Thuiswerken: zo blijf je productief


22.07.2020

Je wint er tijd mee, wordt minder snel afgeleid door collega’s en kan privétaken makkelijker combineren met je professionele bezigheden. Thuiswerk heeft zo z’n voordelen, al vraagt het ook enige zelfdiscipline. Met deze tips blijf je productief, ook als je verschillende dagen per week thuiswerkt.

Inhoudstafel

 

De positieve effecten van telewerk

Thuiswerken verhoogt de productiviteit en vermindert stress, aldus een recent onderzoek1 van de KU Leuven. Belangrijke voetnoot: het onderzoek werd uitgevoerd in 2017, voor de coronacrisis dus. Aan de conclusie is ook een belangrijke voorwaarde verbonden. De medewerker in kwestie moet immers zelf graag thuiswerken. Overdreven controle van de werkgever of druk uit de privéomgeving – bijvoorbeeld een partner die verwacht dat je tussendoor ook boodschappen doet en voor de kinderen zorgt – zouden de positieve effecten van thuiswerk bovendien tenietdoen.

 

Zo blijf je productief, ook als je vaak thuiswerkt

Om de positieve impact van thuiswerk te ervaren, moet de context dus juist zitten. Dat geldt zeker als je meerdere dagen per week of – zoals voor veel mensen nog altijd het geval is – voltijds thuiswerkt. Enkele tips om ook op lange termijn productief te blijven.

 

  1. Ga voor een vaste routine

De verleiding om op thuiswerkdagen lekker lang uit te slapen is groot, maar regelmaat komt je productiviteit juist ten goede. Leg dus enige zelfdiscipline aan de dag en probeer dezelfde routine aan te houden als op een gewone werkdag. Sta op tijd op, maak je klaar alsof je naar het werk gaat en ontbijt voor je achter je computer plaatsneemt.
Probeer ook de rest van de dag je gewone werkritme aan te houden. Sta tussendoor even op om een kop koffie te halen, neem tijd voor je lunch en beëindig je werkdag op een vast moment.

 

  1. Maak afspraken met je huisgenoten

Werkt je partner ook thuis of heb je kinderen die tijdelijk niet naar school kunnen? Maak dan goede afspraken over wanneer je beschikbaar bent voor hen. Je kan bijvoorbeeld afspreken om samen te lunchen of een wandeling te maken na de middag. Zo breek je de werkdag een beetje en kan je nadien met nieuwe energie weer aan de slag.

Voor jonge kinderen kan het handig zijn om die afspraken visueel weer te geven in een schema. Zo breng je rust en duidelijkheid in het gezin.

 

  1. Plan pauzes en privétaken

Het voordeel van thuiswerken is dat je tussendoor snel een was kan insteken of een kleine boodschap kan doen. Maar als je elke dag thuiswerkt, vormen die kleine taken al snel een lange lijst waaraan je veel meer tijd kwijt bent. Je acht uur lang enkel focussen op je werk, zal je aandacht dan weer doen verslappen en komt je productiviteit niet ten goede. Daarom maak je het best een planning waarin je zowel je werk als je andere bezigheden – huishoudelijke taken, persoonlijke to do’s én pauzes – opneemt.

 

  1. Richt je werkplek comfortabel in
    Een rustige werkplek in je slaapkamer? Prima, zolang je ook rekening houdt met je comfort. Voldoende licht – bij voorkeur natuurlijk licht – is een must, net als een goede bureaustoel die je instelt op de juiste hoogte. Om rug- en nekpijn te vermijden, voorzie je het best ook een apart toetsenbord, een muis, een standaard om je laptop op te plaatsen en/of een extra beeldscherm.

 

  1. Wees niet al te streng voor jezelf

Veel mensen hebben de neiging om thuis meer of langer te werken dan ze op het werk zouden doen. Lange periodes aan een stuk werken, zonder jezelf een pauze te gunnen, komt de kwaliteit van je werk meestal niet ten goede. Neem dus gerust een korte break wanneer je een opdracht hebt afgerond of na een blok van één à twee uur. Goed voor je concentratie én voor je productiviteit.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.