Heb ik recht op sollicitatieverlof?

Wat is sollicitatieverlof en waar heb ik recht op?


27.06.2017

Sollicitatieverlof is het recht om tijdens je opzegperiode afwezig te zijn omdat je op zoek bent naar ander werk. Je wordt dan gewoon doorbetaald. Die regel geldt ook als je zelf ontslag genomen hebt.

Hoeveel dagen sollicitatieverlof mag ik opnemen?

Je hebt zowel als bediende als als arbeider in principe recht op één volle dag of twee halve dagen sollicitatieverlof per week. Als je een lange opzeggingstermijn hebt, moet je wel met het volgende rekening houden:

  • Krijg je geen outplacementbegeleiding, dan heb je tijdens de laatste 26 weken van je opzeggingstermijn recht op 1 volledige dag, of twee halve dagen sollicitatieverlof per week. Heb je een opzeggingstermijn van meer dan 26 weken, dan heb je tijdens de periode voorafgaand aan die 26 weken recht op een halve dag per week.
  • Als je outplacementbegeleiding geniet, heb je tijdens de volledige duur van je opzeggingstermijn recht op 1 dag of twee halve dagen per week. De tijd die je aan het outplacement besteedt, wordt wel aangerekend op het sollicitatieverlof.

 

Mag ik nog sollicitatieverlof opnemen als ik al een nieuwe job heb?

Sollicitatieverlof heeft een bedoeling: een nieuwe job vinden. Als je huidige werkgever kan bewijzen dat je al een andere job hebt, of dat je tijdens je sollicitatieverlof met vakantie gaat, kan je veroordeeld worden voor rechtsmisbruik.

Pas op: dit artikel is geen sluitend juridisch advies. Het is een nuttige leidraad bij je zoektocht naar antwoorden op je vragen. Maar onze arbeidswetgeving is zo complex dat we onmogelijk elke case correct in een kort artikel kunnen vatten. Raadpleeg bij belangrijke vragen zeker een advocaat of een specialist bij de vakbond.

 

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!