Welke interesses en hobby’s doen het goed op je CV?

Hobby's en interesses in een CV. Hoe pak je dat best aan en welke kan je maar beter vermelden? Hier zijn onze tips en must-do's om uit te pakken met je hobby's!
Het lijkt misschien bijzaak uit je privéleven, maar vergis je niet: het vermelden van je hobby's en interesses heeft een grote impact op je CV en je professionele carrière.

Inhoudsopgave

 

Waarom vermeld je hobby’s in je CV?

Hobby’s zorgen voor een onderscheid met concurrenten, geven een inkijk in je privéleven en zetten jou als persoon in de kijker, wat belangrijk is voor een goed CV. Je bent niet alleen een werknemer, maar ook iemand met interesses en hobby’s. Hoe je je vrije tijd spendeert, is dan ook een belangrijk aandachtspunt. Het laat je toe een bepalende indruk na te laten.

Je interesses en hobby’s tonen een stuk van je karakter, maar worden ook met argusogen bekeken door je potentiële werkgever. Vanuit professioneel oogpunt is het interessant om een beeld te krijgen van wie je bent buiten de werkvloer.

 

Soft skills & hobby’s

Hobby’s en soft skills gaan hand in hand. Tijdens jouw vrijetijdsactiviteiten, interesses of hobby’s vergaar je immers heel wat vaardigheden en bouw je zo ervaring op. Vrijwel elke hobby of interesse kan en zal interessant zijn voor je CV, maar je moet die natuurlijk in een juist daglicht weten plaatsen.

  • Artistiek en creatief: muziek, theater, schilderen, koken etc.
  • Teamwork, communicatief & sociaal: teamsporten, orkestspelen etc.
  • Ambitieus, autonoom, doelgericht en competitief: individuele sporten, muziekinstrumenten, etc.
  • Intercultureel en mobiel: reizen, talen leren etc.
  • Diplomatie & flexibiliteit: leidinggevende taken, clublidmaatschap etc.

 

Bestaat de perfecte hobby voor op je CV?

Aangezien je hobby’s en interesses dus best cruciaal zijn voor je CV, is het ook belangrijk om een zo goed mogelijke activiteit voor te stellen aan je potentiële werkgever. Idealiter straalt je vrijetijdsactiviteit verantwoordelijkheid en engagement uit. Vrijwilligers- of liefdadigheidswerk staat dus uitzonderlijk goed op je CV en bewijst dat je je probleemloos voor diverse zaken kan inzetten. Natuurlijk kan niet iedereen aan vrijwilligerswerk doen. Het is dan ook goed om weten dat originaliteit ook erg geapprecieerd wordt. Sommige rekruteerders zien misschien tientallen CV’s per dag passeren en een origineel tijdverdrijf kan je onderscheiden van de rest

Natuurlijk zijn die twee algemene eigenschappen niet altijd bruikbaar. Je moet je opgesomde interesses op je CV daarom steeds bekijken vanuit de invalshoek van de werkgever. De perfecte hobby is daarom steeds aangepast aan de job en leunt in het beste geval zelfs aan bij het beroep. Van je hobby je werk maken? Het kan!

 

De ultieme tips voor het toevoegen van hobby’s aan je CV

✓ Kies hobby’s die je expertise in een hard skill onderbouwen 

✓ Selecteer hobby’s die een zekere relevantie hebben voor de job waarvoor je solliciteert

✓ Ga voor hobby’s die overeenstemmen met je vermelde soft skills

✓ Iets origineels valt altijd op

x Vermijd minder interessant of passief tijdverdrijf, zoals bijvoorbeeld tv-kijken of winkelen

x Vertel geen onwaarheden

x Geef best ook niet te veel vrijetijdsactiviteiten op. Als je het al zo druk hebt in je privéleven, kan dat je toekomstige werkgever ontmoedigen

 

Stel je je nog vragen bij het opstellen van een CV? Of heb je graag enkele voorbeelden? Geen zorgen. Dat kan je allemaal terugvinden in ons uitgebreide CV-artikel. En als je CV helemaal klaar is, waarom zou je het dan niet uploaden in onze CV Database?

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Mijn CV uploaden

Verder lezen

Welk lettertype gebruik je het best in je CV?

Welke lettertypes volgens typografie-experts professionaliteit uitstralen en welke font types mogelijk een verkeerde indruk geven, zetten we hier voor jou op een rij.