Werken in Australië

Australië is de bestemming bij uitstek voor backpackers die reizen en werken willen combineren. Maar er zijn ook carrièremogelijkheden voor wie een langere tijd 'down under' wil gaan wonen.

 In Australië  zijn er een aantal knelpuntberoepen in financiën, dienstverlening, gezondheidszorg, de it-sector, management, en andere sectoren. Met de juiste kwalificaties zal het dus makkelijker zijn om aan een visum te geraken en werk te vinden.

 

Het juiste visum

Doorheen Australië trekken en intussen werken, of een permanente job in een specifieke sector? Welk visum je precies nodig hebt, hangt af van je situatie. Om de zaken wat eenvoudiger te maken, installeerde de dienst immigratie een ‘visa wizard’ op hun website. Daarmee bepaal je snel en eenvoudig het type visum dat je nodig hebt. Over het algemeen zal je sneller een visum krijgen als je wordt ondersteund door een werkgever of een familielid, of als je specifieke beroepskennis hebt. Voor jongeren tussen 18 en 30 bestaan er speciale Working Holiday Visa waarmee je 12 maanden door Australië kan reizen in combinatie met een opleiding van 4 maanden en/of een job om je verblijf ter plaatse te bekostigen.

 

Werk zoeken

Tot een paar jaar geleden was het vrij eenvoudig om aan een job te geraken in Australië. Vooral in sectoren als de horeca of de fruitteelt kon je als backpacker snel aan de slag. Door de wereldwijde economische crisis is daar echter verandering in gekomen. Op tijd beginnen te zoeken is dus de boodschap. Heb je specifieke beroepskennis, dan is de kans groter dat men jouw vaardigheden kan gebruiken, vooral in de knelpuntsectoren

Ben je van plan om ter plaatse werk te zoeken, zorg er dan voor dat je altijd je paspoort, tax file number – dat je ter plaatse moet aanvragen bij aankomst – een Engelstalig CV en een aantal referenties bij de hand hebt. Trek je rond, dan is het nuttig om overal waar je werkt een referentie te vragen voor de volgende werkgever. Het internet is het beste kanaal om aan een vaste job te geraken, daarvoor bestaan er verschillende Australische jobsites. Ter plaatse kan je ook een beroep doen op een uitzendbureau. Als backpacker kan je jezelf gerust persoonlijk gaan voorstellen van deur tot deur.

 

Mentaliteit op de werkvloer

Als je eenmaal een job gevonden hebt, zul je ontdekken dat werk in Australië maar weinig beschermd is en erg flexibel. Het aantal wekelijkse werkuren hangt af van je contract, maar varieert tussen 35 en 40 uur. Het aantal vakantiedagen is vergelijkbaar met wat je in België krijgt: ongeveer 4 weken per jaar, uitgezonderd de wettelijke feestdagen.

Op de werkvloer gaat het er in Australië vrij ontspannen aan toe. Werknemers noemen hun baas gewoon bij de voornaam en hoeven zelden nog een das te dragen op het werk. Hoewel de communicatielijnen er korter zijn, heeft de baas wel nog een zekere autoriteit die je moet respecteren. Hij neemt de beslissingen, en als werknemer wordt er van je verwacht dat je die beslissingen uitvoert. Om succesvol te zijn in je job, houd je dat dus beter in gedachten.

 

Links:

Alles over je visum:
http://www.nationalvisas.com.au/services/visainformation.htm

Visa wizard:
www.immi.gov.au/visawizard

Combinatie backpack en werken in Australië:
http://backpacken.eu/werken/australie/

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen

Werken in het buitenland: Luxemburg

Het groothertogdom Luxemburg mag dan klein zijn, toch is het een aantrekkelijk land voor veel buitenlanders, vooral inwoners van de grenslanden Frankrijk, Duitsland en België.

Werken in Zwitserland

Zwitserland spreekt ongetwijfeld wel tot je verbeelding, zeker als je graag af en toe de skilatten eens aantrekt. Mensen die er ooit zijn gaan werken, willen ook nooit meer terugkomen. Overweeg jij om in Zwitserland te gaan wonen en werken? Wij helpen je alvast op weg!

8 gouden sollicitatietips voor starters

Ben je als starter op zoek naar een job, dan is de concurrentie vaak bikkelhard. Je bent lang niet de enige die zijn zinnen op een leuke job heeft gezet en daar komt nog bij dat je weinig tot geen ervaring in de strijd kan gooien. Wij geven je 8 gouden tips om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.