Hoe ga je om met een afwijzing na je sollicitatie?

Enkele tips van StepStone om om te gaan met de teleurstelling na een afwijzing en om de volgende functie wél beet te hebben.


20.07.2018

Na een tijdrovend sollicitatieproces heb je de job niet gekregen. Je blijft na een afwijzing ook met nog een paar prangende vragen zitten. Wat nu?

Inhoudsopgave

 

Een afwijzing als leermoment

Het is nooit fijn om afgewezen te worden. Ook niet na een tijdrovend sollicitatieproces. Toch mag je de moed in geen geval verliezen. Integendeel, een afwijzing na een sollicitatiegesprek moet je zien als een belangrijk leer- en groeimoment. Deze tegenslag kan zo een pluspunt worden en jou dat extra voordeel bieden op je toekomstige concurrenten. Leer dus uit dit voorval.

Om uit deze afwijzing te leren moet je natuurlijk wel enkele kritische vragen stellen en op zoek gaan naar de redenen waarom jouw sollicitatiegesprek is fout gelopen.

 

Durf te vragen waarom

Je hebt een negatief antwoord gekregen van wie jij dacht dat jouw toekomstige werkgever zou zijn. Dat mag echter niet het laatste contact zijn tussen jou en die persoon. Ga op zoek naar waarom men jou niet gekozen heeft voor de functie. Dat is zeker zo nuttig als weten waarom jij wel gekozen zou zijn. Als je jezelf wil verbeteren na een afwijzing bij het solliciteren, moet je daar immers de informatie voor hebben.

Schrijf het bedrijf of de recruiter waar je solliciteerde dus aan en vraag op een beleefde manier waarom ze iemand anders verkozen. Dat is meteen je eerste stap richting een volgende en hopelijk wel geslaagde sollicitatie. Bovendien laat je op die manier toch nog een professionele indruk na bij de recruiter.

 

 

BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN JOBS

 

 

Wees kritisch

In het beste geval heeft de recruiter geantwoord en weet je nu – beknopt of uitgebreid – waarom je niet aangenomen werd.  Ging het om details? Had je niet voldoende ervaring en had je een black-out tijdens het gesprek? Of gaf je een reeks onjuiste antwoorden op enkele belangrijke vragen? Dit zijn misschien fouten die je vanaf nu kan vermijden. Daarnaast kan je ook de hulp inschakelen van mensen die jou goed kennen. Gaan ze akkoord met deze kritiek? Ook dat kan de zaken in een ander perspectief plaatsen.

De volgende stap is nu om kritisch met die informatie om te gaan. Wees daarom kritisch voor zowel jezelf als de recruiter die je sprak. Ga je akkoord met de commentaar? Of net niet? Wat je ook doet: in discussie gaan heeft helemaal geen zin. Men nam immers de tijd en deed de moeite om te antwoorden op een mailtje dat hen helemaal niets meer opbrengt. Bedank hen daarom beleefd en ga verder – ook als je het niet eens bent met de gegeven informatie.

 

Extra voorbereiding

Een goede voorbereiding bij het solliciteren is altijd belangrijk. Na een afwijzing wordt die echter des te belangrijker. Met nieuwe moed kan je je nu voorbereiden op een volgend sollicitatiegesprek, bij een andere werkgever. Je hebt de informatie al kritisch geanalyseerd en kan die aandachtspunten dus nog toevoegen aan je eerste voorbereiding. Neem eventueel een schema met werkpunten mee naar je volgende gesprek. Dan kan je die nog even bekijken voor je aan het gesprek begint. 

Zijn er dingen die je makkelijk kan aanpassen na de feedback? Doe dat dan zeker. Je vergroot alleen maar je slaagkansen en hebt dit keer bovendien extra ervaring opgedaan na je vorige poging(en). 

 

Een verloren veldslag, maar geen verloren strijd

Zelfs als je een tweede of derde keer wordt afgewezen voor een functie, mag je niet vergeten dat heel wat mensen wel even op zoek zijn naar een job. Voor één functie zijn er soms wel tientallen kandidaten met een waaier aan verschillende diploma’s en ervaringen. Laat je dus zeker niet ontmoedigen als je al even op zoek bent.

Neem eventueel wat tijd voor jezelf, zodat je vermijdt dat je “sollicitatie-moe” wordt. Laat die sabbatperiode ook niet te lang duren: je wil immers niet je ritme verliezen. Uiteindelijk mag je de volgende gedachte en mentaliteit niet vergeten: je hebt een veldslag verloren, maar de strijd gaat nog lang door. En die zal je winnen.

 

Stel je je nog vragen over het sollicitatieproces of het verloop van een sollicitatiegesprek? Surf dan zeker even naar ons uitgebreide sollicitatie-artikel.

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Recente jobs voor Sollicitatiegesprek

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!