Werken in de Verenigde Arabische Emiraten

Lees hier alle nuttige informatie.

Expats in de Verenigde Arabische Emiraten komen in de meeste gevallen werken in Dubai, of in havenstad Abu Dhabi. Tot enkele jaren geleden waren dat populaire bestemmingen voor werknemers uit Europa. De lonen lagen er hoger dan bij ons, en bovendien betaal je er geen inkomstenbelastingen. Nadat de crisis er hard had toegeslagen, keerden vele mensen terug naar huis. Maar volgens de laatste cijfers is de economie van de Emiraten bezig aan een stevige opmars. En dat is goed nieuws voor wie er wil gaan werken.

 

Werk- en verblijfsvergunning

Met een Belgisch paspoort hoef je vooraf geen visum aan te vragen om de Verenigde Arabische Emiraten binnen te mogen. Je krijgt ter plaatse een visum dat 30 tot 60 dagen geldig is. Vooraleer je mag werken, moet je wel een werkvergunning aanvragen, en dat binnen de 30 dagen na je aankomst in Dubai. Voor je de aanvraag kan indienen, ben je verplicht om een medisch onderzoek te ondergaan. Mensen met HIV of AIDS krijgen geen werkvergunning.

Ook je verblijfsvergunning moet je binnen de 30 dagen aanvragen. Die heb je nodig om ter plaatse een huis te huren, een auto te registreren of een bankrekening te openen. Werd je aangeworven voor je het land binnenkwam, dan zal je werkgever het nodige doen om de verblijfsvergunning voor jou in orde te brengen.

Werk en arbeidsvoorwaarden

Aangezien je bezoekersvisum na maximum 60 dagen vervalt, zoek je beter werk voor je naar de Verenigde Arabische Emiraten trekt. De huurprijzen zijn er bovendien zeer hoog, 2000 euro per maand is niet overdreven, en zonder job is het moeilijk om ter plaatse te overleven. Jobs vind je via jobsites, via de websites van bedrijven die er een vestiging hebben, of via gespecialiseerde selectiekantoren. Ook Engelstalige kranten zoals Gulf News en Khaleej Times hebben een vacaturerubriek die je kan helpen bij je zoektocht. Ken je mensen die er al wonen en werken, dan kunnen zij je aan tips helpen.

De brutolonen liggen in de Golfstaten lager dan in België, maar je betaalt geen belastingen op dat inkomen. De huurprijzen zijn buitensporig hoog, maar sommige werkgevers nemen de kosten van huisvesting, elektriciteit en water op zich.

Aanpassen aan de mentaliteit

In de Verenigde Arabische Emiraten en vooral in Dubai vind je drie sociale klassen. De Emirati’s die er geboren zijn vormen de rijkste groep; zij maken ongeveer 15% van de bevolking uit. Verder wonen er veel westerse expats, die er werken bij een van de vele multinationals, en Indiërs, die vooral actief zijn in de vele hotels, in de horeca of er werken als arbeider. Zowel op het werk als daarbuiten heb je dus vooral contact met andere expats uit Europa. Je professionele leven en je privé raken op die manier snel met elkaar verstrengeld. De voertaal is Engels, al kan wat basiskennis van het Arabisch je van pas komen als je zaken moet doen met de Emirati’s.
>
Hoewel het officiële geloof hier de islam is, merk je daar relatief weinig van in het dagelijkse leven. Als vrouw ga je beter niet al te luchtig gekleed, maar op de privéstranden van de hotels kan je wel gerust zonnen in bikini. Hetzelfde geldt voor alcohol: in principe is dat niet te krijgen, maar goede hotels en restaurants mogen het toch schenken.

Links

Uitgebreide info over wonen, werken en leven in Dubai:
http://www.easyexpat.com/nl/guides/verenigde-arabische-emiraten/dubai.htm

Een job zoeken in de Verenigde Arabische Emiraten:
www.bayt.com

 

Nieuwste jobs

Verder lezen

Welke jobs zijn geschikt voor rationele personen?

Je karakter en de kenmerken die daarbij horen, bepalen mede hoe goed een job bij jou past. Bekijk welke kenmerken van rationaliteit bij jou passen en welke jobs daar goed bij passen.

Wat doet een Change Management Consultant?

In "Een Vak Apart" interviewen we telkens mensen met een interessante, unieke of atypische job. Vandaag is het de beurt aan Joris, een Change Management Consultant.