Welk loon vraag je als starter?

Het is belangrijk te weten op welk loon je recht hebt als starter. Lees hier welke factoren het loon bepalen.
Geld is niet alles, al wil je ook als starter natuurlijk onderhandelen over een eerlijk loon. Hoeveel kan je nou eigenlijk vragen als groentje op de arbeidsmarkt? Veel hangt af van je diploma en de job waarin je terechtkomt. Deze cijfers geven je een houvast.

Minimumlonen in België

In ons land bestaat er zoiets als een minimumloon, dat wordt vastgelegd in CAO’s tussen werkgevers, werknemers en vakbonden. Het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen – waarin ook de bedragen van de eindejaarspremies en de dertiende maand zijn verrekend – is sinds 2012 als volgt vastgelegd:
– werknemers van 18 jaar en meer: 1.501,82 euro bruto
– werknemers van 19,5 jaar, met 6 maanden anciënniteit: 1.541,67 euro bruto
– werknemers van 20 jaar, met 12 maanden anciënniteit: 1.559,38 euro bruto

 

Bachelor of master

Zowel in de privésector als bij de overheid is er over het algemeen een verschil tussen de starterslonen van bachelors (gemiddeld zo’n 1.750 euro bruto) en masters (ongeveer 2.000 euro bruto). Dat verschil blijft trouwens bestaan tijdens de loopbaan. Wie een masterdiploma heeft, verdient 54% meer dan het nationale gemiddelde. Dat cijfer is op zich een gemiddelde, want ook tussen diploma’s en functies onderling zijn er vaak grote verschillen.

 

De best betalende sectoren

Een andere bepalende factor voor je startersloon is de sector waarin je terechtkomt. In de petrochemie gelden bijvoorbeeld gemiddelde bruto maandlonen van bijna 5.000 euro, terwijl je zelfs als ervaren man of vrouw in de horeca zowat 2.388 euro verdient. Andere (zeer) goed betalende sectoren zijn bedrijfsconsultancy, de financiële sector (uitgezonderd verzekeringen en pensioenfondsen), ICT consultancy en de farmaceutische sector.

 

Van bruto naar netto

Werkte je in het verleden als jobstudent, hou er dan rekening mee dat je als starter wellicht minder zal overhouden van je brutoloon dan je tot nu toe gewend was. Als student hoef je – op voorwaarde dat je maximum 50 dagen per jaar werkt – namelijk geen sociale bijdragen te betalen, als startende werknemer draag je die wel af. Verdien je 1.750 euro bruto, dan hou je daar – afhankelijk van je persoonlijke situatie, andere extralegale voordelen,… – zo’n 1.200 euro van over. (Cijfers: Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, FOD Economie)

Veel succes met je sollicitaties en denk eraan: ook als starter heb je recht op een correct salaris.

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Nieuwste jobs

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Mijn CV uploaden

Verder lezen

Wat doet een ‘sales assistant’?

Ben jij een geboren verkoper? Of weet je niet helemaal zeker of sales iets voor jou is, en wil je graag meer weten over functies in sales? In dit artikel lees je alles over de functie van sales assistant.

Wat doet een Change Management Consultant?

In "Een Vak Apart" interviewen we telkens mensen met een interessante, unieke of atypische job. Vandaag is het de beurt aan Joris, een Change Management Consultant.