Wat doet een Scrum Master?

In "Een Vak Apart" interviewen we telkens mensen met een interessante, unieke of atypische job. Vandaag is het de beurt aan Dirk, een Scrum Master.

Wat doet een Scrum Master?


Dirk Depré

Leeftijd:
38 jaar

Functie:
Scrum Master/Agile (Mindset) Coach bij Tobania in Brussel

Sinds:
2 jaar

Vorige job:
Scrum Master, Project Manager, Business en Functional Analyst, Sales & Marketing Officer

Opleiding:
Bachelor Communicatiemanagement en Bachelor na Bachelor ICT Integration

 

 

Wat denken mensen dat je doet als ze je functietitel horen?

“De functie raakte de voorbije jaren steeds meer ingeburgerd, maar veel mensen denken nog steeds dat ik een projectmanager ben, ook al klopt dat niet helemaal.”

 

Wat houdt je job precies in?

“Als Scrum Master begeleid ik een development team bij het ontwikkelen van een softwareproduct. Hoe het eindproduct er precies moet uitzien, ligt niet op voorhand vast. Het budget, de middelen en de tijd die we krijgen om het product te realiseren wel. Samen met het team ga ik op zoek naar wat de eindgebruiker wil. Ik bepaal dus niet wat ze moeten ontwikkelen, maar help het team zich te organiseren om het product binnen de juiste termijn en met het voorziene budget te realiseren. Het is geen klassiek projectmanagement, want je bent vooral met mensen bezig. Mijn job is in feite een humaan antwoord op een traditionele projectmanager.”

 

Hoe kwam je in deze job terecht?

“Ik ben erin gerold toen ik bij mijn vorige werkgever als projectmanager aan de slag was. Een klant was niet tevreden over wat we opleverden, maar gelukkig konden we daar met hen op een heel open manier over praten. Het bedrijf koos resoluut voor een flexibele manier van werken, waardoor producten sneller naar de markt konden en we ze tussentijds konden aftoetsen met de klant.”

 

Wat trekt je er het meest in aan?

“Het menselijke aspect vind ik heel fijn aan deze job. Je bent bijna voortdurend in overleg. Dat lijkt weinig efficiënt maar paradoxaal genoeg is het juist heel effectief, want je bereikt er het resultaat mee dat je wilt.”

 

Vertel eens iets dat weinig mensen weten over jouw job?

“Bedrijven vergeten weleens dat scrum om een grote culturele verandering vraagt. Een scrumteam werkt op een heel zelfstandige manier en de rol van een manager wordt daarbij in vraag gesteld. Zeker in grote bedrijven met een logge structuur is dat een enorme aanpassing. Toch kan zo’n verandering soms klein beginnen. Ooit werkte ik bij een grote klant met een team van allemaal juniors aan een project. Mensen werkten daar op een heel traditionele manier: iedereen zat in stilte aan z’n eigen bureau en communiceerde met z’n collega’s via een chatsysteem. Ze waren best nieuwsgierig naar wat wij elke ochtend zaten te bespreken, waarom dat er altijd zo gezellig aan toe leek te gaan, en wat de bedoeling was van dat grote bord vol post-its. Na een maand zagen we dat ze onze manier van werken begonnen te kopiëren: er ontstond spontaan face-to-face-overleg en de muren hingen plots vol post-its. Drie maanden later ging dat bedrijf volledig scrum werken.”

 

Waar moet je goed in zijn om te doen wat jij doet?

“Je moet goed kunnen omgaan met mensen en een team naar een hoger niveau kunnen tillen. Continu verbeteren zeggen wij. Het certificaat van Scrum Master behalen is tegenwoordig niet zo moeilijk meer. Maar mijn angst is dat dat de dood wordt van scrum. Een goede people coach word je niet zomaar, je moet er de juiste menselijke vaardigheden voor hebben.”  

 

 

 

BEKIJK METEEN ONZE SCRUM JOBS

 

 

Welke aspecten zijn minder interessant of vind je minder leuk om te doen?

“Deze job heeft voor mij geen minder leuke kanten. Samen iets verwezenlijken en deel uitmaken van een team is gewoon heel fijn. Natuurlijk zijn er weleens wrijvingen, want je werkt met mensen. Maar dat maakt het nu juist zo interessant. En als je eerlijk en transparant bent tegenover anderen, krijg je daar veel voor terug.”

 

Wat wilde je worden toen je klein was? En hoe sluit je job daarbij aan?

“Ik herinner me niet dat ik een specifieke job voor ogen had, maar ik weet wel nog dat ik het heel chic vond wat mijn vader deed. Hij werkte als chef-technicus bij de VRT en gaf z’n mensen veel vrijheid, maar vroeg dat ze hun verantwoordelijkheid namen. Je zou hem dus een soort Scrum Master avant la lettre kunnen noemen. Ik zag er dus wel iets in om zelf ‘baas te worden’. Maar dan als een servant-leader, zoals hij het destijds aanpakte.”

 

Wat is als Scrum Master je plaats in het team?

“Als Scrum Master maak ik deel uit van het scrumteam en zorg ik er mee voor dat het team zijn scope haalt binnen de voorziene tijd. Zitten ze ergens vast of zijn er problemen, dan probeer ik die blokkades op te lossen. Maar ik kaats de bal ook vaak naar hen terug. Het op tijd opleveren van een product is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van iedereen.”

 

Welk salarisniveau mag je in deze job verwachten?

“Scrum is sinds kort dé manier om projecten aan te pakken in IT, waardoor veel Scrum Masters jonge mensen zijn. Als startend Scrum Master kunnen ze rekenen op een salaris van rond de 2.500 euro. Naarmate je ervaring opbouwt en doorgroeit tot een echte agile coach, kan het loon oplopen tot 4.000 à 4.500 euro. In de IT-sector, en zeker bij IT Consultants, hoort daar meestal een bedrijfswagen, een gsm en een groepsverzekering bij.”

 

Laat je job een evenwichtige balans tussen werk en privé toe?

“Tijd is een factor die vastligt bij scrum. Het is dus niet zo dat we nachten of weekends doorwerken om een bepaalde scope te halen, meestal werken we gewoon van 9 tot 5, al breekt nood natuurlijk wet. Conflicten of problemen neem ik weleens mee naar huis, maar meestal volstaat de tijd in de auto – ik rijd dagelijks van Hasselt naar Brussel en terug – om mijn dag mentaal te verwerken. Thuiswerken is wel wat moeilijker als Scrum Master, want in deze job is het echt belangrijk dat je veel overlegt en op dezelfde plek werkt.”

 

Wat is je toekomstdroom op professioneel vlak?

“Ik zou de scrumaanpak graag breder bekendmaken en bedrijven voorbereiden op wendbaar werken. We leven vandaag in een bol.com-maatschappij: wat je vandaag bestelt, wordt morgen geleverd. Klanten willen producten voor een goede prijs én verwachten een snelle service. De traditionele bedrijfsstructuur – van baas boven baas boven nog een baas – biedt daar geen antwoord op, terwijl je er met scrum wél flexibel op kan inspelen. Scrum is bovendien een heel fijne en menselijke manier van samenwerken. Ik hoop dus dat organisaties het steeds breder zullen toepassen, ook binnen andere afdelingen dan IT. Wat stilaan al gebeurt trouwens.”

 

Wat is het beste carrièreadvies dat je anderen kan meegeven?

“Een loopbaan duurt lang, dus zoek een job die je energie geeft, iets waar je wakker van ligt, bij wijze van spreken. En doe zeker niets tegen je zin.”

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

Wat doet een business developer?

Business developer is een felbegeerd profiel. De functie is heel belangrijk voor bedrijven omdat deze persoon nieuw marktaandeel en nieuwe klanten aanbrengt.

Werken in het onderwijs

Er bestaan veel verschillende functies in het onderwijs. De benodigde vaardigheden verschillen sterk per functie.

7 jobs met flexibele werkuren

Een betere work-life balans en zelf kiezen waar en wanneer je werkt: voor veel werknemers is het de ultieme droom.