Het perfecte CV maken

Tips, do's, don'ts en natuurlijk concrete voorbeelden om een CV te maken: hier vind je alles wat je nodig hebt voor het opstellen van het perfecte curriculum vitae!


22.06.2018

Geen idee hoe je je CV moet opstellen? Wat de verplichte onderdelen zijn? Of welke lay-out en foto je best gebruikt? Daar komt nu verandering in!

Inhoudsopgave voor het CV-artikel

 

Intro: StepStone Academy over het maken van je CV

 

Waarom is een CV belangrijk?

Een goed, of in het beste geval perfect, curriculum vitae (CV) is de basis voor jouw professionele carrière. Onrechtstreeks bepaalt het je toekomst, waar je zal solliciteren, werken en zelfs hoe je zal leven. Rechtstreeks is het jouw gouden toegangsticket tot een sollicitatiegesprek en zorgt het voor een goede eerste indruk bij je potentiële toekomstige werkgever. Niet alleen in België, maar ook in het buitenland heb je trouwens nood aan een goed en onderbouwd CV bij het solliciteren voor jouw perfecte job. Bovendien complementeert het curriculum vitae je motivatiebrief en wordt het vaak vooraf doorgenomen.

 

Waaruit bestaat een perfect CV?

De twee steunpilaren voor een perfect curriculum vitae zijn evenwicht en duidelijkheid. Zowel inhoudelijk als stilistisch is een duidelijke structuur noodzakelijk. Zorg ervoor dat je CV maximaal twee bladzijden lang is, zodat je steeds to-the-point en duidelijk bent.

Enerzijds stip je je belangrijkste fasen in je loopbaan en je voornaamste kwaliteiten aan. Anderzijds moet dat natuurlijk ook gebeuren op een overzichtelijke manier met een duidelijk lettertype en een goed leesbare lettergrootte. Vergeet ook niet je CV individueel aan te passen aan de concrete jobs waarvoor je solliciteert. Zo toon je meteen je ijver en oprechte interesse in de vacature.

 

De algemene opbouw

Hoewel lay-out en lettertype duidelijk kunnen verschillen van CV tot CV, zit er wel een typische opbouw in elk curriculum vitae. Het perfecte CV vermeldt op heldere wijze je professionele en intellectuele ontwikkeling, je vorige jobs, je sterke punten en ook je hobby’s. De volgende basisonderdelen mogen niet ontbreken in een CV:

  1. Persoonlijke informatie en contactgevens (naam, eventueel geboortedatum, geboorteplaats, nationaliteit, e-mailadres en je persoonlijke telefoonnummer);
  2. Opleiding en onderwijs (chronologische opbouw, inclusief richting, onderwijsinstelling en graden van onderscheiding);
  3. Professionele achtergrond (functie, werkgever, duur en woordje uitleg bij het takenpakket; meest recente eerst);
  4. Vaardigheden, kwaliteiten en hard/soft skills;
  5. Een leuke persoonlijke toets (met name hobby’s, maar ook eventueel sociale media en een persoonlijk profiel).

Door een duidelijke en terugkerende opbouw kunnen recruiters snel en efficiënt je CV scannen. Door tijdsdruk tijdens het aanwerven en solliciteren lezen ze jouw CV vaak slechts diagonaal door. Daarom is het belangrijk dat geen van de onderdelen te zwaar doorweegt en de structuur van je CV optimaal is.

mindmap met de opbouw van het CV.

 

Vaardigheden, kwaliteiten en hard versus soft skills

De afgelopen jaren heb je bewust en onbewust al heel wat vaardigheden en kwaliteiten opgepikt. In je CV kan je die grotendeels categoriseren als hard en soft skills. De eerste groep betreft meetbare en leerbare vaardigheden. De tweede set skills omvat minder vatbare en weinig kwantificeerbare kwaliteiten. Hard skills kunnen bijvoorbeeld vaak van cijfers voorzien worden, wat je skills ook staaft en verduidelijkt. Onder hard skills verstaan we bijvoorbeeld schrijven, wiskunde of lezen. Soft skills zijn dan weer eerder luisteren, sociaal zijn en het handhaven van etiquette. 

Niet alleen vaardigheden vanuit je opleiding, maar ook ervaring vanuit je hobby’s neem je best op in je CV en bij het solliciteren. Zo vermeld je uiteraard je relevante talenkennis in je CV die je wellicht op de schoolbanken verwierf. Je doet er echter ook goed aan om je ervaring met bepaalde computerprogramma’s als vrijwillig programmeur of leidinggevende capaciteiten als Chiro-leid(st)er aan te halen. Indien ze noodzakelijk zijn voor de job, plaats je ze best ook bovenaan, zodat ze in de kijker staan.

Meer informatie en concrete voorbeelden vind je terug in onze Soft Skills- en Hard Skills-artikels.

 

Een persoonlijke toets: je hobby’s en een persoonlijk profiel

Natuurlijk moet jouw CV ook opvallen. Bij het opstellen van je CV is het dus ook belangrijk een positieve indruk na te laten. Eén manier om dat te doen is door een persoonlijke toets aan je curriculum vitae toe te voegen. Vaak doen kandidaten dit door het vermelden van hobby’s en interesses. Het is namelijk belangrijk om hierbij verstandige keuzes te maken.

✓ Selecteer hobby’s die iets meer vertellen over je persoonlijkheid.

✓ Selecteer hobby’s die een zekere relevantie hebben voor de job.

x Vermijd minder interessant of passief tijdverdrijf, zoals bijvoorbeeld tv-kijken of winkelen.

x Geef best ook niet te veel vrijetijdsactiviteiten op. Als je het al zo druk hebt in je privéleven, kan dat je toekomstige werkgever ontmoedigen.

Wat momenteel ook aan populariteit wint, is het persoonlijk profiel. Als een soort verkoopspraatje probeer je in slechts een drie à viertal regels de essentie van jouw profiel vast te leggen. Zie het als een uitgebreide slagzin bovenaan je CV waarmee jij je toekomstige werkgever probeert te overtuigen van je kunnen en verdienste. Wanneer twee CV’s vrijwel identiek zijn, maar een van beide een positief persoonlijk profiel bevat, kan dat een verschil maken bij het solliciteren. Het moet natuurlijk wel relevant zijn voor de vacature.

 

Sociale media en het CV

Op vlak van sociale media bestaan er websites die toegespitst zijn op de beroepswereld en je toelaten een online professioneel netwerk uit te bouwen. Het wellicht bekendste en meest gebruikte platform hiervoor is LinkedIn. Hoewel een account zeker en vast geen vereiste is voor een geslaagd CV, vergroot het wel aanzienlijk je professionele indruk bij de rekruteerder. Je kan op die manier zelfs relevante vacatures doorgestuurd krijgen. Ook bij StepStone bieden we een alternatief platform waar je je CV kan uploaden. Zo bereik je meteen duizenden werkgevers.

Een andere belangrijke tip in verband met sociale media is het besef dat werkgevers en rekruteerders ook gebruikmaken van Facebook, Twitter en Instagram. Standaard zullen ze je profiel misschien niet nagaan, maar het is altijd goed om steeds correct en professioneel over te komen – ook online. Als je je CV gaat maken, controleer je dus best ook je publieke foto’s en berichten.

 

Wat zegt de lay-out van een CV over jou?

Een tweede manier om op te vallen is de lay-out van je document. Een echte standaard voor het ontwerp en de lay-out van je curriculum vitae is er niet. Een perfect CV, hoewel het ook jouw persoonlijkheid moet uitstralen, moet in de eerste plaats aangepast zijn aan de jobs waarvoor je solliciteert. Let bij het maken van je CV zeker op de volgende onderdelen:

✓ Gebruik titels en ondertitels;
Een duidelijk en leesbaar (standaard)lettertype;
✓ Ruime marges;
✓ Wit papier;
x  Duid niet te veel aan in het vet;
x  Gebruik kleur, maar maak er geen kleurboek van.

Bij een vacature waar creativiteit vereist is, stap je beter af van een standaardsjabloon en ontwerp je best zelf iets kleurvols en inspiratievols. Hierbij is het typische Word-document mogelijk niet voldoende, maar je eigen creatieve CV opstellen kan wel een goede leerschool zijn. Een online portfolio, een aantrekkelijke infographic of zelfs een eigen website kunnen voor bepaalde applicaties ook interessant zijn. Zo toon je meteen je creativiteit en geldt je CV als voorbeeld van je competenties. Voor andere jobs is een focus op lay-out dan weer minder belangrijk. Soms kan dus een iets soberdere aanpak aangewezen zijn. Kleurgebruik blijft wel een aanrader.

Een belangrijke technische tip is trouwens het doorsturen van je CV als PDF-bestand, zelfs wanneer het in Word gemaakt werd. Zo blijft de opmaak van je document zeker bewaard en vermijd je onaangename verrassingen.

Lees er zeker ons lay-out-artikel voor je CV op na!

 

Voeg je best een foto toe aan je CV?

Een voorbeeld van een geslaagde foto voor je CV.Een derde manier om een persoonlijke toets aan je CV toe te voegen, is het toevoegen van een foto. Zo kan je werkgever een gezicht plakken op het curriculum vitae. Uiteraard moet ook hier je gekozen foto geschikt zijn voor de vacature en aan een paar officieuze regels voldoen.

Een frontale portretfoto met een glimlach, een sobere achtergrond en een professionele uitstraling is de basis, dus de selfie-stick kan je maar best opbergen. Meer uitleg vind je terug in ons beknopte Foto-artikel.

 

Do’s & Don’ts voor het maken van het perfecte CV

Do’s

Wees correct. Kijk na hoe je je functienaam en activiteiten beschrijft.
Houd het beknopt en probeer je te beperken tot twee bladzijden.
Wees consequent. Bijvoorbeeld bij de keuze voor zelfstandige naamwoorden versus werkwoorden, maar ook qua lay-out en lettertype.
Geef het document een naam zoals “CV Jan Janssens” – met eventueel de datum – en dus niet “CV Versie 3,64”.

 

Don’ts

x Irrelevante werkervaring, hobby’s en persoonlijke informatie;
x Fysieke beschrijving van jezelf;
x Grammatica- en spelfouten;
x Onprofessioneel e-mailadres;
x Onwaarheden.

 

Hoe verhoudt de motivatiebrief zich tot het CV?

Waar je CV een relevante en duidelijke professionele levensloop toont, gaat de motivatiebrief (maximum één bladzijde) in op je interesse in de concrete vacature. Waarom spreekt deze job jou aan? Sluit ze aan bij jouw opleidingen? Waarom ben jij met dit CV een modelkandidaat? Gaat het misschien om een roeping? Het is simpel: In je motivatiebrief motiveer je je sollicitatie en insturen van je cv. What’s in a name?

Of je nu net werk zoekt, of al een tijdje op de arbeidsmarkt zit, wij hebben tips voor je klaar om een goede motivatiebrief te schrijven.

 

Hoe dien je je CV in?

Proficiat, je hebt het perfecte CV opgesteld met onze tips. Nu ben je klaar om je document door te sturen. Maar hoe doe je dat precies?

Je zou ervoor kunnen kiezen om je curriculum vitae persoonlijk af te geven. In dit digitale tijdperk is het echter gebruikelijker om je CV door te sturen via e-mail of te uploaden via een online formulier zoals op StepStone.be, waar je je CV ook makkelijk kan uploadenEen mail met de correcte aanhef, een ingevuld onderwerp en algemene netiquette, wordt vergezeld van de volgende bijlagen:

Sollicitatiebrief of begeleidende brief bij het solliciteren als eerste bijlage. Best in de vorm van een PDF aan de e-mail toevoegen.

✓ Het CV als tweede PDF-bijlage.

Eventuele derde bijlage voor specifiek gevraagde documenten, zoals opleidingsbewijzen, certificaten en mogelijk werkvoorbeelden.

 

Enkele bruikbare templates

Blijft het maken van je eigen CV toch nog wat abstract en zou je graag gebruikmaken van een paar handige templates? Geen probleem! Hieronder vind je enkele eenvoudige voorbeelden van CV’s terug, die je kan aanvullen met je eigen gegevens. Bovendien zijn deze voorbeelden beschikbaar in het handige Word-formaat. Zo kun je heel gemakkelijk je eigen CV opstellen – gratis, natuurlijk! Daarnaast verwijzen we je graag door naar ons Voorbeeld-artikel, voorzien van levensechte voorbeelden en commentaar van ervaringsdeskundigen bij StepStone!

 

CV-Word-Voorbeeld-1-2020
Dit voorbeeld of template, klassiek in ontwerp, scoort met een tabeloverzicht. Je contactgegevens zijn in een oogopslag gemarkeerd en zichtbaar.

 

 

 

 

CV-Word-Voorbeeld-2-2020
Met dit voorbeeld val je gegarandeerd op – en benadruk je je persoonlijke unieke verkoopargument opnieuw grafisch op het voorblad.

 

 

 

 

CV-Word-Voorbeeld-3-2020
Alles in één oogopslag – en aan één kant: dit voorbeeld is daarom vooral geschikt voor beginners.

 

 

 

Bestaat een perfect CV?

Dat is misschien geen makkelijke vraag, maar het antwoord is opvallend simpel: ja. Wanneer een CV voldoet aan de eisen van de toekomstige werkgever, maar tegelijkertijd je persoonlijkheid uitstraalt, kunnen we spreken van een perfect curriculum vitae. Het is dan ook de sleutel tot een sollicitatiegesprek en opent potentieel de deur tot jouw toekomstige loopbaan.

Soms zul je wat moeten sleutelen aan het document en feedback van kennissen, vrienden of experts kan daar zeker bij helpen, maar met bovenstaande tips heb je alvast een goede basis die je kan helpen bij het opstellen van een goed, of in het beste geval perfect, CV.

 

We hebben ook een reeks levensechte voorbeelden van CV’s opgesteld, gevolgd door relevant commentaar. Klaar met het maken van je CV? Vergeet het dan zeker niet te uploaden via StepStone. Zo kunnen alvast duizenden werkgevers je CV bekijken en zal het je ongetwijfeld helpen bij het solliciteren. Met deze tips maak je alvast meer kans om er ook effectief uit te springen bij het solliciteren. 

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.