Werken in het buitenland: Frankrijk  

Frankrijk is een zeer populair land voor Belgen die hun kans over de grens willen wagen. Het is ook relatief gemakkelijk om bij onze zuiderburen te gaan wonen en werken. U moet wel goed Frans spreken, niet alleen om een job te zoeken, maar voor het dagelijks leven in Frankrijk.

Verblijfsvergunning

Om in Frankrijk te gaan wonen, heeft u als Belg enkel een geldige identiteitskaart of een paspoort nodig.

Een job zoeken

Om een job te vinden in Frankrijk kan u best eens gaan kijken op www.stepstone.fr. Sollicitaties moeten bestaan uit een CV (curriculum vitae) en een motivatiebrief. CV’s moeten opgesteld worden per categorie en in een logische volgorde. Het is niet de gewoonte om getuigschriften bij uw sollicitatie te voegen. Hoewel de vermelding van persoonlijke referenties niet noodzakelijk is, kunnen ze een groot voordeel zijn. Bovendien moet u er rekening mee houden dat Franse werkgevers veel aandacht besteden aan de persoonlijkheid van de sollicitanten en aan de manier waarop ze zichzelf voorstellen.

Vakantie

Franse werknemers hebben wettelijk recht op een minimum van vijfentwintig vakantiedagen per jaar. Vaak heeft u meer vakantie, het aantal vakantiedagen wordt namelijk door het bedrijf zelf bepaald. Verder heeft u in Frankrijk ook recht op moederschapsverlof, vaderschapsverlof en ouderschapsverlof. Verder is er ook de mogelijkheid om een sabbatjaar te nemen en dergelijke.

Werkuren

In Frankrijk werd een aantal jaren geleden de 35-uren werkweek ingevoerd. Werkuren waarover met de vakbonden via collectieve onderhandelingen een overeenkomst bereikt werd, wijken zelden af van de door de Franse wet opgelegde vereisten. In de praktijk zijn er echter talrijke uitzonderingen op deze overeenkomsten, waardoor het aantal wekelijkse werkuren hoger kan liggen. Overuren moeten in elk geval gecompenseerd worden zodat het jaarlijkse gemiddelde uiteindelijk vijfendertig werkuren per week bedraagt.

Sociale zekerheid

Als u voor langere tijd in Frankrijk verblijft, moet u in Frankrijk een bijdrage betalen voor de sociale zekerheid. U heeft dan ook recht op uitkeringen in geval van ziekte, moederschap, beroepsongevallen en -ziekten, werkonbekwaamheid, noodgevallen, en werkloosheid.

De ziektekostenverzekering wordt over het algemeen betaald door de Franse werkgevers. Zij zijn verantwoordelijk voor de ziektekostenverzekering van hun werknemers. Als werknemer moet u er wel op letten dat u ook effectief uw socialezekerheidskaart ontvangt.
 

Links

Belgische ambassade in Parijs:
Postadres:
Belgische Ambassade
9 Rue de Tilsitt – 75840 Paris Cedex 17
Toegang tot de loketten:
1 avenue Mac-Mahon – Paris 17ème
www.diplomatie.be/paris/
Ambassade van Frankrijk in België: algemene informatie over het politieke, culturele en economische leven van Frankrijk:
www.ambafrance-be.org
Administratieve formaliteiten m.b.t. immigratie :
www.france-immigration.com
Portaal van de sociale diensten:
www.cohesionsociale.gouv.fr
Gids over leven en werken in Frankrijk:
sos-net.eu.org/etrangers/externe/travail.htm
Jobsite in Frankrijk:
www.stepstone.fr

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen

Spontaan solliciteren werkt

Spontaan solliciteren werkt. Heel wat mensen die spontaan solliciteren wordt uitgenodigd om zich te komen voorstellen tijdens een sollicitatiegesprek. Dus droom je van een job bij een specifiek bedrijf? Blijf niet wachten op de geknipte vacature en stuur spontaan je CV op.

8 gouden sollicitatietips voor starters

Ben je als starter op zoek naar een job, dan is de concurrentie vaak bikkelhard. Je bent lang niet de enige die zijn zinnen op een leuke job heeft gezet en daar komt nog bij dat je weinig tot geen ervaring in de strijd kan gooien. Wij geven je 8 gouden tips om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Werken in Spanje

Ontdek wat je moet weten voor je je plannen concreter maakt.