Je ecologische voetafdruk verkleinen op het werk

De 7 ultieme tips!


11.02.2020

Je ecologische voetafdruk verkleinen is vaak een kwestie van het bijsturen van je gewoonten. Maar hoe doe je dat op het werk? Met deze 7 ultieme tips van een expert.

Je ecologische voetafdruk verkleinen hoeft niet moeilijk te zijn. Vaak is het een kwestie van het lichtjes bijsturen van je dagelijkse gewoonten. De grootste motivatie hierbij is kennis: weten welke impact sommige zaken hebben. En er vervolgens daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Maar hoe doe je dat op het werk? We vroegen zero waste-experte Vanessa Debruyne (oprichtster van de Zero Waste Group en Billie Cup) naar ecologische tips die je makkelijk kan toepassen op het werk.

 

1. Sorteren kan je leren

Belgen zijn kampioen in afval sorteren. Maar het gekke is: we doen dat vooral thuis. Wanneer we ons naar buiten begeven, daalt de motivatie om ons afval in de juiste vuilnisbak te krijgen. In publieke ruimtes of op het werk lijken we onze sorteerdrive kwijt.

Debruyne: “Het klinkt zo basic, maar veel bedrijven sorteren niet. Terwijl dat makkelijk te organiseren is. Neem nu GFT (groenten-, fruit-, en tuinafval) – waar tegenwoordig ook etensresten toe behoren. Wanneer firma’s starten met aparte GFT-ophaling of een composthoop op het bedrijf, hebben ze de hélft minder restafval. En op zich is dat heel makkelijk te organiseren.”

 

2. Broodje op een bord

Verpak je boterhammen in een brooddoos en gebruik daar geen extra plastic of aluminiumfolie bij. Zoek dus even naar een doos die perfect aan te passen is aan jouw lunchgewoonten.

Debruyne: “Lunch je ’s middags met een belegd broodje dat je vers haalt in het bedrijfsrestaurant? Vraag dan om het broodje op een bord te leggen en het niet in een broodzak te stoppen. Die broodzak gebruik je hoogstens tien minuten, waarna hij bij het restafval belandt en verbrand wordt. Zonde toch? Serveren ze soep of slaatjes in wegwerpkommen? Breng dan je eigen kom mee. Misschien wat vreemd in het begin, maar voor je het weet, volgt de rest jouw voorbeeld.”

 

3. Papier hier

Neem jij tijdens een meeting graag nota met pen en papier? Kribbel je regelmatig iets neer als je een telefoongesprek voert? Dan kan je iets hebben aan greenbooks, waar je op uitwisbare pagina’s schrijft en eeuwig hetzelfde schriftje hergebruikt.

Debruyne: “In heel wat bedrijven gaan de splinternieuwe notitieboekjes er vlotjes door. Wat als er een vaste verzamelplaats komt voor kladpapier? Die fout geprinte pagina of een verkeerd gekopieerd blad: verzamel al dat papier op één vast punt. Wie schrijfpapier nodig heeft, kan daar een stapeltje meenemen. Toch liever een echt notaboekje? Overtuig het management om de papieroverschotten te doneren aan Redo Papers uit Antwerpen. Zij maken prachtige notablokken en schriften met ‘oud’ papier. Ze bieden zelfs gepersonaliseerde papierwaren aan, waar eventueel de bedrijfsnaam op kan.”

 

4. Zero waste koffieklets

Een bron van overtollig afval in heel wat bedrijven is de koffieruimte of de vergaderzaal. En als er tegelijk één plek is waar dat makkelijk kan verholpen worden, is het uitgerekend daar.

Debruyne: “Vervang al die losse suikertjes door één pot suiker. Apart verpakte koekjes en melkjes: zelfde verhaal. Die vormen op het eind van de rit een gigantische berg plastic. Koop een goed afsluitbare pot en vul die voortaan met onverpakte koekjes. Zet een gemeenschappelijke fles melk in de koelkast en noteer er de datum van opening op. En dan thee! Dat is een verborgen vervuiler, want theezakjes moeten bij het restafval: touwtje, nietje, papiertje en een theezakje dat dichtgelijmd is met een soort plastic. Hoe los je dit op? Voorzie glazen potten met enkele soorten losse thee en zet tassen klaar met een metalen theemandje. Losse thee heeft trouwens véél meer smaak dan thee in zakjes.”

 

5. Alle wegen leiden naar de werkvloer

Mobiliteit heeft een grote impact op de voetafdruk.

Debruyne: “Bekijk op het werk wie in welke regio woont en breng de woon-werkroutes in kaart. Voor je het weet heb je vijf nieuwe carpool-duo’s gevormd. Ga zelf na hoe je je minder vervuilend naar het werk kan verplaatsen. Stel dat je een elektrische fiets aanschaft, wat zou dat je opleveren aan fietsvergoedingen, lichaamsbeweging, tijdswinst én afwezige filefrustratie? Misschien willen wel meer collega’s de e-fiets op en kan je een groepsaankoop overwegen. Door zelf iets te veranderen aan je gewoonten, inspireer je collega’s om hetzelfde te doen.”

 

6. Van automaat naar sodamachine

Een frisdrankautomaat is een verdeler van overbodige verpakkingen. Mee eens?

Debruyne: “Leg met je team samen om een sodamachine te kopen met een aantal siropen om frisdranken te maken. In no time heb je een frisse ‘cola’ of limo in de hand. Wanneer grotere bedrijven heel gedreven zijn, kunnen ze een industrieel model aanschaffen dat rechtstreeks op de waterleiding aangesloten zit. Dan kan iedereen zonder verpakkingen plat of bruiswater ‘tappen’, met of zonder smaakjes. Dat je flessenwater vervangt door kraanwater in een handige drinkbus of een aantal waterkannen, is evident.”

 

7. Wacht niet op de baas

In heel veel bedrijven komen ecologische initiatieven oorspronkelijk van de personeelsleden. Een kleine groep die gewoon zelf van start gaat met eigen acties.

Debruyne: “Neem het initiatief. Inspireer je collega’s. Organiseer zelf carpooling of groepsaankopen. Wacht niet tot het management dit doet, want ecologie is over het algemeen niet hun eerste bezorgdheid. Initiatieven die gedragen worden door een brede groep, zijn ook stukken sterker dan wanneer ze van bovenaf opgelegd worden. Je zal merken dat kleinschalige acties kunnen leiden tot iets groters. Een klein begin is óók een begin. Een klein beetje impact is óók impact. Dus start gewoon met je ideeën. En geef niet op.”

 

Meer tips rond zero waste? Een specifieke vraag? Een lezing aanvragen van een zero waste coach op het werk? Voor alle info kan je op Facebook terecht bij de Zero Waste Group.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Recente jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.