Wat verandert er in 2019 op het vlak van werk?

Elisa Heim, HR Business Partner bij StepStone, legt uit welke belangrijke wijzigingen je mag verwachten in 2019.

1. Nettoloon stijgt dankzij de taxshift

“De regering Michel realiseerde een taxshift, waarvan de derde fase op 1 januari 2019 in werking trad. Die zal ervoor zorgen dat je als werknemer een hoger nettoloon overhoudt.

Om te beginnen stijgt de fiscale werkbonus van 28,03 naar 33,14 procent. Die fiscale werkbonus is een belastingvermindering voor werknemers met een laag loon, die recht hebben op een vermindering van de persoonlijke socialezekerheidsbijdrage. Die vermindering zorgt ervoor dat ze een hoger nettoloon overhouden.

Daarnaast wordt er gesleuteld aan de belastingvrije som. Als belastingplichtige heb je recht op een beperkt basisbedrag dat belastingvrij is. Tot nu toe werd er een onderscheid gemaakt tussen je persoonlijke en je financiële situatie om dat basisbedrag te bepalen. Vanaf 2019 valt dat onderscheid weg en zal er één hogere uniforme belastingvrije som van toepassing zijn: 4.785 euro (te indexeren).  

Bovendien zal een groter deel van je inkomen belast worden aan een belastingtarief van 40 in plaats van aan 45 procent, waardoor je als belastingplichtige netto meer overhoudt.”

 

2. Indexering voor salarissen in PC 200

“De lonen van de bedienden die onder paritair comité 200 vallen, worden op 1 januari 2019 geïndexeerd. Het percentage ligt nog niet helemaal vast, maar zal wellicht 2,17 procent bedragen.”

 

3. Incentive voor langdurig zieken

“Hervat je het werk in halve dagen na een ziekte of een ongeval, dan bouw je voor de daggedeelten die je niet presteerde vanaf 2019 toch vakantierechten op. Voor langdurig zieke werknemers is dat een belangrijke incentive om weer aan het werk te gaan.”

 

4. Afspraken over outplacement

“Van de regering moesten de verschillende sectoren voor januari 2019 een cao opstellen met maatregelen om de inzetbaarheid van werknemers te vergroten. Die maatregel volgt uit de Wet Eenheidsstatuut van 26 december 2013. Daarmee wil de wetgever ervoor zorgen dat wanneer een werkgever jou ontslaat, hij je vervolgens helpt om een nieuwe job te vinden. Op dit moment is er echter nog geen sectorvoorstel en lopen de onderhandelingen volop.

 

5. Finetunen van wetgeving rond mobiliteit

“De maatregelen rond mobiliteit zullen in 2019 wellicht verder verfijnd worden. Zo is het de bedoeling dat het mobiliteitsbudget besteed wordt aan een milieuvriendelijke wagen en duurzame vervoermiddelen en -diensten. Alleen is de realiteit dat ecologische auto’s vaak duurder zijn, waardoor er daarna geen budget meer overblijft voor bijvoorbeeld een treinabonnement. Wil je een deel van je mobiliteitsbudget gebruiken om de intresten op je hypotheeklening te betalen, dan geldt bovendien als voorwaarde dat je binnen een straal van 5 kilometer van je werk moet wonen. Heel weinig werknemers kunnen er bijgevolg een beroep op doen.”

“Hopelijk worden die issues volgend jaar weggewerkt, zodat meer mensen van de maatregelen gebruik kunnen maken. Voorlopig wachten we nog op verdere toelichting, maar gezien de recente val van de regering is het niet duidelijk wanneer en of de nieuwe wetgeving in werking treedt.”

 

6. Eén werk- en verblijfsvergunning voor alle Gewesten

“De afspraken hierover zijn nog niet definitief, maar er wordt gewerkt aan een unieke gecombineerde werk- en verblijfsvergunning. Voor werkgevers die vaak over de grenzen heen op zoek gaan naar mensen met specifieke skills wordt het dus eenvoudiger om werknemers uit het buitenland aan te werven.”

 

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Nieuwste jobs

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Stuur mij relevante jobs

Verder lezen

6 niet te missen TED Talks over werk en carrière

Wat motiveert je in een job? En hoe solliciteer je succesvol wanneer je nauwelijks ervaring hebt? Bekijk deze TED Talks en ontdek de inzichten van internationale experten!