Lay-out, design en lettertype – Welke stijl kies je best voor je CV?

Het ontwerp of de lay-out van je curriculum vitae is voor velen een uitdaging. Maar geen zorgen, na het lezen van onze tips en tricks over de lay-out van je CV ben je een expert.
Geen idee hoe je moet beginnen aan de lay-out of het design van je CV? Wij helpen je bij het ontwerpen en maken van een creatief en modern curriculum vitae!

Inhoudstafel

 

Het belang van een degelijke lay-out

Vooraleer je potentiële werkgever je tekst leest en hij beslist om jouw sollicitatie een kans te geven, kijkt hij eerst naar je CV. Dat kijken mag je letterlijk nemen, want de lay-out en het design van je curriculum vitae springen meteen in het oog. Is je document eerder sober? Of lijkt het wel een regenboog (on steroids)? Of is het een perfect evenwicht tussen professionaliteit en creativiteit? Meteen velt je werkgever een eerste oordeel en wordt dat ook zijn échte eerste indruk van jou.

Dat een degelijke lay-out en een doordacht design van belang zijn, staat dus als een paal boven water. Stap per stap bouwen we daarom samen met jou de lay-out van je CV op en gaan we van de basis over naar meer geavanceerde tips en onderwerpen.

 

Een voorblad

Helemaal van deze tijd is het niet meer, maar vroeger voegde men vaak een voorblad toe aan je CV. Een voorblad is simpelweg een aparte pagina met daarop “curriculum vitae” en je naam. Hoewel dat nu wat achterhaald is en overbodige bladvulling is, kan het nog steeds gebruikt worden. Op een creatieve manier kan je bepaalde vaardigheden aanstippen en extra in de kijker zetten. Een concreet voorbeeld vind je in ons CV-artikel bij het derde voorbeeld.

 

Titels

Overal en altijd is duidelijkheid belangrijk. Een makkelijke manier om structuur te scheppen in je document is het gebruik van titels. Kijk maar eens naar de webpagina waarop je nu surft. Je hebt meteen de essentie van de zaak door na alleen nog maar de inhoudsopgave bekeken te hebben. Hetzelfde zou eigenlijk moeten gebeuren bij je CV.

Je werkgever heeft niet altijd de tijd om je volledige document door te lezen en zal daarom focussen op bepaalde werkervaringen of specifieke vaardigheden. Die van elkaar onderscheiden via duidelijke titels en ondertitels is dan ook van groot belang. Overdrijven is natuurlijk ook uit den boze, net zoals het overdreven centreren van titels. Een vijftal titeltjes in lettertype 12 of 14 – afhankelijk van je koptekst – in het vet zijn wellicht voldoende.

 

Lettertype en -grootte

Net zoals bij de titels is ook hier “structuur” het sleutelwoord. Je tekst moet geordend en professioneel overkomen. Je lettertype is daarbij een belangrijk non-verbaal communicatiemiddel dat jouw eerste indruk grotendeels bepaalt. Enkele veilige keuzes zijn: Proxima Nova (een betalend lettertype), Didot, Calibri, Cambria en Verdana. Waarom je net voor deze zou kiezen en extra geavanceerde tips bij het kiezen van een lettertype vind je in ons beknopt Lettertype-artikel.

 

Regelsafstand en uitlijnen

Je hebt voldoende titels aangemaakt en een perfect lettertype uitgekozen, maar je document ziet er nog wat onordelijk uit? De kans is groot dat je de regelafstand en de uitlijning van je tekst nog eens moet bekijken.

In enkele muisklikken kan je via deze opties in Word je tekst een professionele en gestructureerde uitstraling geven. Het uitlijnen van het document zorgt ervoor dat je tekst mooi op een regel komt te staan zonder dat die naar het einde toe lijkt af te brokkelen. Dankzij het aanpassen van de regelafstand kan je dan weer de afstand tussen regels en paragrafen herwerken. Vaak wordt gekozen voor een optie 1,15, maar als je net niet je informatie op je pagina krijgt, kan je hier dus wat aanpassingen doen. Vergeet immers niet dat je CV op twee bladzijden moet passen. Voorbeelden van beide tips vind je hieronder:

 

 

 

Kleurgebruik

In eerste instantie wordt kleur in je CV gebruikt om bepaalde elementen extra in de verf te zetten en het document wat op te frissen. Hoewel je in je doorlopende tekst geen specifieke woorden in kleur aanduidt, kan je wel je tussentitels kleurrijk weergeven. Zoals bij elk kleurgebruik in je CV zijn dat best geen felle kleuren. Zoals we ook al in ons CV-artikel aanstippen: maak er ook geen kleurboek van. Less is more en enkele woorden of titels in kleur hebben daarom meer effect dan een volledige fluogele paragraaf.

 

Hoe creatief mag/moet je zijn?

Een volgende kwestie is dan weer hoe creatief je net mag of moet zijn in je CV. Kleurgebruik is wellicht de makkelijkste en veiligste manier om “creatief” over te komen bij je potentiële werkgever. Tot de andere mogelijkheden behoren tabellen, infographics en zelfs een voorblad zoals we hierboven vermeldden. Uitzonderlijk kan je je bladkleur zelfs aanpassen, maar vrijwel altijd wordt een CV op wit papier afgeleverd. Welke creatieve toepassingen je net best gebruikt, bepaalt de job voor je.

Dat je je inspiratie niet mag laten beknotten door je job, spreekt voor zich. Toch heeft een vacature dus wel impact op hoe je je creativiteit best inzet. Een job als bankier of advocaat vereist een minder creatief CV dan pakweg een grafisch ontwerper. Weet waarvoor je solliciteert en gebruik een geschikt CV dat indien nodig creativiteit uitstraalt.

 

De Heilige Drievuldigheid voor de look van je CV

Het bepalen van je lay-out, je design en het opstellen van je CV doe je met behulp van drie gouden regels. Doorheen dit artikel stipten we die dan ook uitvoerig aan. Ten eerste moet je een mooi en opgeruimd ontwerp consequent toepassen. Zo toon je aan dat je ijverig bent en deze job wilt. Daarnaast werk je ook volgens een professionele structuur waarmee je laat zien dat je gestructureerd kan werken op je toekomstige job. Ten slotte vallen ook aantrekkelijke kleuren aan te raden zodat je CV niet saai oogt.

 

Stel je je nog vragen bij het opstellen van een CV? Of heb je graag enkele voorbeelden? Geen zorgen. Dat kan je allemaal terugvinden in ons uitgebreide CV-artikel. En als je CV helemaal klaar is, waarom zou je het dan niet uploaden in onze CV Database?

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Nieuwste jobs

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Mijn CV uploaden

Verder lezen