Ontslagen? Benader het positief!

Laat je niet leiden door negatieve gedachten. Wij zochten uit hoe je de klap het best te boven komt.


27.06.2017

Ontslagen worden is voor iedere werknemer een ingrijpende gebeurtenis. Toch is het belangrijk een ontslag positief te benaderen. Wij zochten uit hoe je de klap en de bijhorende emotionele rollercoaster het best te boven komt.

Emoties

De kans is groot dat je na het vernemen van het slechte nieuws meteen kampt met heel wat destructieve gevoelens, zoals ontkenning, kwaadheid en wrok. Het is heel logisch dat je na je ontslag door een soort rouwproces gaat. Durf die gevoelens over je heen te laten komen, neem een adempauze en geef jezelf de tijd om het slechte nieuws te laten doordringen.

 

Focus op je kwaliteiten

De meeste werknemers ervaren een ontslag als een persoonlijk falen. Ze beginnen zichzelf in twijfel te trekken, worstelen met een soort schaamtegevoel en verliezen heel wat zelfvertrouwen. Toch zegt een ontslag krijgen niets over jouw persoonlijkheid. Focus op de kwaliteiten en vaardigheden die je wél hebt.

 

Gun jezelf wat rust

Na het ontslag is de nood aan nieuwe moed en motivatie hoog. Benader een ontslag vooral positief: zie het als een kans om tijd te nemen voor jezelf, om uit te rusten, om te reizen of iets impulsiefs te doen. Werk bovendien aan je mentale en emotionele welzijn. Neem uitgebreid de tijd om te sporten en te bewegen. Wanneer je je beter in je vel voelt, zal je meer energie hebben om de touwtjes opnieuw in handen te nemen.

 

Praat erover

Praat over je ontslag met mensen die het dichtste bij je staan. Door je verhaal te doen en erover te praten kan je vanuit een ander perspectief naar de situatie kijken. Omring jezelf met positief ingestelde mensen die op jou kunnen inpraten.

 

Begin niet meteen opnieuw

Het is geen goed idee om meteen opnieuw te beginnen solliciteren en de eerste jobaanbieding aan te nemen. Maak geen overhaaste beslissingen, laat de hele situatie even bezinken en zoek uit waar het voor jezelf is foutgelopen. Eens je daar de tijd voor genomen hebt, kan je leren uit je fouten. Probeer het hoofdstuk op je huidige job ook op een goede manier af te sluiten. Zo kan je bijvoorbeeld een afscheidsdrink plannen met collega’s of nog eens samen lekker uit eten gaan.

 

Juridisch advies

Na het ontslag is het aangeraden om juridische bijstand te zoeken. Zoek uit wat je plichten en rechten zijn, hoe lang je opzegtermijn is, etc.

 

Nieuwe structuur

Turn trouble into triumph. Eens je het slechte nieuws hebt kunnen laten bezinken, is het tijd om opnieuw structuur in je leven te brengen. Maak een constructief plan op en zoek een goed evenwicht tussen enerzijds het genieten van je hobby’s en je vrijheid, en anderzijds het op orde zetten van je CV, je motivatiebrief, etc. StepStone begeleidt jou graag bij deze stappen!

 

Herwin je zelfvertrouwen

Herwin je zelfvertrouwen door een lijstje op te maken met je vaardigheden en talenten. En misschien ontdek je wel verborgen talenten in nieuwe cursussen of workshops.

 

50-plus?

Ben je 50-plus en verloor je je job? Hoewel er wordt gezegd dat voor deze doelgroep de kansen op de arbeidsmarkt een pak lager liggen, ben je niet kansloos. Durf je troeven voorleggen die jongere sollicitanten niet hebben, zoals de tonnen ervaring die je bezit, de flexibiliteit, en dat je weinig of geen inwerktijd nodig hebt.

 

Besluit? Benader een ontslag vooral positief. Een nieuwe start en nieuwe inzichten openen nieuwe deuren.

 

 

 

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!