbaan al?

De loopbaanduur wordt logischerwijs berekend op basis van je gewerkte jaren, maar daar blijft het gelukkig niet bij. Worden ook mee in rekening gebracht:

  • gelijkgestelde periodes (dat zijn periodes dat je niet gewerkt hebt, bijvoorbeeld door werkloosheid, ziekte of gemotiveerd tijdskrediet),
  • de periodes van militaire dienst (ook als gewetensbezwaarde mag je deze periode meetellen)
  • en de periode dat je je beroepsactiviteit hebt stopgezet om een kind van minder dan zes jaar op te voeden (maximum drie jaar).

Wat hier niet onder valt, is een geregulariseerde studieperiode. Het is mogelijk om je studiejaren ‘af te kopen’, maar dat heeft enkel impact op je uiteindelijke pensioenbedrag. Je kunt er dus je loopbaan niet mee verlengen.

Er zijn kleine verschillen tussen werknemers en ambtenaren, en er zijn ook een aantal uitzonderingen op de standaardregels. Op de site van de Federale Pensioendienst vind je alle details.

 

Realitycheck: Belgen op pensioen

Tot zover de regels, maar laten we eens naar de realiteit kijken. Dan blijkt dat wij Belgen er toch een pak sneller de brui aan geven en de kaap van 65 jaar zelden halen. In 2014, toen minister Bacquelaine aan zijn grote pensioenhervorming begon, was de gemiddelde uittreedleeftijd in België 59 jaar, terwijl het Europese gemiddelde toen 64 jaar was.

De laatste jaren stijgt de effectieve pensioenleeftijd wel weer, na een serieuze dip in de jaren negentig. Die was het gevolg van allerhande stimulansen die vanaf de jaren zeventig ontwikkeld werden om werknemers aan te moedigen om onder andere via brugpensioen sneller uit te treden.

 

Op pensioen: wanneer kan het, wanneer mag het?

Goed om weten: niemand verplicht je om tot je 65 (of 66 of 67) te werken. Het staat je vrij te stoppen wanneer je wilt. Maar hoe korter je loopbaan, hoe lager je pensioen. Én je ontvangt het pas als je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebt. Benieuwd naar je eigen pensioensituatie? Bereken hier zelf je wettelijk pensioen.

Oók goed om weten: je hoeft niet per se te stoppen als je die 65, 66 of 67 kaarsen uitgeblazen hebt. Als je werkgever zijn/haar akkoord geeft, mag je gerust nog wat langer werken. Die geraniums lopen niet weg.

 

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.