Een betere band met je baas? Deze 6 tips helpen je op weg!

6 tips voor een betere relatie met je baas.


14.10.2019

Een goede relatie met je baas is cruciaal voor je werkgeluk. Vergeet niet dat je zelf heel wat touwtjes in handen hebt. Je band met je leidinggevende hangt immers voor een groot stuk van jezelf af.

We brengen vaak meer tijd door op het werk dan thuis. Niet verwonderlijk dus dat je werkomgeving een grote impact heeft op je geluksniveau. Een getroebleerde relatie met de baas is zelfs een van de belangrijkste reden waarom mensen van job veranderen. Een gezonde, respectvolle band met je baas boost niet alleen je moraal en motivatie, het vergroot ook je carrièrekansen op lange termijn. Met deze tips werk je aan een betere band met je werkgever.

 

1. Ken de communicatiestijl van je baas

In plaats van om de haverklap het kantoor van je baas binnen te vallen doe je er goed aan rekening te houden met zijn communicatievoorkeur. Communiceert hij het liefst via e-mail, telefoon of face to face? Apprecieert hij onaangekondigde bezoekjes of weet hij liever op voorhand wanneer je langskomt? Wil hij zelfs het kleinste detail horen of enkel de essentie?  Hoe meer rekening je houdt met zijn communicatiestijl, hoe vlotter het samenwerken verloopt.

 

2. Doe je wat je moet doen

Kom op tijd. Het klinkt misschien als een banale tip, toch gaan heel wat werknemers hier al de mist in. Dat werkt wrevel en irritatie in de hand. Stiptheid toont respect en vertrouwen. Het komt niet alleen je relatie met je baas ten goede, maar ook je band met je collega’s. Kom je beloftes na, respecteer deadlines, vertel je baas wanneer iets foutloopt…

Het bewijst dat anderen op je kunnen rekenen.

 

3. Vraag feedback

Voor feedback hoef je heus je jaarlijkse evaluatiegesprek niet af te wachten. Ook al lijkt de werkplanning van je baas overvol, toch is het belangrijk dat je minstens een keer per maand het initiatief neemt voor een kort een-op-eengesprek. Bespreek de lopende projecten zodat hij weet waar je mee bezig bent. Lanceer nieuwe ideeën. Pols of je prestaties matchen met de verwachtingen van je baas. Durf ook twijfels en onzekerheden aankaarten. Je baas kan je gedachten niet lezen.  Met een open communicatie toon je dat je je job belangrijk vindt én kan je bijsturen indien nodig.

 

4. Durf tegenkanting bieden

Het lijkt misschien wat akelig, maar soms moet je tegen de ideeën van je baas durven ingaan. Heb je het gevoel dat zijn plan niet de beste aanpak is? Kom dan voor je mening uit en deel je inzichten en suggesties met hem. Onthoud dat je vaardigheden en waarden de reden zijn waarom je op je professionele stoel beland bent en het bedrijf een belangrijke meerwaarde bieden. Je baas heeft je echt niet aangenomen om je talenten verborgen te houden.

 

5. Toon interesse

Aan iedere relatie moet je werken, ook aan die met je baas. Een open, heldere communicatie en wederzijds respect zijn daarbij belangrijke basiswaarden. Leg niet alle verantwoordelijkheid bij je werkgever. Een goede relatie werkt alleen als beide partijen er moeite voor willen doen. Vergeet niet dat je manager ook maar een mens is. Net zoals het voor hem belangrijk is om het menselijke aspect niet uit het oog te verliezen, geldt dat ook voor jou. Vraag je baas hoe zijn weekend was, toon interesse in zijn persoonlijke leven… Je hoeft heus niet de beste vrienden te worden, maar moet wel kunnen samenwerken. Een ietwat persoonlijke manier van communiceren maakt het voor iedereen aangenamer.

 

6. Focus op het goede

Iedereen heeft goede en minder goede kanten, ook je baas. Staar je niet blind op zijn ‘slechte kantjes’, laat meningsverschillen of kleine conflicten los en trap niet in de roddelval. Het zet je werkgeluk én je carrièrekansen onder druk. Het voelt misschien niet altijd zo, maar probeer je manager als een coach en mentor te zien. Iemand van wie je heel wat kan leren. Stel vragen en luister meer dan je praat. Focus op wat goed gaat en durf positieve feedback geven zodat je baas zich gewaardeerd voelt. Dat wil je tenslotte toch ook van hem?

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Recente jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!