Niet te missen goede voornemens voor 2020

10 toppers waarmee je meteen aan de slag kan.


20.12.2019

Denk je bij goede voornemens aan meer sporten, minder snoepen of je koffieverslaving aanpakken? Goede professionele voornemens leveren je heel wat meer op.

Het nieuwe jaar is in aantocht en dat betekent dat we weer aan goede voornemens beginnen denken…. Om er niet veel later de brui aan te geven, want op 7 januari heeft 25% zijn goede voornemens alweer opgeborgen. Een op de twee houdt minstens zes maanden vol en 8% slaagt erin om goede voornemens om te buigen naar nieuwe gewoontes. Wil je bij die laatste groep horen? Dan pak je het maar beter slim aan. Kies voor haalbare doelen die je écht belangrijk vindt. Wij serveren je alvast een portie inspiratie. Niemand zegt dat je ze allemaal moet nastreven. Kies voor wat het beste bij jouw situatie en persoonlijkheid past.

 

2 x 5 minuten

Neem aan het begin van je werkdag vijf minuten de tijd om na te denken over hoe je dag eruit zal zien. Welke projecten verdienen je prioriteit? Wat wil je bereiken? Zet je doelen van de dag op papier. Blik op het einde van de werkdag vijf minuten terug op wat je schreef. Wat ging goed? Wat kon beter? Dagelijks twee keer vijf minuutjes nemen klinkt misschien banaal, maar helpt om je doel voor ogen te houden.

 

Organiseer

Een goed werksysteem verhoogt je efficiëntie, productiviteit en focus. En toch blijft organisatie voor velen een struggle. Te laat komen, een rommelig bureau, een chaotische werkagenda… zorgen niet voor de beste indruk. Pak dit jaar je werkorganisatie aan. Experimenteer met digitale systemen zoals Monday, zet je Google Calender op punt. Eerder een fan van papier? Verlies jezelf niet in 101 schriftjes, maar investeer in een handige planner waarin je alles centraliseert.

 

Spreek met je baas

Jaarlijkse evaluatiegesprekken hebben zeker hun nut, maar het is nog belangrijker om tussendoor even af te stemmen met je baas. Probeer elke twee weken een kort gesprek in te plannen over de stand van zaken. Liever niet zo officieel? Spring spontaan even binnen in zijn kantoor of wandel samen naar de koffieautomaat. Doe dit zeker nadat je een belangrijk project afgerond hebt en vraag om feedback.

 

Hou je netwerk warm

Een goed professioneel netwerk is belangrijk. Daarvoor hoef je heus niet alle netwerkevents af te schuimen. Investeer eerst en vooral in je bestaande contacten. Spreek af met oude collega’s of klanten die je al even niet meer zag. Ook LinkedIn is een goede manier om banden aan te halen, op voorwaarde dat het persoonlijk aanpakt. Schrijf voor enkele belangrijke contacten een aanbeveling, reageer met een betekenisvolle comment op een post in plaats van met een snelle like. En last but not least: trek met vrienden naar professionele events en stel contacten aan elkaar voor. Zo help je elkaar groeien.

 

Leer bij

Het is verleidelijk om vast te houden aan je vertrouwde manier van werken, maar de industrie verandert razendsnel en je wil niet op een dag beseffen dat je de boot compleet gemist hebt. Je kan jezelf altijd verbeteren. Zet dit jaar enkele concrete stappen. Volg een cursus, woon lezingen bij, abonneer je op een vakblad, lees businessboeken, schrijf je in op nieuwsbrieven… Blijf nieuwsgierig en daag jezelf uit!

 

Beloon jezelf

Uit onderzoek blijkt dat werknemers na een welgemeende pluim zeven dagen lang gelukkiger én productiever zijn. Toch is niet iedere manager even kwistig met positieve feedback. Werk dan zelf aan dat broodnodige gevoel van erkenning. Bewaar mails van tevreden klanten, toffe reacties van collega’s en thumbs-up die je kreeg voor succesvolle projecten. Ideaal om op een lastige dag even op terug te blikken.

 

Neem jezelf wat minder serieus

Ja, de druk op de werkvloer kan groot zijn. En misschien is je baas niet Mr. Sympatico. Probeer in 2020 toch wat vaker je roze bril op te zetten. Neem tijd om te lachen en plezier te maken. Vertellen je jongere collega’s over hun zotte weekendavonturen? Luister dan met de glimlach. Je hoeft heus niet altijd in de moeder- of vaderrol te kruipen. Geniet van elkaars kleine kantjes en verschillen en waardeer je collega’s voor de mix van talenten en kennis die ze naar het werk brengen.

 

Koester geen wrok

Een aanvaring met een collega of vervelend gesprek met je baas? Laat het los en vooral: neem de dingen niet persoonlijk. Niets zo uitputtend als wrokgevoelens. Laat je niet meeslepen en blijf professioneel. Doe wat je kan, zo goed je kan.

 

Pak stress aan

Last van stress? Ga op zoek naar technieken die je ad hoc helpen om rust te vinden. Misschien helpen stretchoefeningen, brengt een korte meditatie op het toilet kalmte of werkt het rustgevend om tijdens je middagpauze een korte wandeling te maken. Weten hoe je jezelf kan kalmeren in stresssituaties is essentieel. Het helpt je om beslissingen te kunnen nemen en met conflicten om te gaan.

 

Luister meer dan je praat

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Het aloude gezegde geldt ook op de werkvloer. Probeer dit jaar om écht te luisteren naar collega’s. De kans is groot dat ze eerder een klankbord nodig hebben dan jouw advies of oplossingen. Jouw luisterend oor stimuleert hen om problemen zelf aan te pakken.

Recente jobs