Welke foto voeg je bij je CV?

De vijf gouden regels die je best hanteert voor het toevoegen van een foto aan je CV.
De eerste vraag die je jezelf moet stellen voor je een foto bij je CV voegt, is of dat wel echt nodig is. In sommige vacatures vraagt men het expliciet, in andere gevallen hoef je geen foto mee te sturen. Doe je dat toch - bijvoorbeeld omdat je wil opvallen met je CV - hou dan zeker rekening met onze vijf gouden regels.

Geen vakantie- of vrijetijdsfoto’s

Een foto van jezelf in een zomerse outfit op het strand kan misschien een glimlach op het gezicht van de rekruteerder toveren, maar het is niet de juiste manier om een goede eerste indruk te maken. Denk eraan dat je solliciteert voor een job en je toekomstige werkgever is in de eerste plaats op zoek naar iemand met een professionele houding. Zet daarom bij voorkeur een pasfoto met een neutrale achtergrond op je CV.

 

Liever neutraal

De impact van een foto op je CV kan heel groot zijn, zelfs al gaat het om een pasfoto. Wie hem in handen krijgt, vormt zich automatisch een beeld van jou. Je kapsel, kledij, juwelen en zelfs een bril, zeggen ongewild iets over je persoonlijkheid en kunnen in het slechtste geval een verkeerd beeld scheppen. Hou het dus neutraal en vermijd extravagante of uitbundige kledij en opvallende juwelen. Ook dat nieuwe kapsel dat je zo graag eens wilde uitproberen, test je beter eens uit op het volgende feestje en niet op je CV.

 

Professionele uitstraling

Met je foto wil je even professioneel overkomen als tijdens het sollicitatiegesprek. Stem beide dus zo goed mogelijk op elkaar af. Ga je steevast solliciteren in een deftig maatpak? Voeg dan bij je CV een foto waarop je op zijn minst een overhemd met das draagt. Als vrouw vermijd je maar beter een foto die al te veel van je decolleté onthult. Die zorgt er dan wel voor dat je opvalt, maar schept niet bepaald een beeld van je professionele kwaliteiten.

 

Een glimlach

Neutraal en professioneel zijn geen synoniemen voor saai en ernstig. Net zoals je tijdens het sollicitatiegesprek mag – en zelfs moet – lachen, kan je zeker een foto met een glimlachend gezicht bij je CV stoppen. De logica is eenvoudig: met een spontane glimlach kom je meteen veel sympathieker over en maak je een warme, menselijke indruk op de rekruteerder.

 

Denk aan je online profielfoto’s

Vergeet niet dat werkgevers vaak op het internet op zoek gaan naar extra informatie over kandidaten. Schenk dus ook aandacht aan de foto’s die je op sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter en Linkedin plaatst. Vooral een Linkedin-profiel wordt in de eerste plaats gezien als een professionele netwerktool. Plaats je daar een foto op, neem dan dezelfde regels in acht als bij de foto die je meestuurt met je CV. Hou er rekening mee dat men soms je Facebookprofiel zal controleren, ook al gebruik je dat alleen voor privédoeleinden. Pas dus indien nodig je privacy-instellingen aan, en let op met al te gekke profielfoto’s.

 

Stel je je nog vragen bij het opstellen van een CV? Of heb je graag enkele voorbeelden? Geen zorgen. Dat kan je allemaal terugvinden in ons uitgebreide CV-artikel. En als je CV helemaal klaar is, waarom zou je het dan niet uploaden in onze CV Database?

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Mijn CV uploaden

Verder lezen

6 personal branding tips voor je CV

Jezelf beschouwen als een merk helpt je jouw sterktes te bepalen en uit te spelen. Dus waarom zou je dat principe niet toepassen op je CV, de sollicitatietool bij uitstek?

Wat mag je niet vergeten als je via e-mail solliciteert?

Stel: je wilt solliciteren voor een heel interessante job. Wat doe je? Snel een mailtje sturen? Solliciteren via e-mail is een goed idee, maar hou er rekening mee dat je ook hiervoor even tijd moet nemen.

De sollicitatiebrief: opbouw en stijl

Hoe sluit je een sollicitatiebrief het beste af? Hoe formeel mag je schrijven? Alles wat je moet weten over de opbouw en stijl van jouw motivatiebrief.