Werken in het onderwijs

Er bestaan veel verschillende functies in het onderwijs. De benodigde vaardigheden verschillen sterk per functie.
Vacatures in het onderwijs zijn er niet enkel voor leerkrachten, maar ook voor tal van administratief bedienden. Zo zullen er geregeld mensen gezocht worden voor het secretariaat van de school of de ondersteunende administratieve cel. Zeker grotere scholen beschikken vaak over een eigen boekhouder. Daarnaast zijn er ook nog jobs voor opvoeders, psychologen, pedagogen en logopedisten. De competenties zijn verschillend en hangen sterk af van de functie die je binnen de school wenst uit te oefenen. Wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat alle kandidaten goed met kinderen moeten kunnen omgaan.

Vacatures in het onderwijs: wat zijn de mogelijkheden?

Zoals gezegd zijn er diverse mogelijkheden binnen het onderwijs. Naast tal van functies is er ook nog de keuze van het type school en de leeftijd van de leerlingen. Zo kan je kiezen voor bijzonder onderwijs, algemeen onderwijs, beroepsonderwijs, technisch onderwijs of kunstonderwijs, maar ook voor de kleuterschool, lagere school, humaniora of hogeschool of universiteit. Voor leerkrachten zal deze laatste keuze vaak snel gemaakt zijn omdat zij tijdens hun studie al gekozen hebben. Voor functies binnen de administratieve cel van een school, ligt dit natuurlijk anders.

 

Welke zijn de belangrijkste taken?

De taken die je krijgt in het onderwijs zijn volledig afhankelijk van je functie. Niettemin zijn er een paar overkoepelende opdrachten die van iedere medewerker verwacht worden:

  • Leerlingen motiveren en steunen
  • Leerlingen helpen bij vragen
  • Toezicht houden op de veiligheid van de leerlingen
  • Ingrijpen bij incidenten
  • Een voorbeeldrol aannemen

Wanneer je in het onderwijs werkt, zal je altijd een rol spelen in de opvoeding van de leerlingen. Zeker bij jongere kinderen heeft elke volwassene waarmee zij in contact komen op school een grote invloed op hun wereldbeeld.

 

Welke vaardigheden moet je hebben om in aanmerking te komen voor vacatures in het onderwijs?

Eerst en vooral moet iedereen die zich kandidaat wil stellen voor vacatures in het onderwijs beschikken over een blanco strafregister. Daarnaast moet je ook zeker voldoende geduld hebben. Kinderen kunnen zeer actief zijn en ondeugend. Een grote portie zelfbeheersing zal dus af en toe noodzakelijk zijn.

Goede sociale vaardigheden en een groot besef van waarden en normen zijn noodzakelijk om de gevraagde voorbeeldfunctie uit te oefenen. Wie in het onderwijs werkt, komt altijd in contact met kinderen, ongeacht de functie die je uitoefent. Het spreekt dus voor zich dat graag omgaan met kinderen een vereiste is.

 

Waarom kiezen voor een job in het onderwijs?

Jobs in het onderwijs bieden vele voordelen. Zo zal je heel wat vakantiedagen hebben, wat in andere sectoren zelden het geval is. Daarnaast biedt werken met kinderen veel voldoening. In tegenstelling tot veel volwassenen zullen zij veel sneller hun waardering laten zien voor wat je doet. Kinderen hebben heel wat minder moeite om hun emoties te uiten en dat maakt een job in het onderwijs uniek.

 

 

Ben je ervan overtuigd dat een job in het onderwijs perfect bij jou past? Bekijk dan hier al onze jobs!

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Nieuwste jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen

5 signalen van een negatieve bedrijfscultuur

Wil je meer weten over de organisatiecultuur bij een nieuwe werkgever? Dan volstaat het soms om je oren en ogen open te houden wanneer je op sollicitatiegesprek gaat.

Wat doet een marketing manager?

Heb je interesse in de functie van marketing manager? Dan is het belangrijk dat je weet welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.

Wat doet een Scrum Master?

In "Een Vak Apart" interviewen we telkens mensen met een interessante, unieke of atypische job. Vandaag is het de beurt aan Dirk, een Scrum Master.