Wat mag je niet vergeten als je via e-mail solliciteert?

Stel: je wilt solliciteren voor een heel interessante job. Wat doe je? Snel een mailtje sturen? Solliciteren via e-mail is een goed idee, maar hou er rekening mee dat je ook hiervoor even tijd moet nemen.
Rekruteerders zien dat veel kandidaten dezelfde fouten maken. Daarom hebben wij hier eens alle belangrijke elementen van een sollicitatie via e-mail op een rijtje gezet.

Sollicitaties via e-mail zijn meestal korter dan de klassieke sollicitatiebrief, maar toch moet je goed nakijken of je niets vergeten bent. Je CV en je motivatiebrief zijn natuurlijk de belangrijkste elementen, maar vergeet ook niet dat elk detail belangrijk is.

 

Onderwerp

Het woord ‘sollicitatie’ als onderwerp van je mail is niet echt duidelijk en getuigt ook van weinig creativiteit. Zet in het onderwerp bijvoorbeeld de functietitel van de job waarvoor je solliciteert (en ook het referentienummer als dat bestaat).

 

Je e-mailadres

Gebruik je eigen e-mailadres, zo heeft de rekruteerder onmiddellijk het juiste adres voor als hij je nog een mail wil sturen in verband met je sollicitatie. Zorg ervoor dat je een e-mailadres hebt dat professioneel overkomt en dus niet iets zoals superman@mars.be. Check je mailbox dagelijks.

 

Geadresseerde

Zorg ervoor dat je je sollicitatie naar de juiste persoon in het bedrijf verstuurt. Gebruik enkel het mailadres dat in de jobaanbieding staat. Solliciteer je spontaan? Zoek dan op de bedrijfswebsite het mailadres van de juiste persoon. Het is altijd beter om een e-mailadres van een persoon te gebruiken dan een algemene mailbox zoals  “info@….be” of “contact@….be”. Bel het bedrijf eventueel om het mailadres van de HR verantwoordelijke te krijgen. Veel bedrijven sturen je geen bevestiging of in het slechtste geval zelfs geen antwoord op je sollicitatie. Als je niets van hen verneemt, bel dan even naar het bedrijf om te vragen wat de status is van het sollicitatieproces.

 

Sollicitatiebrief

Je online sollicitatie vervangt de klassieke sollicitatiebrief. Denk eraan dat je sollicitatie per e-mail even verzorgd moet zijn als de brief die je vroeger zou verstuurd hebben. Sollicitatiemails bevatten vaak fouten. Lees je mail zeker nog eens goed na zodat er geen schrijffouten meer in staan, vermijd afkortingen en hou het zakelijk. Mails zijn vaak informeler, maar voor een sollicitatie moet je toch dezelfde beleefdheidsregels hanteren als in een brief. Plak de tekst van je sollicitatiebrief in de mail en hang hem dus niet gewoon als attachment aan je mail.

 

Attachments

Je attachments mogen niet groter dan 2MB zijn. Voeg enkel die documenten toe die echt noodzakelijk zijn voor het sollicitatieproces. Heeft het bedrijf toch meer informatie nodig, dan zullen ze daar wel naar vragen. Geef de attachments een duidelijke naam. ‘Attachment 1’ en ‘Attachment 2’ zijn niet echt veelzeggende namen. Kies eerder voor bijvoorbeeld ‘CV’ en dan je voornaam en je achternaam. Je kan je attachments best in PDF zetten, dan ben je zeker dat bedrijven ze zien zoals jij ze ziet. In Word of Excel kunnen dingen vervormd worden als ze met een andere versie van Office geopend worden. Sommige mensen kunnen andere bestanden zoals HTML, BMP, EPS of ZIP files niet openen, je kan ze dus beter niet gebruiken. Gebruik zeker geen exe files die vanzelf openen.

 

Denk eraan: een rekruteerder zal gemiddeld 2 tot 4 minuten tijd nemen voor elke sollicitatie. Je sollicitatie moet dus tegelijk duidelijk en opvallend zijn.

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Nieuwste jobs

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Mijn CV uploaden

Verder lezen

Solliciteren: versterk je persoonlijk imago

Personal branding, heel veel mensen zijn er dagdagelijks mee bezig. Welk imago zet je neer, wat wil je uitstralen, hoe kom ik over op de social media en ook voor je carrière wordt een persoonlijk imago steeds belangrijker.