Wie werkt er achter de schermen in de voetbalwereld?

Ze staan niet op het veld. Maar zonder hen… is er geen voetbalmatch! Naar aanleiding van het WK zetten we enkele minder bekende jobs in voetbal in de kijker.
Tijdens het WK in Rusland zijn alle schijnwerpers gericht op de voetbalspelers en coaches van de 32 teams die strijden om de wereldtitel. Toch zijn er nog een heleboel minder bekende jobs in de voetbalwereld. Dirk Piens, Kris Perquy en Patrick Orlans hebben zo’n job in de schaduw van de grasmat, die toch héél belangrijk is.

De spelers en de coach kent iedereen. Maar wie zijn de mensen achter de schermen van de voetbalwereld? StepStone ging op zoek naar de minder bekende jobs achter de belangrijkste bijzaak ter wereld: voetbal. Van sportpsycholoog tot directeur veiligheid, van de groendienst en het materiaalbeheer tot de algemene directeur van een voetbalclub. Je ziet ze niet (vaak) op het tv-scherm, maar zonder hen … géén match!

 

“De lat wordt hoog gelegd op vlak van veiligheid, en terecht”

Dirk Piens is directeur veiligheid, infrastructuur en organisatie van AA Gent. Hij was jarenlang afdelingshoofd in een Gents ziekenhuis. Op z’n vijftigste maakte hij een carrièreswitch naar de voetbalwereld. Hij werkte toen al 25 jaar als freelancer mee aan de veiligheid in het stadion.

Dirk Piens.

“Wat mijn job concreet inhoudt? Ik ben verantwoordelijk voor de infrastructuur van de voetbalclub, de aansturing van de medewerkers die daarbij actief zijn en de wedstrijdorganisatie. Er zijn bijvoorbeeld 12 voetbalvelden met een mix van kunstgras en gras waar een team van vijf medewerkers – de greenkeepers – fulltime aan werkt.”

Na het Heizeldrama is de lat hoog gelegd op het vlak van veiligheid. En terecht. Elke wedstrijd komen er 20.000 supporters over de vloer. Daarnaast zijn er nog eens 1100 ‘personen met een opdracht’ aanwezig: stewards, parkingwachters, suppoosten, cateraars, journalisten, fotografen, brandweer, politie, … Zij worden opgelijst en krijgen een accreditatie.”

“Mijn werkritme wordt gepland in functie van de wedstrijden. Het is een drukke kalender en er wordt veel flexibiliteit van je verwacht. Maar er zijn ook rustpunten in het voetbalseizoen en ik heb een superteam van een paar 100 mensen – het grootste deel vrijwilligers – waar ik goed mee kan samenwerken.”

“Ik ben er bij elke thuiswedstrijd bij en ga als we Europees spelen mee op verplaatsing. Die trips naar andere stadions vind ik heel interessant.  Zo blijf ik op de hoogte van de nieuwe tendenzen en ontwikkelingen op het vlak van infrastructuur en veiligheid. Ik trek binnenkort naar Rusland voor het WK en heb er met een collega afgesproken.”

“Of de aanpak er op vlak van veiligheid verschilt met die bij ons? Ja, er ligt meer nadruk op veiligheid en er wordt meteen harder opgetreden. In Rusland zijn er in de stadions bijvoorbeeld camera’s met gezichtsherkenning. Iedere toeschouwer binnen de clubcompetitie wordt gefilmd en wie een stadionverbod heeft, komt er niet in. In België heerst er nog een meer tolerante, open cultuur. Bij ons wordt er meer preventief gewerkt.

 

“De grootste uitdaging is om elk jaar het budget te halen”

Patrick Orlans.

Voetbal draait niet enkel om sportieve prestaties. Er is ook een belangrijk commercieel luik, zo vertelt Patrick Orlans, algemeen directeur bij KV Oostende. “Ik ben de zoon van een bekende voetbalvader (Richard Orlans, nvdr) die 21 interlands speelde met de Rode Duivels. Mijn moeder was een echte ‘commerçante’. Zelf ben ik de kruising van beiden, een combinatie van die twee profielen. (lacht)”

“Als directeur van een voetbalploeg ben je verantwoordelijk voor de algemene organisatie. Er is naast het sportieve luik, dat vooral in de kijker loopt en beheerd wordt door een sportief directeur ook een belangrijk commercieel aspect aan voetbal. Dat laatste stuk is minder zichtbaar en niet zo bekend bij het grote publiek.”

“Bij KV Oostende werken er een 30-tal mensen aan dit commerciële luik. Wij hebben 17 miljoen euro inkomsten nodig op jaarbasis en moeten jaarlijks 9 miljoen euro aan sponsoring binnenhalen.”

In mijn job bestaat er geen doorsnee werkdag. Er zijn heel wat vergaderingen en overlegmomenten. Ik heb een superviserende rol bij de medewerkers van het commerciële team. Tegelijk ga ook zelf nog de baan op om klanten te bezoeken. Een voetbalploeg hoeft geen winst te maken, maar mag ook geen verlies maken. De grootste uitdaging voor een algemeen directeur is dan ook om elk jaar het budget te halen. Tot nu toe zijn we daar steeds in geslaagd.”

 

“Ongeveer een op de drie Belgische eersteklassers werkt met een mental coach”

Kris Perquy is sportpyscholoog en werkt al bijna tien jaar voor de Belgische Voetbalbond.  

Kris Perquy.

“Ik werk er opleidingsprogramma’s rond psychologie uit. Die hebben bijvoorbeeld als doel om trainers in de mentale aspecten van de sport op te leiden. Daarnaast werk ik nog op verschillende andere projecten voor de Voetbalbond. En ik begeleid individuele voetballers en trainers die met vragen of een bepaalde problematiek worstelen. Bij trainers gaat het bijvoorbeeld over de communicatie met en motivatie van een team of over omgaan met stress. Spelers komen langs om hun mentale vaardigheden te versterken, of hebben vragen over omgaan met tegenslagen of over de communicatie met de trainer.”

“Ik was al 20 jaar actief als management consultant toen ik een tiental jaar geleden de switch maakte van de business- naar  de sportwereld. Tien jaar geleden was de rol van een psycholoog of mental coach in de sport nog niet zo bekend of wijdverspreid. Dat is intussen anders.”

Ongeveer een op de drie teams in de Belgische eerste klasse heeft nu een structurele samenwerking met een mental coach. Die is één dag of twee halve dagen per week aanwezig op de club. Er worden dan teamsessies gehouden en er is tijd voor individuele gesprekken. De psycholoog bekijkt ook samen met de technische staf wat de optimale omstandigheden voor spelers zijn in aanloop van een wedstrijd. Terwijl de mental coach tien jaar geleden eerder reactief werd ingezet als er bijvoorbeeld problemen waren bij een bepaalde speler, wordt er nu meer gekozen voor een structurele samenwerking.”

“Een sportpsycholoog hoeft er tijdens wedstrijden niet standaard bij te zijn. Tijdens het WK in Rusland is er geen mental coach ter plaatse voor de Rode Duivels. Maar de Voetbalbond werkt wel structureel samen met een vijftal sportpsychologen, die elk klankbord en mental coach zijn voor de verschillende teams, de Red Flames, Yellow Flames, de jeugdploegen en de Rode Duivels.

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

Werken in het buitenland: Luxemburg

Het groothertogdom Luxemburg mag dan klein zijn, toch is het een aantrekkelijk land voor veel buitenlanders, vooral inwoners van de grenslanden Frankrijk, Duitsland en België.

Wat doet een expert in crisiscommunicatie?

In "Een Vak Apart" interviewen we telkens mensen met een interessante, unieke of atypische job. Vandaag is het de beurt aan Eveline, een expert in crisiscommunicatie.